StoryEditor
Trenddruštvene mreže gore

Teorija koja ‘otkriva‘ jeste li dostojni biti dio civiliziranog društva: velika rasprava oko stvari koju smo svi napravili bar jednom. Ili ipak nismo?

21. svibnja 2020. - 14:14
Shutterstock

Eto na. Nisam dostojna biti dio civiliziranog društva, gora sam od životinje i treba mi zvati policiju. Što sam napravila? Nešto što je vjerojatno bar jednom učinila i većina vas.

Sudeći prema raspravi koja je zapalila Twitter, jedna od najgorih stvari koje uopće možete napraviti, dakle govorimo o činu koji zaslužuje gore opisan nivo javne osude, je po završetku kupovine ne vratiti kolica na propisano mjesto.

Priznajem da je takvo ponašanje komodno. Neodgovorno. Daje naslutiti manjak poštovanja prema djelatnicima trgovačkog centra i drugim kupcima. Priznat ću da sam malo komodna. Hajde okej, kiksam i po pitanju odgovornosti, no da se upletem u onu polemiku s argumentom da mi se ta dva-tri puta jednostavno previše žurilo i da sam kolica makla u kut u kojem nikome ne smetaju, razapeli bi me.

'Najgori su mi oni što kažu da su inače pristojni, ali da im se ponekad samo nije dalo vratiti kolica. Takvo ponašanje otkriva puno o njihovom karakteru i da su bezobrazni se**nje', bezkompromisno je napisao jedan od sudionika rasprave u koju se uključilo nekoliko tisuća ljudi - ima preko 680 tisuća 'lajkova' i preko pet i pol tisuća komentara.

Polemika je žučna. Baš poput gore citiranog komentatora i druga strana ima svoje argumente. Ističe kako ostavljanje kolica na mjestu koje za to nije predviđeno nije zakonom zabranjeno te da se ovakvim ponašanjem 'daje posla' zaposlenicima, čime ih se čuva od otkaza.

Međutim, dobar dio uključenih u raspravu ističe kako je takav neodgovoran čin pokazatelj manjka odgoja, civiliziranosti, morala i dobrote. Da, i dobrote. Proglasili su pitanje ostavljanja kolica na mjestu pravim testom osobnosti. Lakmus papirom koji pokazuje je li osoba uipće sposobna za rast i razvoj.

No druga strana se i dalje ne slaže pa se čini da će ova rasprava potrajati.

Zanima li vas dišete li u skladu s ostatkom društva i imate li upće pravo nazivati se njegovim dijelom, samo trebate u našoj anketi odgovoriti na pitanje gdje ostavljate kolica nakon kupovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 22:20