StoryEditorOCM
Trendu carstvu zelenila

Uzgojite ‘superbiljke‘ koje će vam uzvratiti ljubav! Zelene ljepotice, vjeruju mnogi, donose nam sreću, blagostanje i zadovoljstvo, pružite im dom! 

25. travnja 2020. - 12:50

Proljeće je idealno vrijeme za unijeti pozitivnu zelenu energiju u svoj dom. Vrijeme i trud posvećeni uzgoju biljaka ne oplemenjuju nam samo životni prostor, nježna bića kojima smo pružili dom nagrađuju nas ljubavlju, srećom i blagostanjem. Ne vjerujete? Nažalost, osim dekorativne i nutririvne, nisu dovoljno poznate i druge vrijednosti koje nam biljke pružaju, a zbog kojih se možemo osjećati zadovoljnije i ispunjenije. 

Neke su razlistane ljepotice stekle reputaciju 'srećonoša' čisteći negativnu energiju prostora te, kako neki vjeruju, otvaranjem vrata novim mogućnostima, a čak i tlo u kojem rastu biljke sadržava mikrobe koji djeluju kao prirodni antidepresivi i stimuliraju hormon sreće serotonin u našem mozgu. Sve su ovo osjetili i mnogi od nas koji su posljednje, izolacijske tjedne proveli dijeleći domove s biljkama.O tome se nisu propustili pohvaliti an društvenim mrežama!

No kako odabrati novog zelenog ljubimca, ciljajući pri tom na njegov, nadajmo se, blagotvoran učinak? Nama su se posebno zanimljivima učinile ove četiri biljčice, a već njihovi nazivi daju naslutiti kakav im je 'karakter'.

Biljka za sreću

Jednim od najvećih 'srećonoša' kojeg možete njegovati u svome biljnom svijetu, smatra se Dracaena braunii ili popularnije nazvan 'Sretni bambus'. Prema Feng Shuiju, ova biljka simbolizira sreću te pokreće pozitivnu energiju u prostoru, posebice kada je postavljena u istočni ili jugoistočni dio prostorije.

Sretni bambus vrlo je jednostavan za održavanje, a dovoljno je samo jednom tjedno ga zaliti i pozicionirati ga na mjesto na kojem će dobiti dovoljno sunčeve energije. Također, svojim zanimljivim izgledom lijepo će se uklopiti u svaki interijer.

Biljka za zdravlje

Ova tamno zelena biljka s bogatim bijelim cvjetovima poznata je kao prirodni pročišćivač zraka zbog čega je dobrodošlo 'društvo' astmatičarima i osobama koje pate od učestalih glavobolja ili kroničnih bolesti. Spatifilum čisti zrak od toksina poput formaldehida, benzena i ugljičnog monoksida, a prikladan je i u prostorijama u kojima se često puši.

Spatifilum je izrazito lagan za njegovanje, a kako voli biti u sjeni, dobar je izbor za osobe koje ne vole boraviti u presvijetlim prostorijama. 

Biljka za novac

Crassula Ovata, poznatija kao japansko' drvo novca' oduševit će vas svojim izgledom, jednostavnošću održavanja, ali i pričom koju nosi sa sobom.

Riječ je o biljci iz vrste sukulenata, što znači da u svojim listovima i stabljikama zadržava vodu pa joj povremeno zanemarivanje od strane vlasnika ponekad i godi. Zbog prekrasnih mesnatih listova, Krasula će tražiti dosta sunca, stoga joj nađite prikladno mjesto u blizini prozora.

U azijskoj kulturi, Crassula Ovata poznata je i kao biljka koja aktivira energetska polja vezana uz financije, a smatra se da donosi sreću, bogatstvo i napredak.  Filozofija Feng Shui predlaže smještanje ove biljke u jugoistočni dio stana, a zanimljivo je vjerovanje da svaki novi list donosi materijalno bogatstvo.

Odrasla biljka Krasule može dosegnuti visinu čak i do metra, pa kada osjetite da joj je 'tijesno' - presadite je i pobrinite se da ima dovoljno mjesta za rast i cvjetanje.

Biljka za mir

Još jedna biljka koja brzo raste, a koju je lako njegovati je filodendron, inače poznat i kao biljka koja donosi mir. Filodendron možete tretirati na različite načine, pa ga tako možete pustiti da se 'spušta' niz vašu policu s knjigama ili ga pak poduprijeti žicom da se 'penje' u vis. 

Riječ je o biljci koja ne taži puno sunčeve energije, štoviše, ako se nalazi na presvijetlom mjestu, listovi joj požute. Filodendron traži dosta vlage pa ćete ga morati malo češće zalijevati, posebice za toplijeg dijela godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 14:47