StoryEditor
Trendjoš jedan ‘đir‘

Serije koje uvijek možemo gledati: kad vam nestane inspiracije, posegnite za ovim hitovima, toliko su dobri da ih se isplati odgledati bar još jednom 

18. travnja 2020. - 20:22
 

Kao što je nedavno napisao naš Marko Njegić, Netflix i ostale platforme za gledanje sada su nam i kino i kazalište. Jer kad dosada u izolaciji pritisne, jedno od najvažnijih pitanja je 'što gledati?'. Odnosno, sada već 'što opet gledati?', jer oteglo se... No, na sreću, 'materijala' za ponovno gledanje itekako ima, jer neki su filmovi i serije jednostavno toliko dobri i zabavni da su vrijedni bar još jednog 'đira'. Treba ih se samo sjetiti.

U želji da vam damo ideje za gledanje, ovoga smo se puta odlučili samo za serije, no kad smo pokušali sastaviti listu prijedloga postalo je jasno kako i za nas u redakciji vrijedi 'sto ljudi, sto ćudi'.  Nismo se uspjeli usuglasiti ni oko žanra, ni oko poretka, a i mišljenja su, oko nekih naslova, bila poprilično šarolika. Zajedničku poveznicu ipak smo im našli - sve malo starije. Osim toga, mnoge su humorističke, što je, vjerujemo, trenutno dodatni plus. 

Život na sjeveru

Gledati dogodovštine ekipe koja je i sama u nekoj vrsti izolacije (s obzirom da živi u malom mjestu na Aljasci) moglo bi biti utješno. Ako ne bude, sigurno će biti zanimljivo, jer riječ je o šarolikoj lepezi originalnih karaktera.

 I to mi je neki život

Hm, ovaj bi naslov lako mogao biti primjenjiv i na našu situaciju, kako original (My So Called Life - odnosno Moj takozvani život), tako i prijevod. Protagonistica (glumi ju Claire Danes) stalno kuka da joj nije lako. Nije ni nama! Dodatni bonus: kadrovi s mladim Jaredom Letom. Onim što je propustio prva dva tjedna pandemije jer je bio u nekom meditacijskom centru u pustinji...

 Seinfeld

Ekipa iz Seinfelda i od odlaska na kavu zna napraviti pravu dramu. Njihova neurotičnost mogla bi nam sada djelovati itekako opuštajuće. Ako ne bude, sigurno hoće odličan humor jer ovo je jedna od serija koju se uistinu da gledati bezbroj puta (govorimo iz iskustva) i to nasumično odabrane epizode. 

Kineska plaža

Bilo je nečeg neodoljivo nostalgičnog u ovoj seriji o američkim vojnim snagama u Vijetnamu i ekipi volničara i liječnika koji su se brinuli o vojnicima. Sjećate li se još tko je bio glavni zaljubljeni par?

 Zvonili ste, milorde

Uopće se nećemo opravdavati zbog ovog naslova. Serija je dobra, duhovita i točka.

 U uredu

Ricky Gervais i ekipa za čas će nas podsjetiti zašto je ponekad dobro biti što dalje od ureda. I dobro nasmijati. A kad završite s gledanjem britanskog originala, ovaj sjajni mockumentary pogledajte i u američkoj verziji, sa Steveom Carellom.

Mućke

Ako netko zna naći izlaz iz bezizlazne situacije te je pri tome u stanju zadržati neobjašnjivi optimizam, to je Del boy. Zgode i nezgode Trotterovih i jedinstveni britanski humor za čas će vas trgnuti iz izolacijske dosade.

Pa to je fantastično

Apsurdne zgode i suluda narav ocvalih hipica Edwine i Patsy uvijek nas uspiju nasmijatei. Radnja tijekom erije ima svojih uspona i padova, ali zapravo je potpuno u drugom planu. Bitne su samo (vječne) cure.

Slučajni partneri

Prva zapažena uloga Brucea Willisa. Radnja, vezana uz malu detektivsku agenciju, manje-više je nebitna, no zato je odnos Davida Addisona i njegove šefice Maddie (glumi ju Sybill Sheperd) poprilično intrigantan.

 Leteći cirkus Montyja Pythona

Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi 'Pajtonovci' parodirali ovu aktualnu situaciju. Hoće li se na to odvažiti ne znamo, a u međuvremenu se vrijedi podsjetiti njihovih legendarnih skečeva. 

Futurama

Crtane avanture blesavog dostavljača pizze koji igrom slučaja završi u dalekoj budućnosti, posebno epizode na rubu apokalipse, a takvih ne fali, sigurno će djelovati utješno. Ponekad i zbunjujuće.

 Poroci Miamija

Naravno, prvo izdanje, iz 80-ih. S mladim Donom Johnsonom. Ti 'moti', ta odjeća, ta glazba... Što više uopće reći?!

 

A kad ove pogledate...

Evo još par naslova koji nisu ušli u top 12, ali nam ih je žao ne spomenuti:

Allo, allo, Crna guja, Državnik novog kova, Crveni patuljak, Na tajnom zadatku, Dražesni pupoljci svibanjski, U autobusu, Prijatelji, Lude sedamdesete, Kriminalističke priče, Twin Peaks (stari, dakako), Dosjei X, Zvjezdane staze (s kapetanom Picardom!). 

To vam je za sada dosta. 
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. siječanj 2021 05:16