StoryEditorOCM
ZdravljeVAŽAN MINERAL

Čak i ako jedete hranu bogatu željezom, mnogi čimbenici mogu blokirati njegovu apsorpciju. Znate li koji?

Piše Ana Špoljarić/Živim
20. srpnja 2024. - 10:15
Poznato je da u populaciji koja provodi vegansku ili vegetarijansku prehranu nedovoljna konzumacija hrane bogate željezom također uzrokuje njegov nedostatakShutterstock

Postoji jedan izrazito važan mineral kojeg naše tijelo svakodnevno koristi u mnogobrojnim procesima. Između ostalog, pomaže prenositi kisik po tijelu, dio je hemoglobina, tetiva, ligamenata i drugog vezivnog tkiva te je važan faktor u stvaranju hormona, piše Živim. Međutim, unatoč njegovoj nezamjenjivoj ulozi nedostatak željeza je i dalje čest, a najviše pogađa žene reproduktivne dobi. Nažalost, njegov manjak mnogi ne prepoznaju, a simptome mogu imati godinama. Čak i ako uzimaju dodatak željeza ili jedu hranu bogatu željezom, mnogi čimbenici mogu blokirati njegovu apsorpciju. Što uzrokuje niske razine željeza?

Osim spomenutih nedostataka željeza kod žena reproduktivne dobi (između 18 i 45 godina), poznato je da u populaciji koja provodi vegansku ili vegetarijansku prehranu nedovoljna konzumacija hrane bogate željezom također uzrokuje njegov nedostatak. Međutim, postoje neka stanja u kojima su nedostaci ovog vitalnog minerala manje očiti. U njih ubrajamo sljedeća:

1. Kronične bolesti

Stanja poput celijakije ili Crohnove bolesti, mogu utjecati na sposobnost tijela da apsorbira željezo iz hrane. Zatim bubrežne bolesti i rak također mogu ometati sposobnost tijela da pravilno koristi i skladišti željezo.

image
Shutterstock

2. Pijenje određenih pića

Zanimljivo je i manje poznato da i konzumiranje određenih napitaka poput kave, čaja i mlijeka također može utjecati na apsorpciju željeza, a posebno ako ih konzumirate neposredno prije uzimanja dodatka željeza.

- Kava i čaj imaju visoke razine spojeva zvanih oksalati i flavonoida zvanih tanini. Tanini i oksalati vežu se za željezo i stvaraju nehranjive spojeve, čime se ograničava apsorpcija i iskorištavanje željeza. Mlijeko sadrži kazein i kalcij koji izravno smanjuju apsorpciju željeza - objasnila je za WeryWell Health doktorica Abayomi Ogunwale koja savjetuje da je najbolja opcija uzimati dodatak željeza na prazan želudac uz vitamin C.

3. Uzimanje određenih lijekova

Prema ovoj doktorici i neki lijekovi poput onih za ublažavanje boli, smanjenje upale ili snižavanje visoke temperature mogu negativno utjecati na razinu željeza. Mogu izazvati iritaciju sluznice gornjeg probavnog trakta, uzrokujući manja ili veća krvarenja, što stvara predispoziciju za nedostatak željeza. Uz to, kako navodi Ogunwale, neki antibiotici mogu uzrokovati hemolizu, odnosno raspad krvnih stanica, što također pridonosi niskoj razini željeza. Inhibitori protonske pumpe za refluks kiseline, žgaravicu i čir na želucu suzbijaju apsorpciju željeza, stoga je najbolje odvojiti njihovu upotrebu od dodatka željeza i to najmanje dva sata. Ako uzimate dodatak cinka, on se najbolje apsorbira kada se uzme oko jedan sat prije željeza.

4. Životne faze

Trudnoća, dojenje i brzi rast djece i adolescenata, također mogu povećati tjelesnu potrebu za željezom.

Simptomi

Kada razina željeza u tijelu postane niska, to može dovesti do anemije, a simptomi niske razine željeza i posljedične anemije mogu uključivati:

- Umor

- Glavobolju

- Lomljive nokte

- Blijedu kožu

- Pukotine u kutu usana

- Slabost

- Kratkoću daha

- Vrtoglavicu

- Smanjenu kogniciju

- Žudnju za tvarima poput leda, gline, zemlje ili papira

- Osjećaj nemirnih nogu

- Palpitacije i

- Povećani broj otkucaja srca

image
Shutterstock

Ako anemija potraje tijekom duljeg razdoblja, može dovesti do težih ishoda kao što su zatajenje srca. Također, kod kroničnih bubrežnih bolesti, kako navodi Hemed, dolazi do mnogih izazova, a među ostalim proizvodnja crvenih krvnih stanica se smanjuje, što dovodi do anemije.

Što napraviti kod niskih razina željeza?

Nakon što ste utvrdili i laboratorijskim pretragama potvrdili da imate niske razine željeza, obavezno se posavjetujte s liječnikom o načinima za povećanje razine željeza. Osim toga, u svoju prehranu možete uključiti namirnice bogate željezom kao što su govedina, perad, svinjetina, janjetina, losos, tuna, sardine i jaja. Vegetarijanci mogu povećati unos željeza konzumirajući grah, leću, tjesteninu od cjelovitog brašna, kruh, orašaste plodove, sjemenke, kelj, špinat, brokulu ili tofu, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 01:17