StoryEditor
ZdravljeRASTE BROJ OBOLJELIH

Ako se noću pretjerano znojite ili naglo gubite kilograme, otiđite liječniku, to mogu biti simptomi zloćudne bolesti od koje svake godine u Hrvatskoj oboli 600 ljudi

Piše I. P.
12. rujna 2019. - 22:55
shutterstock_1121602298

U susret Svjetskom danu oboljelih od limfoma koji se obilježava 15. rujna svake godine, iz udruge "Leukemija i limfomi" poručili su da se u Hrvatskoj svake godine dijagnosticira oko 600 novooboljelih od limfoma, a porast incidencije na godinu raste za četiri posto. Trendovi porasta bilježe se i u svijetu. 

Riječ je o raku koji počinje u stanicama limfnog sustava, koji inače pomaže tijelu da se bori protiv infekcije i bolesti. Budući da se limfno tkivo nalazi po cijelom tijelu, limfom može nastati i početi se razvijati gotovo bilo gdje.

Dva glavna tipa su Hodgkin i ne-Hodgkin limfom. Mogu se razviti i kod djece i kod odraslih.

Simptomi limfoma slični su onima prehlade ili viroze, ali traju duži period. Neki ljudi uopće neće osjetiti simptome. 
Kod nekih pacijenata otiču limfni čvorovi, koji se nalaze po cijelom tijelu. Kod ove bolesti otok će se najčešće javiti u vratu, na preponama, abdomenu ili pazuhu. Uglavnom su ti otoci bezbolni, a počinju boljeti ako pritišću organe, kosti i druge strukture. Ljude često zavara ova bolest jer misle da imaju običnu bol u vratu koja će proći. Limfni čvorovi također mogu oticati kod prehlada. Ali kada je riječ o limfomu, ovo stanje traje mnogo duže. Simptomi mogu biti i noćno znojenje ili nagli gubitak kilograma.

Liječenje ovisi o tipu limfoma i stadiju bolesti. Mali, ili sporo rastući limfom možda neće ni trebati liječenje. Važne su redovite kontrole kako bi se pratilo eventualno širenje tumora. 
U nekim slučajevima uvodi se biološka terapija, kemoterapija, imunoterapija, liječenje radioaktivnim zračenjem, a u nekim slučajevima potreban je operativni zahvat.

Liječnik će nakon temeljitog fizičkog pregleda i uzimanja u obzir svih simptoma, pacijenta uputiti na vađenje krvi ili biopsiju, a moguće je da zatraži i CT, MR, ultrazvuk ili neki drugi pregled.

Šanse za dobar ishod liječenja smanjuju se kako limfom napreduje. Ključno je potražiti liječničku pomoć za sve simptome prehlade ili infekcije koji se nastavljaju duže vrijeme. Rana dijagnoza može poboljšati šanse osobe za uspješno liječenje.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 17:04