ZdravljeDvije opcije

'To je samo vidljivi dio...': doktorica objasnila opasni proces koji se događa u tijelu nakon izgaranja na suncu, predlaže i 'lijek'; Pokušajte i nekonvencionalni trik ove mame, stotine kažu da djeluje

Piše J. V.
8. srpanj 2019. - 20:24

Nije nimalo ugodno kada provod na suncu, kupanje i uživanje na plaži dođu na naplatu. Kože bolne na dodir i crveni kao rak gledate neprijateljski u smjeru tuša, znajući da će vam inače osvježavajuća aktivnost doći kao bolan udarac, a svaka kap vode kao iglica zabijena u tijelo. Ni lijeganju se ne radujete, pa i nježna plahta jednostavno je previše za opečenu kožu...

A mislili ste da ste se zaštitili. Dok ukućanima objašnjavate kako je sunce jednostavno postalo "prejako" ili pak vi "preosjetljivi", treću opciju, ujedno i onu koja ima najviše logike odlučujete zadržati za sebe. Niste se namazali zaštitnim faktorom, svjesni ste toga, ali malo je toga što sada možete poduzeti. No je li baš tako?

Dermatologinja Rajani Katta za Popsugar progovorila je upravo o fenomenu koji muči sve one koji su pretjerali s upijanjem vitamina D. 

"Mnogi moji pacijenti potvrđuju kako se bolni simptomi izgorene kože pogoršavaju noću", kže i dodaje kako eksperti još uvijek pokušavaju razlučiti zašto je to točno tako.

"Jedino što možemo naslutiti je da su simptomi gori jer smo prilikom lijeganja fokusirani na sebe, a odmaknuti od svakodnevnih zadataka koji nam pomažu usmjeriti se na nešto drugo. No neki smatraju da je djelomično zaslužan i naš bioritam... Kako ga prate hormonalne promjene, moguće da te 'poruke' tijelo registrira kao neugodu i potrebu za dodatnim češanjem i smirivanjem bolne kože", objašnjava.

A posljedica sunčanja u obliku pocrvenjele kože samo je jedan u nizu simptoma "štete". 

"To je onaj vidljivi dio. No signal je pojave u kojoj UV zrake potiču proizvodnju slobodnih radikala u tijelu - oni čine ogromnu štetu koži, uništavaju proteine poput kolagena, lipide, pa čak i DNK naše kože. Na sloju koji možemo vidjeti uzrokuju crvenilo. Na mikroskopskome, uočit ćete štetu u stanicama imunološkog sistema...", kaže Katta za Popsugar.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FOLLOW FOR INTERESTING FACTS? (@fact.pro) on

Ovo su njeni "lijekovi" za već učinjenu štetu:

- počnite s hladnim oblozima (10-15 minuta)

- dobro hidratizirajte kožu nakon toga (na vlažnu površinu nanesite hranjivu kremu bez mirisa)

- snizite temperaturu u sobi u kojoj spavate (otvorite prozore)

- izbjegavajte umjetne materijale koji bi vas mogli dodatno iritirati

- obucite pamučnu odjeću

- prilikom sljedećeg izlaska, nanesite obilan sloj kreme sa zaštitnim faktorom

A dok su savjeti dermatologinje svakako opcija broj jedan, kao krajnju nuždu možete posegnuti i za trikom koji je zadnjih dana obišao svijet...

 
Nekonvencionalni savjet mame koja inače ima osjetljivu kožu i problem s posljedicama sunčanja toliko je progorio na društvenim mrežama da su ga brojni isprobali i na svojoj koži te ostali - oduševljeni. Korisnica Facebooka objavila je kratki slikovni zapis svoje opekotine od sunca koju je u trenu ublažila pjenom za brijanje na bazi mentola.
 
"Moj muž ne može koristiti aloe veru. Kaže da mu je poput kiseline na koži", objašnjava ona svoje posezanje za mentolom koji je poznat kao osvježivač te ublažava nadraženu kožu.
 
Njen savjet sastoji se od nekoliko koraka: na opekotinu nanesite obilan sloj pjene za brijanje na bazi mentola, pustite da odstoji 30 minuta te potom isperite. Hidratizirajte kožu, obucite pamučnu majicu i legnite u krevet. Ujutro ste kao novi, piše ova mama, a njen su princip potvrdile stotine komentatora...
#SUNčANJE#SD LITO#OPEKOTINE OD SUNCA#IZGORENA KOžA