StoryEditorOCM
Zdravljedobro je znati

Bol u uhu ili dugotrajni svrbež dva su od sedam neobičnih simptoma koji mogu ukazivati na rak, evo što treba poduzeti

Piše mozaik sd
22. ožujka 2023. - 18:14

Medicinski stručnjaci ustrajno ističu da je za rak jako važno rano otrkivanje.

Liječnici specijalizirani za rak glave i vrata, ginekologiju, rak dojke, krvi, pluća, kože i druge zloćudne bolesti naveli su nekoliko neobičnih simptoma koji mogu ukaziti na rak.

1. Dugotrajni svrbež

Neki oblici raka, poput limfoma, mogu izazvati jak svrbež. "Ako ste bili na pregledu kod dermatologa ili tražite drugo mišljenje, a nitko zapravo ne može ustanoviti zašto vas muči svrbež, moguće je da je u pozadini dijagnoza maligne bolesti, rekao je za Health dr. Craig Moskowitz, glavni liječnik za onkologiju na centru za rak Sylvester na Sveučilištu u Miamiju, prenosi N1.

image

Neki oblici raka, poput limfoma, mogu izazvati jak svrbež (ilustracija)

Shutterstock

2. Bol u uhu

Što znači ako vas jedno uho stalno boli, ali nemate znakove infekcija? Moguće je da problem uopće nije u uhu. Može iti riječ o otalgiji, boli koja se prezentira u području uha, a koja putuje od živaca u glavi ili vratu do uha. Mnogo stanja može izazvati ovu vrstu nelagode u uhu. Jedno od njih je rak usne šupljine. Dr. Bruce Davidson navodi da netko može osjetiti bol u uhu koja se javlja bez drugih simptoma i to može trajati tjednima ili mjesecima prije nego što se otkrije oralni rak.

3. Vaginalno krvarenje

Točkaste ili neredovite mjesečnice mogu biti posljedica hormonske neravnoteže, a mogu ukazivati i na polipe. No, ponekad mogu biti znak raka endometrije. Stephen Rubin, šef odjela za ginekološku onkologiju u Fox Chase centru za rak u Philadelphiji, ističe da svako abnormalno krvarenje treba odmah provjeriti, osobito nakon menopauze, a prije menopauze kod osoba s povećanim rizikom poput pretilih.

4. Spušteni kapak

Spušteni gornji kapak može biti znak starenja, ozljede ili bolesti, poput moždanog udara. No, također može biti i znak tzv. Pancoast tumora na plućima. Za razliku od drugih karcinoma pluća, kašalj nije rani simptom Pancoastovog tumora. Jedan od prvih znakova može biti jaka bol u ramenu. Neki ljudi razviju Hornerov sindrom, koji uključuje spušteni kapak, sužene zjenice i prestanak znojenja na istoj strani lica.

image

U rijetkim slučajevima nadutost i nelagoda u zdjelici mogu biti znakovi raka jajnika

Shutterstock

5. Anemija

Krv u stolici (ako nije uzrokovana hemoroidima) klasičan je znak raka debelog crijeva. Anemija ponekad može biti jedan od prvih simptoma raka debelog crijeva. Dr. Moskowitz objašnjava da ponekad nije jednostavno otkriti rektalno krvarenje jer je obično mikroskopsko.

6. Nadutost

Povremeni bolovi u trbuhu ili nadutost uobičajena su tegoba koja nije specifična za rak. Možda imate gastrointestinalne probleme, poput sindroma iritabilnog crijeva. U rijetkim slučajevima nadutost i nelagoda u zdjelici mogu biti znakovi raka jajnika.

7. Urinarni problemi

Urinarni simptomi česti su kod infekcija mokraćnog sustava, preaktivnog mokraćnog mjehura ili dijabetesa tipa 2. Mogu se pojaviti i kod raka mokraćnog mjehura. Krv u mokraći može signalizirati neugodnu infekciju mokraćnog sustava, može biti i znak bubrežnog kamenca, a u rjeđim slučajevima može biti simptom raka mjehura ili bubrega.

Zaključno, treba imati na umu da svaki novi simptom nije znak raka. No, unatoč tome, trebali biste obratiti pažnju na svoje tijelo i promjene u njemu i na njemu. Sve uočene promjene i simptome treba što prije podijeliti s liječnikom, a redoviti pregledi ne smiju se preskakati, piše N1.

Dakle, treba osluškivati i promatrati svoje tijelo, uočavati simptome i po potrebi se konzultirati s liječnicima. Ali i ne podlijegati panici.

image

Sve uočene promjene i simptome treba što prije podijeliti s liječnikom

Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2023 02:04