StoryEditor
Trendsvježe i mirisno

Rascvjetali jorgovani izgledaju i mirišu očaravajuće, no brzo venu. Osim ako znate kako im uz pomoć malih trikova produljiti vijek trajanja

29. svibnja 2020. - 13:50

Cvjetovi jorgovana izgledaju predivno i mirišu uistinu omamljujuće, a nedavno smo otkrili da ih možemo jednostavno konzumirati i u obliku sladila.

Ovo cvijeće intenzivne specifične boje, upravo je u svome cvatu, no odlučite li se njime ukrasiti svoju vazu, otkrit ćete mu i jednu negativnu stranu. Naime, rezani jorgovani imaju tendenciju brzo uvenuti, ali uz samo nekoliko trikova tom problemu lako možete doskočiti.

Evo kako jorgovanima u vazi produljiti rok trajanja i postići da dulje vrijeme mirišu i krase vaš dnevni prostor.

Dekoracija jorgovanima

Bilo da pripremate kućnu zabavu, želite nekoga darovati cvijećem ili jednostavno osvježiti prostor u kojem boravite, jorgovani su idealan izbor. Cvjetovi jorgovana vizualno su dovoljni sami po sebi, pa vam za efektan rezultat u vazi neće trebati ništa osim nekoliko grančica ovog zanimljivog cvijeta.

No, zbog jedne mane, mnogi ipak izbjegavaju jorgovane u svojim domovima. Kako biste izbjegli situaciju u kojoj vam cvijeće u vazi neće izdržati niti jedan cijeli dan, evo što biste mogli napraviti. Uz pravu tehniku i malo pažnje, jorgovani bi u vašoj vazi mogli potrajati danima, uspravni te puni boje i mirisa.

Rezani jorgovani

Imate li grm jorgovana u svome dvorištu, onda ste pravi sretnik.

Najbolje vrijeme rezanja jorgovana je rano ujutro kada su cvjetovi potpuno hidratizirani. Oštrim i čistim škarama, precizno odrežite stabljiku jorgovana te ju potom odmah uronite u svježu vodu. Za dulji vijek trajanja jorgovana u vazi, režite što dulje stabljike.

Prilikom stavljanja jorgovana u vazu, pobrinite se da je posuda potpuno čista te da u njoj nema ostataka deterdženta koji bi mogli naštetiti cvijetu. Svježoj vodi u vazi dodajte cvjetni konzervans koji možete pronaći u svim cvjećarnicama ili većim trgovinama s opremom za cvijeće.

S dijela stabljike, koji je uronjen u vodu, uklonite sve lišće, a gornje dijelove ostavite netaknutima kako bi upotpunili vizualni efekt.

Grane jorgovana rasporedite u vazi i postavite pod blagim kutom kako ne bi lomile jedna drugu. Ostavite ih na umjerenom prirodnom svjetlu i uživajte u njima danima, uz povremeno mijenjanje vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 03:25