StoryEditor
Budite fitPostoji način

Kako na siguran način do lijepog preplanulog tena? Izbjegnite trajne posljedice fotostarenja, previše osunčana koža cijelo je vrijeme upaljena

7. rujna 2020. - 14:58

Ljeto svi dočekamo za odmor i opuštanje, za akumuliranje velike količine vitamina D, ali mnogi i kao priliku da koži osiguraju preplanulost, koja daje izgled privlačnosti i zdravlja. No, pitanje je ide li taj još uvijek vrlo prisutan trend u prilog zdravlju, jer prekomjerno izlaganje suncu može dovesti do pojave crvene, izgorjele i mjehuraste kože.

Naime, koža isprva nekoliko dana crveni i peče nas, osjećamo se nelagodno dok proces upale počinje u potkožnom tkivu. U takvom su slučaju dodatna sunčanja doista nepromišljena, a prije svega štetna za zdravlje. Za nekoliko dana dobijemo blago preplanuli ten, koji se zbog upalnog procesa i zamjene oštećene kože novom kožom počinje ljuštiti. Novi sloj kože time je puno osjetljiviji i svjetliji. Na koncu, uz tako intenzivno sunčanje ne dobivamo lijepu i zdravu boju kože, a možda izazivamo i ozbiljnije dugoročne posljedice.

No, postoji način da se koža ljeti održi zdravom i da na siguran način dobije lijepu boju. Za početak dobro je podsjetiti na karakteristike spektra sunčevih zraka koje dopiru do naše kože.

UVA zrake valne duljine 320-400 nm prodiru do dermisa i epidermisa kroz odjeću i staklo i oslabljuju imunosni sustav. Prisutne su tijekom cijele godine, čak i za oblačnih dana. Svi koji vole koristiti solarij izloženi su UVA zrakama, što je puno štetnije od izlaganja prirodnom suncu. UVA zrake uzrokuju starenje kože i alergije na sunce. Kolagen i elastin počinju propadati nakon 20 godine i više se ne formiraju. Prekomjerno osunčana koža vrlo je izložena oksidacijskom stresu, odnosno većem utjecaju slobodnih radikala nego antioksidansa. Slobodni radikali povećavaju otpuštanje interleukina, što znači da je previše osunčana koža cijelo vrijeme upaljena. Stoga je jasno da svojim ponašanjem možemo značajno utjecati na fotostarenje kože.
UVB zrake s valnom duljinom od 290-320 nm prodiru duboko u potkožno tkivo, dopiru do dermisa i stvaraju slobodne radikale koji mogu izazvati fotostarenje, pigmentne mrlje i rak kože. UVB zrake glavni su uzročnici opeklina na koži, koji se pojavljuju u roku od 12 do 24 sata ili odmah nakon izlaganja suncu.

UVC zrake imaju valnu duljinu od 100-290 nm. Te zrake ne dolaze do površine Zemlje. Koriste se za dezinfekciju u medicinske svrhe i stoga gotovo da nismo izloženi ovim zrakama.

Naša koža ima sposobnost odbijanja i apsorbiranja sunčevih zraka. Odbijene zrake nam ne štete, ali to se, nažalost, ne odnosi na zrake koje naša koža apsorbira, jer su posljedice oštećenje stanica, tkiva, mutacije DNA, oštećenje enzima i nastanak upalnih procesa, što sve može dovesti i do raka kože.

Tijekom cijele godine potrebno je koristiti kozmetiku za njegu lica, vrata, dekoltea i ruku sa zaštitnim faktorom SPF 20, a u proljetnim i ljetnim mjesecima SPF 35, s tim da odaberete proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože.
Koristite kape šilterice ili šešire sa širokim obodom, sunčane naočale i laganu odjeću. Izbjegavajte sunce između 10 i 16 sati, kada je najjače.

Tijekom ljeta priuštite si temeljitu njegu u kozmetičkom salonu koji pruža preventivne antioksidacijske tretmane koji smanjuju rizik fotooštećenja i upala te rehabilitaciju već postojećih upala i fotoozljeda.

Dobra kućna njega ključna je za održavanje zdrave, hidratizirane i zaštićene kože. Time se sprječava nakupljanje melanina, koji je glavni uzrok prekomjerne pigmentacije, ubrzanog propadanja kolagena i elastina, oštećenja kožne barijere, starenja kože i raka kože. Ne zaboravite piti puno tekućine, jesti laganu hranu s puno voća i koristiti zaštitna sredstva.

Kako zaštititi djecu od štetnog utjecaja sunca

Posljedice prekomjernog izlaganja suncu kod djece mogu se pokazati dugoročno. Dječja je koža puno osjetljivija i nježnija. Najvažnije je izbjegavati aktivnosti na suncu između 10 i 16 sati, a dječju kožu zaštititi odjećom koja sprječava prolazak UV zraka. Zaštitite ih zaštitnim kremama SPF 30-50 namijenjenima upravo za dječju kožu. Najbolje je odabrati kreme širokog spektra djelovanja protiv UVA i UVB zraka. Ne bi trebale sadržavati oksibenzon, oktinoksat i umjetno dodan vitamin A. Najbolje je odabrati sredstva koja kao bazu koriste suncokretovo ulje ili pčelinji vosak. Odaberite 100 posto prirodne, organske i hipoalergene kreme. Obično su takve otporne na vodu i znojenje oko 40 minuta. Preporučuje se ponavljati nanošenje kreme svaka dva sata. Prilikom kupnje najvažnije je pročitati priložene upute, na što se često zaboravlja! Svi proizvođači imaju svoje upute i treba ih točno slijediti.
Držite djecu u hladu, što češće im ponudite da popiju nekoliko gutljaja nezaslađenog voćnog čaja ili vode i, ako nije potrebno, ne putujte s djecom biciklima ili s dječjim kolicima po najgorim vrućinama. Dječja je koža u ljetnim mjesecima također puno izloženija, pa je ne zaboravite njegovati vlažnim losionima namijenjenima dječjoj koži.

item - id = 1042877
related id = 0 -> 1118665
related id = 1 -> 1107249
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 12:12