StoryEditor
Trendtrenutak iskrenosti

Što vam je najviše nedostajalo u izolaciji? Odgovor otkriva bitne stvari koje nam lako promiču: test je jednostavan, a sad je za njega pravi trenutak

23. svibnja 2020. - 11:55
Shutterstock

Odgovorite brzo, bez puno razmišljanja: što vam je za vrijeme izolacije najviše nedostajalo?

Zatvorite oči, ispraznite um i zapitajte se. Može to biti i nešto što vam još nedostaje, jer se radi o stvari koja vam je još uvijek nedostupna, s obzirom da još nisu ukinute sve mjere opreza, no važno je da odgovor bude ono što vam je prvo palo napamet. Samo bez puno analiziranja, premišljanja i uljepšavanja! Ionako ćete ga zadržati za sebe.

Jeste li? Dobro. Prva stvar, ne druga ili treća - jer to su one za koje mislite da su vam trebale najviše nedostajati - otkriva vam puno o tome što vam je uistinu važno u životu. Ta bi vam spoznaja mogla biti iznenađenje, a baš je sada pravi trenutak za nju. Kako, naime, objašnjava psihologinja i autorica dr. Kathleen Smith, naše neobično i po mnogočemu traumatično iskustvo izolacije na jedan nas je način ogolilo.

Bez uobičajenih svakodnevnih stvari koje nam odvlače pažnju, dobili smo priliku biti više u doticaju sa svojom stvarnom osobom, skrivenom iza maske koju namjerno ili nenamjerno nosimo. Izolacija je, smatra psihologinja, utišala svakodnevni šum pretpostavki o tome što bismo trebali biti, željeti, voljeti. Na osnovu svega toga, objašnjava, ne samo da stvaramo lažnu sliku o sebi, nego se dovodimo u zabludu oko toga koje su nam stvari u životu zapravo istinski bitne.

Da ne filozofiramo puno, idemo konkretno i slikovito: ako vam se kao prva stvar pred očima ukazalo druženje s prijateljima, znači da biste im trebali posvetiti više vremena. Ako je to bila šetnja prirodom, treba vam više mira i odmaka od stvari koje vas uzrujavaju. Ako je to bio shopping, hm, možda imate problem s impulzivnom kupovinom...

Što god da je to bilo, ono što je važno sada, kad vam sve te stvari više nisu (toliko) nedostupne, je ne zaboraviti da su vam upravo one nedostajale, a to će se dogoditi i prije nego mislite, kad pritisnu obaveze, svakodnevne brige i druženje s ljudima pred kojima se iz kojeg god razloga imate potrebu pretvarati da ste nešto drugo.

Možda vam ovo otkrije da ste manje komplicirana osoba nego što ste mislili i da vas vesele puno jednostavnije stvari nego što ste vjerovali. Možda vam uopće nisu nedostajali prijatelji nego članovi obitelji pa bi bilo bolje promijeniti prioritete kad se radi o vremenu koje rezervirate za druženje.

Možda vam odlazak na trening ili hobi kojem ste se posvetili više uopće nije toliko bitna stavka u životu niti vam više pruža zadovoljstvo pa je vrijeme da ga zamijenite novim.

Možda, naposlijetku, niste šopingholičar i ne morate svaki slobodan trenutak provoditi u trgovinama prebirući po stvarima koje si, možda, ne možete ni priuštiti. Možda je vrijeme da počnete planirati put na to mjesto koje vam se stvorilo pred očima.

Samo brzo, dok ne dođe drugi val...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 13:59