StoryEditor
ZdravljeU Hrvatskoj 55 umrlih

Bojite se gripe, no ne znate kako se zaštititi? Ova jeftina metoda koju navode liječnici može smanjiti zarazu za čak 80 posto! 

Piše R. N.
4. veljače 2019. - 20:46

U Hrvatskoj je ove sezone, do današnjeg dana, 55 ljudi umrlo od gripe ili od komplikacija izazvanih gripom. To su službene brojke, a prava brojka je puno veća jer se velik broj oboljelih i umrlih od gripe ne registrira, odnosno registrira se neka komplikacija koja dovela do smrti, iako je gripa bila okidač za smrt osobe.

Iako su neki naši liječnici naveli da maska na licu i nije od prevelike pomoći pri zaštiti od gripe i prehlade, strani stručnjaci se ipak ne slažu, te navode da maske mogu itekako pomoći. 

Pa tako ugledni američki New York Times piše da maska može poslužiti kao dobar štit od gripe. Spominju i studiju iz 2013. koja je pokazala da maska štiti, iako njena učinkovitost nije 100 posto. Kad smo već kod postotaka, australski znanstvenici tvrde da obična kirurška maska koju možete kupiti i u ljekarnama može smanjiti rizik od zaraze između 60 i 80 posto!

Maska može zaštiti od većih čestica, međutim sitne čestice sline u kojima se nalazi virus mogu 'probiti' i masku, međutim nošenje maske smanjuje mogućnost zaraze.

Ako masku nosi i već zaraženi, kao i zdrave osobe, onda se njena učinkovitost povećava. Baš zbog toga i iz poštovanja prema drugim osobama Azijci često nose maske kako ne bi zarazili druge.

- Ako vodite brigu o osobi koja ima gripu u vašem domaćinstvu onda bi kirurška maska mogla biti adekvatna - kaže Dr. Carol McLay, koja proučava infekcije.

Još jedna studija objavljena 2008. u 'Journal of Infectious Diseases' navodi da maska, ako se koristi pravilno, je visoko pouzdana zaštita. Spominje se i postotak po kojem ukućani koji su koristili masku u domu u kojem su djeca imala gripa su imali 80 posto veću šansu ostati zdravi.

Također i studija objavljena u 'Annals of Internal Medicine' je imala slične rezultate. Najbolja je zaštita stajati na dva metra od zaraženog, koristiti masku i oprati ruke sapunom u toploj vodi. Također, zaražene treba upozoriti da kad kašlju i kišu odu u drugu prostoriju.

Maske treba redovno mijenjati, njih više u jednom danu jer se dok dišemo namoče, a onda im efikasnost opada.

Zaključak: Ako u kući imate oboljelog od gripe ili neke viroze onda maska definitivno može pomoći. Također, masku nosite i kad idete u bolnicu. Važno je za napomenuti da i kad ste već zaraženi nosite masku kako ne bi druge zarazili.

Nije na odmet napomenuti da su od gripe već preminuli deseci osoba, većinom starije populacije, pa bi maske trebale biti dio svakog kućanstva.

Cijena jedne kutije (50 komada) kirurških maski od 3 sloja i s gumicom zapada između 35 i 40 kuna.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 23:39