StoryEditor
Trendzna sve tajne

Zaboravite Baku Prase, za biznis na YouTubeu sve što vam treba je baka, čak ne nužno vaša! Autorica popularnog kanala otkrila nam je kako je uspjela

Piše Tea Sumić Miletić
18. siječnja 2020. - 10:49
Tanveer Badal

- Ma daaaaj, duže ja kuham nego što si ti na ovom svijetu - promrmljala je Vicky Bennison, autorica nekoliko uspješnih knjiga kulinarske tematike, i ugasila televizor.

Vicky je, pogađate, gledala neki gastronomski show s mladom i zgodnom, ali očito neiskusnom kuharicom. Sasvim je moguće da je ženskica u studiju upravo rekla nešto poput “to me je naučila moja baka” jer Bennison je na to posebno alergična.
Gdje su sve te bake koje znaju kuhati i zašto mi moramo gledati njihove unuke koje ne znaju, komentirala je nedavno Vicky ovu epizodu pa je lako moguće da je baš to bio jedan od odlučujućih koraka prema pokretanju YouTube serijala Pasta Grannies.

Jeste čuli za njega? Ono sa starim Talijankama koje rade manistru? Da, to je taj. Premda ne znaju ni beknuti engleski, Pasta Grannies su postale nevjerojatno popularne, a potkraj prošle godine dobile su niz priznanja, pa je Vicky letjela s kraja na kraj Apeninskog poluotoka pa još malo po Americi i jedva smo ju uhvatili da nam odgovori na nekoliko pitanja.

'Lajavi' Alessandro

Ali najprije ćemo otkriti drugi ključni momenat u ovoj priči, a to je trenutak u kojem se izvjesni Alessandro, poslovođa samoposluge u jednom malom mjestu u talijanskoj regiji Marche, na sva usta hvali kako njegova baka sprema najbolju manistru.
A hvalio se, sretne li podudarnosti, baš pred Vicky, koja je u tom mjestu kupila kuću.

“Okej, da vidim ja tu tvoju baku”, rekla mu je mrtva-hladna, ili nešto tome slično, a on se nije posramio. Baka je snimljena u akciji s brašnom i lazanjurom, a prvi komentar koji je snimka dobila bio je: “Stavi to na YouTube”. S obzirom na to da ga je izrekao Vickyn suprug, poznati TV producent, nije se tu imalo što puno razmišljati.

Sve je počelo kao hobi, s jedinim videom mjesečno, snimljenim amaterski, uz osrednju rasvjetu, bez posebne režije i specijalnih efekata. Nema vam u Pasta Grannies ulja koje se lijeva u slow motionu i pomica koje se same od sebe kotrljaju lagano pobrašnjenim stolom.

Ipak, da nije moderne tehnologije, preciznije, društvenih mreža, Pasta Grannies bi još bile na razini razbibrige zaljubljenice u dobru spizu, a treći “krivac” za uspjeh kanala koji danas broji više od 450 tisuća pretplatnika i svako malo dobije pozitivnu kritiku u uglednim časopisima je jedna nona sa Sardinije.

Snašla se

Video prikazan potkraj 2018., u kojem 95-godišnja Cesaria neobičnom tehnikom rasteže tanku tjesteninu filindeu, vrlo brzo je postao viralan i odjednom ga se svugdje moglo vidjeti (je li i vama “iskočio” na Fejsu?). Bake su zapele za oko i nekome u Buisness Insideru, a nakon preporuke u uglednom časopisu, svi su se zainteresirali za kanal pa je početni broj pretplatnika od oko pet tisuća uskoro vrtoglavo narastao.

YouTube ih je potom poželio uvrstiti među “feature” kanale na naslovnici, ali uz uvjet da videa budu duža i da se češće objavljuju.

“Morala sam se ekspresno uputiti u društvene mreže, bilo mi je to kao učenje stranog jezika”, priznala je Vicky, no važno da se na kraju snašla, a našla je i agenta pa je uskoro stigao i ugovor za knjigu recepata.

Bennison je do sada snimila više od 200 vremešnih Talijanki kako u svojim domovima od Alpi do Puglije entuzijastično mijese, valjaju, režu i oblikuju nevjerojatno raznolik dijapazon tjestenine, ne samo špagete, fettuccine, rigatone i orecchiette, nego i pizzocchere, scarpinocce, taglioline, cappellette, culurgione, agnolotte i mnoge druge za koje, 'ajde nemojte se pretvarati, nikad niste čuli.

Neke su se, pak, bacile u izradu njoka, kruha, lazanja i drugih divota, sve po starinski, a ne zaboravimo spomenuti da uz svaku od njih ide i domaći toć, ragu ili šalša.

