StoryEditorOCM
Budite fitDrugi problemi

Koliko gazirane vode je previše i može li zamijeniti običnu? Kad je hidratacija u pitanju, prolazi i ‘mineralna‘, no postoji zabrinutost za zube

Piše M.P.
30. studenog 2020. - 12:07

Ljubitelji gazirane, "mineralne" vode, kako je zovemo u svakodnevnom jeziku, kao brojne prednosti opcije s mjehurićima nad običnom vodom iz slavine izdvajaju njen okus, kažu da im pomaže kod probave, pa čak i da im utažuje glad. Dok se stručnjaci koji savjetuju određenu dnevnu konzumaciju vode uglavnom koncentriraju na prirodnu negaziranu vodu, ima onih koji ne mogu živjeti bez boce gazirane vode u kući.

No koliko je ova druga opcija, u stvari, zdrava?

Poistovjećivati vodu s mjehurićima s ostalim gaziranim pićima, odavno se zna, ne drži vodu. Dok gazirani sokovi na pola litre znaju imati i do 600 kalorija, a udio šećera im je veći nego u prosječnoj čokoladi, obična gazirana voda nema kalorijsku vrijednost. Treba paziti na one s okusima - ako voda sadrži dodane okuse, šećer ili limunsku kiselinu, nije podjednako zdrava kao ona prirodna izvorska.

No gazirana voda, što se tiče dnevnog unosa tekućine i kalorija, obavlja sasvim dobar posao. Nimalo drukčiji od onog koji čini voda iz slavine. Ipak, potencijalno krije drugu opasnost koja nije zanemariva.

"Postoji određena količina zabrinutosti zbog uvjerenja da gazirana pića mogu nositi zubnu caklinu, ali čini se da je ovaj učinak zastupljeniji kod gaziranih pića zaslađenih šećerom u odnosu na vodu s mjehurićima", kaže Marisa Moore, registrirana dijetetičarka za HowStuffWorks.

Ako ste zabrinuti, isperite usnu šupljinu običnom vodom, dodaje. Studija iz 2001. godine otkrila je kako gazirana voda uistinu uzrokuje nešto veću zubnu eroziju od negazirane, ali razina oštećanja i tada je bila niska te gotovo nepostojeća u odnosu na onu koju stvaraju ostala gazirana zašećerena bezalkoholna pića.

Druga studija, iz 2007. otkrila je da gazirana voda s okusom može biti jednako nagrizajuća za caklinu kao i sok od naranče. Sve vode s okusom u studiji sadržavale su limunsku kiselinu koja može biti vrlo erozivna.

Stručnjakinja kaže kako osim toga nema problema s ispijanjem gazirane vode. Kod nekih ona uzrokuje nadutost, no radi se o zadovoljavajućem načinu hidratacije.

Ako ste primijetili da vam pretjerano ispijanje gazirane vode uzrokuje probavne smetnje, svakako smanjite količinu. Popijte čašu uz obrok, ali neka vam primarni izvor hidratacije ipak bude obična voda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. listopad 2023 16:03