StoryEditorOCM
Trendfilmski anti-vodič

Uz filmove katastrofe naša se stvarnost čini manje strašnom, no ove naslove ni u ludilu nemojte gledati! Potiču ružne stvari na ‘iju‘...

4. travnja 2020. - 18:57

"Prigodni" virusni/zarazni/pandemijski/apokaliptični filmovi postali su hit za gledanje u doba koronavirusa. Mnogi hrabriji gledatelji posežu za filmovima tog tipa i gledaju ih nanovo ili prvi put ako već nisu u realnom vremenu. Možda je razlog tome što se uz njih naša "filmska" stvarnost nekako čini manje strašnom.

Pa ipak, postoje i filmovi koje osjetljivlji gledatelji ni za živu glavu ne bi smjeli (po)gledati tijekom karantene, tj. kućne samoizolacije i socijalne distancije. Neki od tih filmova potiču hipohondriju, ali i bakteriofobiju, izolofobiju, klaustrofobiju i slične prekomjerne trajne strahove na "iju".

Nisu posrijedi nužno "virusni" filmovi, premda s njima započinjemo ovaj "not to watch" vodič.

ZARAZA

"Izvan kontrole" bi isto mogao biti na ovoj listi kao opće mjesto "virusnog" žanra. Sjećate se rečenice "Širi zarazu poput majmuna iz filma 'Outbreak'", izgovorene u "Natjerujući Amy"? No, u pitanju je prvenstveno blockbusterski nastrojen akcijski triler, time manje "realističan" od "Zaraze" (2011.) i hororičan.

Doista se ne može proći bez Soderberghovog vizionarskog filma nadomak dokumentarca o pandemiji virusa - s epicentrom u Kini! - koji je pokosio 26 milijuna ljudi. Sami uvod je stvoren da izaziva koronsku paranoju od (dez)infekcije. Zaraženi lik Gwyneth Paltrow jede kikiriki iz posudice za šankom i daje karticu konobarici, a kamera značajno snima njihove ruke.

Ruke i rukohvate u podzemnoj kamera snima i u idućoj sceni, da bi se opet vratila liku Paltrowice, taman da je isprati u užasnu smrt nakon koje slijedi i još užasnija obdukcija. To je samo početak filma koji do kraja traži gledanje sa zaštitnom maskom i rukavicama.

KARANTENA

Nomen est omen. Naslov filma "Quarantine" (2008.) danas kao nikad sve govori, ali istovremeno za one neupućene u "REC" skriva i zombijevski odgovor na "The Blair Witch Project" i reality showove poput "Big Brothera". Korektni američki remake kultnog španjolskog "found footage" horora "REC" se (također) odvija u zgradi pod karantenom u centru grada.

U zgradi koji može biti i bilo koja na svijetu zapet će TV novinarka (Jennifer Carpenter) i njezin kamerman, izašli na teren za potrebe reportaže o vatrogascima.

Kao da nije dosta što je zgrada karantenirana zbog misteriozne virusne bolesti koja se širi među stanarima (jednog od njih igra i Rade Šerbedžija), ta bolest pretvara ljude u krvožedne kvazi-zombije. A kao da ni to nije dovoljno, doživljajni horor gledatelja potencira reportažni stil režije s dosta subjektivnih kadrova iz prvog lica jednine.

KOLIBA STRAHA

Prije nego što je snimio "torture porn" grozote "Hostel 1&2", Eli Roth se hororski (o)čeličio s kultnim prvijencem "Koliba straha" (2002.) kojeg je pohvalio i jedan Quentin Tarantino, a iznjedrio je nastavak, prednastavak i remake. U suštini je to "slasher", čak i horor iz podvrste uklete kuće, ali s "twistom" jer ulogu Jasona Voorheesa, Michaela Myersa, zloduha i sličnih "babaroga" preuzima - virus.

Priča prati skupinu studenata koji dolaze u udaljenu kolibu kako bi se proveli. Kovanica "seks i piće" stiže u paketu s "krvoproliće" kad spletom nes(p)retnih okolnosti budu izloženi virusu stoput gorem od korone, nakon čega će se pokazati podjednako glupima i sebičnima. Virus izjeda meso i sređuje ih jednog po jednog na najokrutnije načine. Jasone, vrati se, sve ti je oprošteno!

ISIJAVANJE

Vijest da se sugerira odlazak u (samo)izolaciju zbog spriječavanja širenja koronavirusa brzo je dobila "meme" reakciju na temu "Isijavanja" (1980.). "A couple of weeks of isolation with the family. What can go wrong?" ("Nekoliko tjedana u izolaciji s obitelji. Što može poći po zlu?"), stoji na kolažu kadrova iz horor klasika Stanleyja Kubricka "The Shining".

