StoryEditor
Zdravljekad upeče zvizdan

Čeka vas vožnja u autu bez klima-uređaja? Poštedite se mučenja, evo kako jednostavno olakšati putovanje po ljetnoj vrućini i na što posebno pripaziti te kad se obratiti liječniku

Piše PSD
23. kolovoza 2019. - 11:18
guzva_poljicka2-140819

Putovanje automobilom bez klima-uređaja po ljetnoj žegi avantura koju se može poželjeti samo najgorem neprijatelju, osobito ako je riječ o vožnji hrvatskim cestama. Mučna mic-po mic vožnja Jadranskom magistralom na ulazima u veće gradove lako vas može koštati zdravlja, a kako bismo bar malo ublažili muke sretnicima s neispravnom (ili nepostojećom) 'klimom' potražili smo savjete o rashlađivanju automobila na ljetnom zvizdanu.

Najprije ćemo vas malo nasmijati podatkom da se među top savjetima nalaze biseri poput 'parkirajte u hladu', 'otvorite prozore' i 'vozite po noći', jer valjda je nekima i to potrebno napomenuti, a zatim prelazimo na bitno.

Prvo i osnovno, na putovanje ponesite bočicu s vodom kojom ćete močiti maramice. Mokrim maramicama osvježit ćete zglobove ruku, vrat i sva mjesta na kojima se osjeća puls što će vam donijeti brzinsko olakšanje. Sličan učinak imat će i bočice s raspršivačem, a za duža putovanja preporučljivo je bočicu s vodom staviti u zamrzivač.

Vodom iz bočice možete namočiti ručnik ili sličan komad platna pa ga smjestiti na ventilacijski otvor kako bi rashladio zrak koj ulazi u automobil. S obzirom na to da će se tkanina brzo osušiti i zagrijati, mudro ih je ponijeti nekoliko, a nije na odmet ponijeti i koju štipalicu za rublje, kako biste platno lakše zakačili.

Kad smo kod kačenja, nabavite mini ventilator koji možete pričvrstiti na upravljačku ploču ili retrovizor. Nabavite dva kako bi zrak u automobilu što bolje cirkulirao. 

Nekima je to jasno samo po sebi, dok drugima treba napomenuti pa zato ipak hoćemo: pazite kako se odijevate za vožnju po vrućini. Odaberite svijetlu odjeću ležernog kroja i pripazite da je od prirodnih materijala. Ako su u vozilu kožna sjedala, ponesite ručnik na koji ćete sjesti i na kojeg ćete se nasloniti kako se ne biste 'zalijepili' za sjedalo.

Što god da radite, ne ostavljajte nikoga u parkiranom automobilu, jer se ljeti temperatura u autu za čas popenje i do 50 stupnjeva. Ako ne možete pronaći mjesto u hladu, svakako nastojte prekriti prozore. Od pomoći će vam biti i jeftina reflektirajuća sjenila koja se mogu nabaviti već po cijeni od deseak kuna.

Bez obzira na sve navedeno, po ekstremnim temperaturama vožnja u vrućem automobilu može biti opasna pozdravlje, osobito za malu djecu i bolesnike pa svakako pripazite na znakove toplotnog udara. Podsjetimo, među njih spadaju ovi simptomi:

- Visoka temperatura

- Vruća, crvena i suha koža

- Ubrzan puls

- Vrtoglavica

- Glavobolja

- Povraćanje

- Ubrzano, plitko disanje

- Nesvjestica

- Letargija

- Nemir

- Zbunjenost

Primijetite li navedene simptome, osobu koju je pogodio toplinski udar izvedite iz automobila i smjestite u hlad. Dajte joj tekućine, ali ne smije biti ni prehladna ni previše rashlađena. Nastojte joj sniziti temperaturu i pozovite liječnika. Dok čekate liječnika smočite ručnik ili majicu pa tako rashladite onemoćalu osobu.

Toplinski udar može pogoditi i životinje, a očituje se uznemirenošću, dehidracijom, otežanim disanjem i gubitkom apetita. Jezik često postaje tamniji, životinja je malaksala, postoji mogućnost krvave stolice, povraćanja i manjka koordinacije. Primijetite li navedene simptome, životinju smjestite u hladniju prostoriju i dajte joj vode te ju što prije odvedite veterinaru.

#KLIMA#AUTO#ZVIZDAN#SD LITO#AUTO BEZ KLIME#VOžNJA PO VRUćINI

Izdvojeno