StoryEditor
ZdravljeNEĆE NESTATI

Budite oprezni, ne ignorirajte: kod žena srčani udar mogu signalizirati simptomi koje nikad ne biste povezali s infarktom! Evo što se događa 

Piše I. T.
19. veljače 2020. - 10:51
Shutterstock

Neugodna bol u prsima i lijevoj strani tijela, brz i nepravilan puls, znojenje i slabost samo su neki od simptoma srčanog udara koje svi mislimo da bismo prepoznali u bitnoj situaciji.

No, zašto onda kada su u pitanju žene, ti svi simptomi nekako prođu ispod radara. 

Upišete li u internetsku tražilicu pojam 'srčani udar', većina povezanih slika prikazat će muškarca u kasnim šezdesetim godina koji se rukom pridržava za prsa.

Naići ćete na tek poneku sliku žene i to je najveća zabluda kada je u pitanju stanje srčanog udara, prema američkoj udruzi za bolesti srca AHA.

Upravo ta pojava generalizacije u drugi plan stavlja činjenicu da od srčanog udara umire jednaki broj muškaraca i žena, prema istraživanjima Centra za bolesti, kontrolu i prevenciju u Americi.

Također, istraživanja pokazuju da bol u prsima nije najčešći simptom ovog stanja, a upravo su žene meta ovih tihih znakova srčanog udara.

Od žgaravice do boli u vratu

Iako srčani udari jednako pogađaju i muškarce i žene, ponekad mogu izgledati potpuno drugačije. Srčani udar obično se događa kada ugrušak u jednoj od koronarnih arterija prekine ili ograniči dotok krvi i kisika u srce. U toj situaciji, srčane stanice koje su lišene kisika počinju umirati što dovodi do srčanog udara.

Jedan od najčešćih znakova srčanog udara, kod oba spola, jest umjereno jaka do jaka bol u prsima koja može potrajati nekoliko minuta.

Međutim, žene nerijetko znaju imati i neke druge simptome koji ukazuju na ovo stanje, a među njima su: žgaravica, probavne smetnje, mučnina, kratki dah, izraziti umor, bol u leđima, rukama, vratu i grlu.

Za razliku od muškaraca, žene nerijetko nemaju očigledne simptome zbog čega su sklonije tihom srčanom udaru.

Znanstvenici vjeruju da to ima barem dijelom veze s biološkim razlikama kod muškaraca i žena, navode stručnjaci iz udruge AHA.

Ustručavaju se vjerovati

Kardiologinja Jacqueline Tamis-Holland iz klinike Mount Sinai Morningside objašnjava da u osnovi svega leži nedostatak svijesti o zdravlju srca kod žena.

Iako je posljednjih desetljeća svijest porasla, samo 56% žena svjesno je da je srčana bolest broj jedan među uzrocima smrti kod ženskog spola.

Upravo to je razlog zbog kojeg žene rjeđe primijete simptome srčanog udara. Časopis Circulation 2015. godine objavio je studiju u kojoj su istraživači intervjuirali trideset žena u dobi između 30 i 55 godina.

Sve žene bile su ranije hospitalizirane zbog srčanog udara, a misao koja se učestalo ponavljala jest da se žene ustručavaju vjerovati da su imale srčani udar, jer se njihovi simptomi ne poklapaju s onim što su njihovi liječnici govorili.

Isti časopis ponovio je istraživanje 2018. godine, a tada je sudjelovalo preko 2000 žena i gotovo 1000 muškaraca u dobi između 18 i 55 godina.

Čak 21% žena svoje stanje pripisalo je stresu i psihičkom stanju, dok je takav pogled na situaciju imalo samo 11% muškaraca.

Čak 53% žena koje su bile kod doktora tjedan dana prije no što su doživjele srčani udar, izjavile su da im liječnici nisu pokazali sumnju na srčani udar, dok je taj slučaj kod muškaraca bio u mnogo manjem postotku - 37%.

Još jedno od istraživanja časopisa Circulation otkrilo je da žene vrlo često umanjuju svoje simptome pod pritiskom obaveza i obiteljskih odgovornosti.

Uz sve radne obaveze te brigu za ostale ukućane, žene nerijetko zanemaruju simptome srčanog udara, pa i drugih bolesti.

Dr. Tamis-Holland jednom prilikom izjavila je da su se neke njene pacijentice nadale da će simptomi nestati sami od sebe kako bi one mogle nastaviti obavljati svoje obaveze.

Pomoć potražite odmah

Od velike je važnosti vjerovati svojim instinktima i znati prepoznati kada nešto nije u redu s vašim zdravljem.

Ne podcjenjujete stoga bol u prsima, nagli umor ili bol u čeljusti.

U trenutcima kada sumnjate na srčani udar, a sami ste, obavezno pozovite hitnu pomoć i nikako nemojte sami voziti do bolnice. Kada pomoć stigne, pokušajte mirnim i jasnim tonom tehničaru objasniti koji su vaši simptomi kako bi vam se mogla pružiti adekvatna pomoć. 

I najvažnije od svega, ne precjenjujte svoje sposobnosti. Uzmite neko vrijeme za sebe, odmorite se i mislite na svoje zdravlje dugoročno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2021 18:06