StoryEditorOCM
TrendStil i ukus

Sjetit ćete je se iz kulinarskog showa, danas je poznata po nečem sasvim posebnom: za ‘chia‘ šalicama poludjeli su i Splićani, pogledajte ih izbliza

Piše Silvana Uzinić
14. veljače 2020. - 15:01

Sjetit ćete se je ako ste gledali “Tri dva jedan - kuhaj!” prije nekoliko godina. Zajedno sa sestričnom Petrom Ergić je pobijedila. Ona je Filipa Sorko iz Vinkovaca, a život ju je odveo u Tribalj na Kvarner. I to s dečkom Antunom Ružolčićem, a dodatno ih je zbližilo to što je on akademski kipar, a ona naprosto svestrana.

Danas je Filipa poznata po nečemu sasvim posebnom, a opet tako logično povezanim s njezinom ljubavlju za kulinarstvom. Zajedno, naime, izrađuju unikatne šalice koje su, evo nakon što nastaju tek dvije godine, našle put do vlasnika na svim kontinentima. Nazvali su ih ‘Chia cups’, odnosno ‘Chia šalice’, i to po točkicama koje podsjećaju na chia sjemenke, toliko popularne među onima koji se nastoje hraniti zdravo.

Chia šalice. Što, kako, kada?

- Priča sa našom unikatno rađenom keramikom počela je prije nešto više od dvije godine. Prva fotka ‘Chia šalica’ na mojem Instagram profilu, s kojom je sve i započelo, osvanula je u svibnju 2017. godine. Bila je to fotografija prvog seta točkastih šalica, koje je za mene napravio moj dečko Antun Ružolić, inače akademski kipar. Kako su počeli padati lajkovi i upiti oko tih šalica, pala je i oklada između nas dvoje. Ako ta fotografija dobije više od toliko i toliko lajkova, krenut ćemo polako u proizvodnju.

I tako smo nas dvoje, ohrabreni prvim upitima i narudžbama, te kako bi ispoštovali okladu, sa samo dva kalupa i blokom gline, na našoj ljetnoj terasi u malom seocu Triblju pored Crikvenice, krenuli u nešto za što nismo ni sanjali da će postati naš prvi pravi posao. Počele su nastajati naše prve točkaste ‘Chia šalice’, i danas kad vidimo te prve kalupe i primjerke šalica, shvatimo koliko smo napredovali. Sretni smo i zahvalni što imamo priliku baviti se nečim što volimo, što se drugim ljudima sviđa to što radimo i što zahvaljujući tome dobro živimo u Hrvatskoj i ne pomišljamo otići negdje “trbuhom za kruhom”.

Ukratko našim čitateljima opišite postupak proizvodnje.

- Izrada uporabne keramike nije nikada lagan i brz proces. Taj proces uči vas strpljenju i učenju iz vlastitih pogrešaka. Kada smo počeli baviti se keramikom, ja kao dizajner odjeće nisam imala nikakvog iskustva sa glinom i njezinim oblikovanjem. No, to je proces koji se s vremenom, uz trud, volju, upornost i strpljenje, polako savlada. Izrada kreće od oblikovanja šalice od gline, lijepljenja ručkice, zaglađivanja i utiskivanja imena u dno. Zatim treba proći dan, dva da se osuše, te ih tako suhe točkamo. Slažemo ih u peć, te ih pečemo prvi put kako bi očvrsnule. Proces pečenja i hlađenja peći traje oko dva dana.

Nakon toga ih umačemo u prozirnu glazuru koju sutradan još zaglađujemo i skidamo sa dna. Slažemo ih u peć kako bismo ih ispekli na temperaturi višoj od tisuću stupnjeva, te s time dobili sjajnu i glatku glazuru. U peći su ponovno oko dva dana. Sada smo već bliže finalnom proizvodu i preostalo nam je samo kistom nanijeti zlatni lister na ručkice te ih poslagati u peć i ispeći ih zadnji, treći put. I sačekati još dan, dva kako bismo ih gotove izvadili iz peći. Obično radimo ture od stotinjak šalica, toliko nam otprilike stane u našu peć.

Osim što izrađujemo šalice, u međuvremenu ih i fotkamo za prodaju, šaljemo ljudima fotke dostupnih šalica, točkamo papire u koje ih pakiramo, izrezujemo etikete i naljepnice, pakiramo šalice za slanje u duple kutije, stvaramo vizuale za naše društvene mreže, odgovaramo na upite i popisujemo narudžbe, šaljemo pakete na Tisak ili Poštu, nabavljamo sirovine i materijale za izradu… I sve to spada u proces izrade i proizvodnje…

Kako su dobile naziv baš ‘Chia’?

