StoryEditor
ZdravljeLondon

27 godina nije mu se sviđalo ono što bi vidio u ogledalu, a onda mu je tehnologija 3D printanja podigla kvalitetu života

Piše PSD
25. studenog 2021. - 22:26

Britanac Steve Verze je prvi pacijent na svijetu kojemu je ugrađeno oko izrađeno s 3D printerom, kažu u bolnici Moorfields u Londonu - piše CNN.

Steve Verze, koji ima 47 godina i radi kao inženjer u istočnom Londonu, u četvrtak je dobio lijevo oko, koje je radi provjere veličine isprobao ranije ovog mjeseca.

U priopćenju bolnice Moorfields navodi da se radi o prvom potpuno digitalno stvorenom protetskom oku za pacijenta.

Oko je realističnije od alternativa i dizajnirano je da ima "jasniju definiciju i stvarnu dubinu zjenice", rekli su iz bolnice.

Ostale protetske oči sastoje se od šarenice ručno oslikane na disku koji se zatim ugrađuje u očnu duplju.

Međutim, njihov dizajn sprječava prolazak svjetlosti u "punu dubinu" oka, dodala je bolnica u priopćenju.

Osim što se čini realističnijim, postupak se smatra manje invazivnim.

Ugradnja tradicionalne protetike zahtijeva uzimanje kalupa očne duplje, dok se u razvoju 3D protetike očne duplje skenira digitalno kako bi se dobila detaljna slika.

Verzeovo funkcionalno oko također je skenirano kako bi se osiguralo da oba oka izgledaju isto.

3D slika je zatim poslana u Njemačku na ispis prije nego što je poslana natrag u Veliku Britaniju, gdje ju je dovršena i polirana u bolnici Moorfields.

"Trebao sam protezu od svoje 20. godine", rekao je Verze u priopćenju za javnost.

"Kada bih napustio svoj dom, često bi se ponovno pogledao u ogledalo i ne bi mi se svidjelo ono što bi vidio. Ovo novo oko izgleda fantastično i, budući da se temelji na tehnologiji 3D printa, bit će samo bolje i bolje", dodao je.

Bolnica Moorfields kaže da 3D print ima potencijal "prepoloviti" vrijeme potrebno za razvoj protetskog oka, sa šest tjedana na oko dva ili tri.

Njen glasnogovornik je za CNN rekao da će uskoro početi kliničko ispitivanje koje će uključivati ​​više pacijenata.

Profesor Mandeep Sagoo, klinički voditelj projekta u Moorfields Eye Hospital i profesor oftalmologije i očne onkologije na University College London, rekao je da je "uzbuđen" zbog potencijala nove razvojne metode.

Prije ugradnje oka, Sagoo je rekao: "Nadamo se da će nam nadolazeće kliničko ispitivanje pružiti čvrste dokaze o vrijednosti ove nove tehnologije i pokazati koliku razliku čini za pacijente."

item - id = 1146129
related id = 0 -> 1105540
related id = 1 -> 1105257
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 22:52