StoryEditor
ZdravljeNOVE SPOZNAJE

Cijepili ste se? Sigurno će vas zanimati koliko točno traje zaštita protiv Covida nakon dvije doze, te kad bi trebalo primiti treću ‘booster’ injekciju

Piše PSD
22. kolovoza 2021. - 22:00

Treba li hrvatski zdravstveni sustav hitno početi s organiziranjem cijepljenja trećom ‘booster’ dozom? Ako se prate iskustva Izraela, zemlje koja je postala svojevrsni svjetski laboratorij za korištenje Pfizerovog cjepiva, može se zaključiti kako nije dobro vjerovati da će dvije doze osigurati adekvatnu zaštitu starijeg dijela populacije, kao što se činilo do prije samo dva mjeseca, piše Poslovni

Izrael je počeo s cijepljenjem još krajem prošle godine te je danas jedna od država s najvećim stopa cijepljene populacije. Međutim, i pored toga u Izraelu se razvio četvrti val zaraze, što neko vrijeme samo po sebi nije bilo zabrinjavajuće jer nisu bilježili značajni rast hospitalizacija i smrti.

Međutim, prema izraelskim iskustvima imunitet izazvan Pfizerovim cjepivom počinje blijediti nakon 6 do 8 mjeseci, čak i kad je u pitanju zaštita starijih od težih ishoda bolesti.

Prema podacima izraelskog ministarstva zdravstva zaštita od teških ishoda bolesti je kod cijepljenih Izraelaca starijih od 65 godina, koji su primili drugu dozu u siječnju, pao na samo 55 posto. Treba dodati kako su na razini svih dobnih skupina Izraelci primijetili i vrlo značajni pad sposobnosti cjepiva da spriječi samu infekciju odnosno širenje zaraze (64 posto), ali je zaštita protiv težih oblika bolesti, ostala na visokih 82 posto.

Činjenica jest kako izraelski podaci govore kako oni koji nisu cijepljeni imaju 5-6 puta višu šansu dobiti teži oblik bolesti nakon zaraze, ali isto je tako i činjenica kako je 90 posto novih infekcija među cijepljenim Izraelcima starijima od 50 godina.

Iako studije drugih zemalja nisu potvrdile tako dramatični pad imuniteta 6-8 mjeseci nakon cijepljenja, u Izraelu su požurili s trećom dozom cjepiva. Prvo su s trećom dozom cijepili ljude s kompromitiranim imunitetom, a potom i starije od 60 godina.

item - id = 1121849
related id = 0 -> 1147479
related id = 1 -> 1146466
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2021 01:25