StoryEditorOCM
Zdravljeprva dijagnoza

Boli vas grlo, curi vam nos i puca glava, a ne znate je li u pitanju alergija, gripa ili COVID? Saznajte kojih je pet simptoma zaraze delta sojem

Piše PSD
9. studenog 2021. - 15:35

Ne osjećate se dobro, ali ne znate je li u pitanju alergija, gripa ili COVID? Prema riječima dr. Inci Yildrim sa sveučilišta Yale, čini se da delta soj malo drugačije utječe na simptome.

Stručnjak za viruse dr. Tim Spector, smatra da ovaj soj djeluje drugačije i da stoga moramo biti jako oprezni čak ako se i simptomi jave u blagom obliku. Ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće i testirajte se, a nastavite čitati kako biste znali na vrijeme prepoznati simptome delta soja, piše Ordinacija.hr.

1. Glavobolja

Yildirim pojašnjava kako je ovo jedan od glavnih simptoma, a često je imala prilike vidjeti pacijente koje je mučila glavobolja upravo radi delta soja. "Vidjeli smo dosta problema s glavoboljom kod oboljelih od COVID-a, a to uključuje i varijacije – od tromboze do raznog kardiovaskularnih oboljenja“.

2. Bolno grlo

Prema Yildirimu bolno grlo jedan je od potencijalnih simptoma infekcije koronavirusom, ali nije najčešći.

image
Kada je u pitanju COVID, pacijenti će često imati temperaturu, gubitak okusa i mirisa, bol u mišićima, mučninu i proljev
Mario Glavić/Cropixž

3. Curenje nosa

Iako je ovo najčešće simptom prehlade, javlja se i kod osoba koje su zaražene delta sojem, smatra liječnik. "Simptomi alergije također mogu utjecati na ovu promjenu, ali i sinusi i pluća. Može se javiti kihanje, začepljenje nosa, kašalj, zviždanje u prsima ili gubitak daha“, dodaje dr. Arveen Bhasin s Mayo klinike.

"Neki od ovih simptoma mogu se preklapati s COVID-om, a vidjeli smo do sad puno pacijenta koji kašlju, curi im nos, teško dišu ili ih muči jak umor – sve to mogu biti simptomi alergije, ali i COVID-a. No kada je u pitanju COVID, pacijenti će često imati temperaturu, gubitak okusa i mirisa, bol u mišićima, mučninu i proljev, što se ne viđa kod alergija“, dodaje.

4. Možete imati temperaturu

Povišena ili visoka temperatura jedan je od glavnih simptoma COVID-a, a često se prijavljuje i kada je u pitanju delta soj. Normalna tjelesna temperatura mjerena u usnoj šupljini kreće se između 36,8°C ± 0,4°C. Najniže vrijednosti u većine osoba mjere su u 6 sati ujutro, a najviše vrijednosti mjere su između 16 i 18 sati poslijepodne. Najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 6 sati ujutro je 37,2 °C, a najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 18 sati poslijepodne je 37,7 °C. Vrijednosti mjerene iznad navedenih smatraju se povišenom tjelesnom temperaturom.

image
Vidjeli smo dosta problema s glavoboljom kod oboljelih od COVID-a, a to uključuje i varijacije – od tromboze do raznog kardiovaskularnih oboljenja, kaže dr. Inci Yildrim
AFP

5. Simptomi postaju ozbiljniji

Jedan od ključnih signala da se radi o delta soju je upravo ozbiljnost simptoma. Oni mogu biti izuzetno jaki, a za ovaj se soj virusa smatra da je dvaput zarazniji od ostalih varijanti i da će češće zbog njega osobe završiti na bolničkome liječenju. Oni koji nisu cijepljeni su naravno u puno većem riziku od hospitalizacije, ali i smrtnog ishoda.

Što je treća doza, a što booster doza?

Predstavlja dodatnu dozu za osobe kod kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor i može se primiti četiri tjedna nakon druge doze. Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, to su osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom. Docjepljivanje booster dozom je dodatna doza koja se primjenjuje šest mjeseci od druge doze, a kako bi se produljilo trajanje zaštite.

image
Ni delta soj ne voli cjepivo, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je dva punkta za cijepljenje bez najavljivanja
Vladimir Dugandžić/Cropix

Cijepite se

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira dva punkta za cijepljenje bez najavljivanja. Cijepljenje na obje lokacije organizirano je za osobe koje trebaju primiti prvu, drugu ili treću/docjepnu dozu cjepiva, uz obvezno predočenje potvrde o cijepljenju ako je osoba došla po drugu ili treću dozu cjepiva. Također, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu te u podružnici HZJZ-a u ulici Radoslava Cimermana 64a u Zagrebu, počela su raditi Savjetovališta za cijepljenje protiv COVID-a i to svake subote, od 8 do 12 sati, bez prethodnog naručivanja. Građani se mole da svakako ponesu medicinsku dokumentaciju koju smatraju potrebnom predočiti za davanje savjeta, piše Ordinacija.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 03:22