Na prvoj fotografiji Jack Torrance (lud, luđi, Jack Nicholson) sa suprugom i sinčićem odlazi raditi kao kućepazitelj u hotelu bogu iza nogu. Na drugoj i trećoj pomahnitali Torrance proviruje kroz vrata razvaljena sjekirom tražeći skrivenu suprugu. Tri kadra i sve je jasno.

Torrance je "pukao" u izolaciji usred ničega i podigao ruku na najmilije. Tome je kumovao ukleti hotel krcat duhovima, pokojnim blizankama itd., ali svejedno - "Isijavanje" treba izbjegavati gledati za vrijeme izolacije i rada od kuće. "All work and no play makes Jack a dull boy..."

SVJETIONIK

"Ništa dobro ne može se dogoditi kad su dva muškarca ostavljena nasamo u divovskom falusu", izjavio je redatelj "Svjetionika" Robert Eggers ("Vještica"). Dva muškarca su Robert Pattinson i Willem Dafoe, a divovski falus je svjetionik u Eggersovoj crno-bijeloj snomorici na tragu starih ekspresionističkih horora. "Noćna je smjena najstrašnija od večeri do zore", govori Dafoeov lik.Preneseno govoreći, "The Lighthouse" je najkošmarniji ako se gleda između večeri i zore. "Svjetionik" prenosi svoju košmarnost s ove strane ekrana i zarobljava gledatelja s mladim i starim morskim vukom u halucinatnom sivilu na usamljenoj hridi dok oni gube busolu, loču, upadaju u tuču, puštaju vjetrove itd. Neovisno o tome što niste izolirani na svjetioniku, ludilo filma je svejedno "zarazno" i "prenosivo" u izolaciji kod kuće za trenutni silazak s uma u bezdan morskih dubina.

'STANARSKA TRILOGIJA' ROMANA POLANSKOG

Tri sjajna filma kontroverznog Romana Polanskog čine njegovu "stanarsku" trilogiju – "Odvratnost", "Rosemaryna beba" i "Stanar" (1965., 1968., 1976.). Sva tri su nadnaravne prirode, fokusirani na psihički slom protagonist(ic)a, većinski stiješnjeni među četiri zida stana i klaustrofobičarski ugođajni u košmaru s povremenim proplamsajevima crnog humora.

U prvom, "Repulsion", introvertirana Carole u tumačenju divne Catherine Deneuve gubi ionako labilnu psihološku ravnotežu i (po)tone u psihozu u sestrinom londonskom stanu kad ova ode na ljetovanje, ostavljena na nemilost vlastitih trauma i strahova.

Jednako tjeskoban je i drugi, "Rosemary's Baby", u kojem se susjedi sotonisti žele dočepati djeteta trudne Rosemary (slatka i krhka Mia Farrow) čiji bi otac mogao biti sam Nečastivi jer beba "ima oči na tatu". Treći, "The Tenant", u tom je smislu "najveći": poljski imigrant (Polanski) izolirat će se nakon nedobrodošlice susjeda i doznati da je njihovo slično prijeteće ponašanje prethodnu stanarku gurnulo ravno kroz prozor.

ŽIV ZAKOPAN

Kad je klaustrofobija u pitanju, takoreći nema dalje od trilera "Živ zakopan" (2010.) koji na n-tu potencira ono pokapanje Ume Thurman u Tarantinovu "Kill Billu 2". Lik Ryana Reynoldsa budi se unutar lijesa dva metra pod zemljom i sa sobom samo ima "zippo" upaljač i mobitel. Upaljač je tu da osvijetli ultra skučeni prostor, a mobitel da zovne koga upomoć, ali kako da ga spase kad biva stavljen "na čekanje", a i ne znaju gdje je točno izuzev negdje "usred jebene (iračke) pustinje".

K tome, upaljač bi mogao na koncu ostati bez plina, mobitel, pak, bez signala, ako ne i baterije. Snimljen u "realnom vremenu", "Buried" nije jedini primjerak svedenog filma (najčešće "survival" triler ili drama) u pogledu mjesta radnje i likova. No, za razliku od, recimo, "127 sati", "Gravitacije", "Sve je izgubljeno", "Lockea"..., "Živ zakopan" ne projicira svjetlo nade na kraju tunela/tinela. Nada umire posljednja? Izbacite ovo "posljednja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 03:19