StoryEditor
Trendpodvučeno nasljeđem

Zanimljivo, inspirativno, gotovo seksi: industrijski stil na mediteranski način sjajno je interpretiran u dizajnerski savršenom prostoru u Dubrovniku

Piše Lorita Vierda
20. lipnja 2020. - 12:50
Zoran Marinović

Industrija usred Dubrovnika? O da! Itekako još uvijek postoji, doduše, jedino kroz jedinstveni dizajn, podvučeno nasljeđem, na koje su Dubrovčani još uvijek osjetljivi.

Duhanska stanica u Dubrovniku jedna je od najvažnijih industrijskih građevina 19. stoljeća, usred današnjeg poslovnog centra Dubrovnika, i zapravo zaslužna za pretvaranje tog dijela Grada u poslovno središte. Nekad se u toj austrijskoj zgradi vagao i otkupljivao duhan, obavljala se silna administracija, pa su se oko nje počele širiti i ostale poslovne djelatnosti tadašnjeg vremena.

image
Zoran Marinović

Danas tu nema ni duhana ni stanice za otkup, nema gužve ni redova, ali tvrtka "SocialNet" odlučila je odati hommage upravo tom dubrovačkom nasljeđu i pretvoriti svoje poslovne urede u pravu oazu industrijskog dizajna.

U slavu industrije

Prostori Duhanske stanice i pripadajućih zgrada u okruženju nose poseban dojam, uz tipičnu austrijsku gradnju, skrivenu među krošnjama. Dok su se tvrtke koje u njima posluju odlučile za jednostavne i čiste linije, bjelinu i funkcionalnost, vlasnik tvrtke telefonskih komunikacija sa sjedištem u Sarajevu i uredima u Zagrebu i Dubrovniku Zejd Bilalović i njegov poslovni partner i suvlasnik Alija Velagić odlučili su povjerenje u uređenju dati arhitektima Sandri Luković i Vujadinu Vukmiroviću i, kao pun pogodak, prevladao je upravo taj osjećaj odavanja počasti nekadašnjoj industriji Dubrovnika.

Svaki je detalj ručno rađen, šiven, kovan, što god pogledate, zapinje za svako, ne samo za znalačko oko – interijeri su to od kojih zaista zastaje dah. Višegodišnje detaljno uređenje prostora u ovom se slučaju pokazalo potpuno opravdanim.

image
Zoran Marinović

Nekadašnji miris biljke koja je othranila regiju u 19. i 20. stoljeću uspješno zamjenjuju svi ostali detalji. Fotelje Chesterfield, kožni kauči u boji konjaka jednostavno ne idu bez betona i njegovih istobojnih inačica na podovima i zidovima, ali i prostirkama koje tek tu i tamo upotpunjuju urede, kovanog željeza od kojeg su minuciozno napravljeni stolovi, police, vrata, uz nezaobilazna rasvjetna tijela, i dubinu crnih, sivih i antracit detalja.

Toplo žuto svjetlo prima se na vas poput opojnih duhanskih aroma, a velike staklene plohe, koje su zapravo samo tek estetski odvojile uredske prostore od prolaza i prostora za odmor, ostavljaju dojam "man cavea", i već na prvi pogled nađete se u vremeplovu, s nezadrživom željom da se izvalite među mekane jastuke kožnog kauča i riješite sve ozbiljne sastanke tog dana.

image
ured dubrovnik
Zoran Marinovic

Zanimljivo, inspirativno, gotovo seksi, ovako dizajnirani uredi ne mogu vas natjerati ni na što drugo nego na ostanak na poslu što dulje. I nije ovdje u pitanju samo industrijski dizajn u svojem najboljem obliku, jer sve je, također prema željama vlasnika i nepogrešivom osjećaju dvoje arhitekata, upotpunjeno svime onim što čini Dubrovnik i ovo podneblje.

Toplina Mediterana

Drvene grede, uz već zatečenu ostavštinu Duhanske stanice, gotovo kao čista sirovina, zidovi od kamena i dijelovi starih drvenih podova dodatno podižu temperaturu ionako prilično toplog prostora, što za industrijski štih baš i nije česta pojava. Ni zelenilo ne zaostaje, uz same rubove ureda, asocirajući na ležernu šetnju kroz dobro poznate hodnike, pa je opuštajući dojam neizbježan.

Zaboravite na standard funkcionalne bjeline, čistoće prostora i klišejizirane detalje, u Duhanskoj stanici tim mladih stručnjaka, po uzoru na svjetske trendove, osobito kad su u pitanju komunikacije, radi izvrstan posao, potaknuti već i samom mogućnošću obavljanja posla u opuštajućoj atmosferi.

image
ured dubrovnik
Zoran Marinovic

Zaboravite i na preosvijetljene urede kroz koje zuje zaposlenici čekajući "otkucavanje" radnog vremena, a čini se i da se ovdje, sasvim namjerno, zaboravilo i da je posao nešto što se "mora". Prigušena ljepota ovog dizajnerski savršenog prostora jedan je od sjajnih primjera sljubljivanja industrije, nasljeđa i neodoljive topline Mediterana.

Moderno uređeni uredi u Dubrovniku, Zagrebu i Sarajevu velika su prednost zaposlenicima, no kvalitetan rad i mladi tim stručnjaka ono je što ovu tvrtku čini prepoznatljivom među konkurencijom. Njihov tim u stalnom je porastu, a trenutno u uredu u Zagrebu zapošljavaju dodatnih 30 zaposlenika na novom projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2021 03:31