- I taj naziv je, kao i same šalice, došao sasvim spontano. Mogli smo satima i danima sjediti i mozgati kako da ih nazovemo, no nikada ne bi ispalo tako kratko, zvučno, jednostavno i smisleno kao Chia. Tome možemo zahvaliti mojim followerima na Instagramu, koji su kada su vidjeli točkice na šalicama, oduševljeno izjavili da ih, tako male, crne i nepravilne, podsjećaju na chia sjemenke. Nismo ni sekunde dvojili oko tog imena, od tog trenutka, od samog početka, imale su ime, ‘Chia Cups’!

Što vi najviše volite piti iz Chia šalica?

- Iako se rijetko dogodi da mi imamo i pijemo iz naših Chia šalica (i to obavezno budu neke s greškom), jer sve što imamo prodamo ili podijelimo, najviše volim koristiti veliku ‘Chia šalicu’ iz koje ujutro volim popiti kapučino i tako započeti dan.

Je li lista čekanja dugačka? Koliko dugo se čekaju šalice?

- Lista čekanja za šalice postoji, i iako se stalno nadamo da će se ona nešto smanjiti, i dalje se čeka oko dva mjeseca na šalice (ponekad i duže). Trudimo se proizvesti što veći broj, kako ljudi ne bi morali toliko čekati i kako bi što prije u rukama držali svoj primjerak točkaste šalice, no, nas je samo dvoje, te cijeli proces od početka do kraja odrađujemo sami, a to iziskuje dosta vremena. Uspijemo napraviti limitirani broj šalica, a u cijeloj Hrvatskoj danas postoji tek nekoliko tisuća primjeraka ‘Chia šalica’ koje su pronašle svoje nove domove. Naši kupci znaju prepoznati posebnost unikatnog ručnog rada, te za tako nešto nije im problem malo se strpjeti. A mi zbilja cijenimo što sve više ljudi bira domaći dizajn i potiče rad mladih i malih poduzetnika koji svojim idejama i radom pokušavaju pronaći svoje mjesto pod suncem.

Koja su najzanimljivija mjesta s kojih su stizale narudžbe?

- Narudžbe smo do sada imali iz svih krajeva svijeta. Možda meni najzanimljiviji su bili Florida, Singapur, Izrael, Japan, Australija… Jako mi je zanimljivo što je netko iz tih dalekih i nama nepoznatih dijelova svijeta vidio i poželio naše ‘Chia šalice’. A dosta upita imamo i iz Rusije i Italije, jer su nas njihovi mediji otkrili i predstavili svojoj publici. No za sada ne šaljemo šalice izvan Hrvatske, jer još uvijek imamo dosta narudžbi iz Hrvatske za odraditi.

Imate li narudžbe iz Splita?

- Već smo dosta ‘Chia’ paketa do sada poslali u smjeru Splita i okolice. Splićani su uvijek bili poznati kao ljudi sa stilom i ukusom, ha ha ha.

Koliko šalica ljudi najčešće kupuju?

- Najčešće se uzima po jedna ili dvije velike šalice ili po dvije espresso šalice. Ali u biti nema pravila, znamo imati narudžbe od 10, 15 šalica odjednom, no to puno rjeđe. Imamo i dosta kupaca koji kupuju malo-pomalo, po jednu šalicu svaki put kada dođu na red, sve dok doma ne skupe cijeli set. A za vjenčanja se obično uzimaju setovi od šest šalica.

Kolika je cijena?

- Cijena velike šalice od 4 decilitra je 150 kuna po komadu, a cijena male espresso šalice od 1 decilitar je 80 kuna komad ili 150 kuna za par. Jednom me je baš zabavio komentar na društvenim mrežama o cijeni naših šalica. Gospodin je komentirao da šalice koštaju kao da su od pravog zlata, ni ne znajući da je zapravo bio u pravu! Ručkice su premazane zlatnim listerom.

Hoćete li sada kada, kako čitam, imate svoje peći, povećati proizvodnju?

- To što smo kupili svoje vlastite peći za keramiku nam je drastično promijenilo život. Prije toga morali smo šalice voziti u Rijeku i iznajmljivati peći, te se snalaziti na razne načine. Naše ‘Chia šalice’ prošle su kroz dosta peći po riječkim ateljeima kod naših kolega umjetnika, koji su nam izlazili ususret i pomagali nam u tim našim počecima. Nabavom peći uspjeli smo povećati, ubrzati i pojednostaviti proizvodnju i mislim da je to bio trenutak kada smo je podigli na višu razinu.

Čemu se možemo nadati pored šalica? Neki drugi kulinarski uzorci?

- Svoju ruku sam već toliko istrenirala za točkanje da bi bilo zbilja šteta okrenuti se sada nečem novom, zar ne? Točkice još uvijek toliko dobro prolaze kod naše publike da nemamo trenutno motivaciju krenuti s nekim novim uzorcima. Osim što smo nas dvoje dosta kreativni, i svako malo nam padne neka ideja na pamet i radili bismo nešto novo. Ali se brzo vratimo našoj uhodanoj proizvodnji, jer narudžbe nas guraju u tom smjeru i nema tu više previše mrdanja i izmišljanja, ha ha ha... Za sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 21:53