Šaptačica bakicama

Pitamo Vicky kako je došla do svih tih spretnih žena koje u pravilu žive u selima za koja su čuli samo stanovnici susjednih mjesta. Vjerovali ili ne, ima svoju “šaptačicu bakicama”.

- Kad pregovarate s Talijanima, morate imati insajdera! Ja imam svoju “pronalaziteljicu baka”, Talijanku po imenu Livia de Giovanni. Pokazalo se da su gospođe puno raspoloženije za suradnju kad im se pristupi putem poznanika i rodbine, a taj posao odrađuje chefica Livia. Mnoge odbiju, neke pristanu pa se predomisle, a neke su u početku jako nervozne, da bi potom neskriveno uživale biti u centru pažnje - prisjeća se Vicky iskustava sa snimanja i tvrdi kako nema favorita, sve su joj podjednako drage.

 

Ipak izdvaja 97-godišnju Giuseppu, krojačicu sa Sardinije, jer ju je fascinirala njena životna filozofija, ono što bi mi u Dalmaciji nazvali “ništa bacit!”. Guiseppa je bila toliko posvećena svom pozivu da se nije željela udati, a kad je to napokon napravila, s u to vrijeme skandaloznih 30, sama je sebi skrojila vjenčanu odoru od ostataka materijala iz svoje radionice. Istu odoru, tri puta prepravljanu, nosi i dan danas kao kaputić! Poklonice “brze mode”, a di ste sad?

Što ste još naučili od svojih sugovornica?

- Nikad ne staju, nikad ne sjede! Jedu i piju što žele, premda s mjerom, i vrlo su povezane sa svojim obiteljima. Stalno se napominje koliko je zdrava mediteranska prehrana, ali još je zdraviji mediteranski način života. Život bez stresa, umjerena aktivnost, ekonomičnost, druženje s najbližima...

Koja je tajna dobre pašte?

- Nema tajne! Iako, primijetila sam da ove Talijanke ne kuhaju s maslinovim uljem, kako se inače vjeruje, nego sa svinjskom masti.

Gdje još griješimo kad radimo tjesteninu?

- Stavljamo previše umaka i radimo prevelike porcije. Treba imati na umu da je tjestenina nastala u doba nestašice, smisao joj je da hrana potraje što duže pa neka vam misao vodilja bude štedljivost.

Jeste li zapazili još kakvu pogrešnu predodžbu?

- Da, često se misli da je komplicirano raditi tjesteninu, a zapravo za svakoga postoji vrsta koju može napraviti bez problema. Početnicima bih preporučila onu koja se naziva pici, izgleda kao zmijice što ih djeca rade od plastelina.

Vicky navodi kako ju jako veseli što je njen serijal jako popularan među populacijom 25 - 35 godina pa vjeruje da se novije generacije vraćaju navici kuhanja obroka od bazičnih sastojaka, makar samo vikendom, te da to više nije posao rezerviran za žene.

Nada se i da će se gledateljima “primiti” filozofija kuhanja lokalnih, sezonskih namirnica i blagovanja u društvu bližnjih.
Otkriva i kako Pasta Grannies i na YouTubeu i na Instagramu dobivaju jako puno komentara.

- Ljudi mi često pišu, kažu da imam najbolji posao na svijetu i u pravu su. Privilegija mi je upoznati te zanimljive žene, njihovo umijeće i fascinantne životne priče, a gledatelji to prepoznaju, unatoč tome što ne poznaju jezik. Očito je da ljudi jako vole paštu, ali vole i bake. Podsjećaju ih na njihove - zaključuje Bennison.

Hrvatske bakice

Priprema se za novi projekt, Spicy Grannies, s azijskim bakicama. A tko zna, možda bude i neki serijal s našima, jer nam je rekla da bi “bilo zanimljivo snimiti i hrvatske”.

Eto vidite, na društvenim mrežama možete pokrenuti biznis a da se ne morate kreveljiti, pućiti usne i pretvarati da kupujete skupu odjeću. Zaboravite Baku Prase, treba vam prava baka i to ona koja stvarno dobro kuha dobru, domaću spizu. Uopće ne mora biti vaša.

Nagovorite je da vam pripremi neki specijalitet svoga kraja, snimite je dok sjecka, miješa, dodaje začine i s blaženim izrazom na licu kuša je li sve kako treba i na dobrom ste putu.  Potrudite se da je jelo koje kuha neko zbog kojeg najšire mase padaju u trans i ne bojte se.

Samo požurite da vas netko ne preduhitri pa da prođe baba s kolačima. Ili u ovom slučaju, s manistrom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 05:47