StoryEditor
TrendDjeluje pomlađujuće

Proizvod koji zvuči čudesno, ali par grešaka mogu mu poništiti djelovanje: splitska dermatologinja otkriva kako izvući najbolje i na što točno paziti

11. veljače 2020. - 19:50

Danas na tržištu postoji golema količina kozmetičkih proizvoda s različitim namjenama, no sigurno ne pretjerujemo kad kažemo da su serumi s vitaminom C naročito popularni.

Kako i ne bi bili? Riječ je o moćnom antioksidansu koji licu vraća svježinu i blistavost, uklanja pigmentacijske mrlje i mrlje od akni te popravlja teksturu kože.

Najveću koncentraciju ovog vitamina najčešće imaju upravo serumi, stoga su se i uvrstili ekspresno u neizostavan dio rutine njege kože. No budući da je riječ o izrazito moćnim preparatima, korisnici bi na umu trebali imati i da nisu uvijek podobni za korištenje. O ovoj smo temi pričali s dermatologinjom splitskog KBC-a s dugogodišnjim iskustvom, prof. dr. Neirom Puizinom Ivić.

- Svakako preporučujem serume sa C vitaminom i to poglavito koži koja stari, budući C vitamin djeluje na nekoliko načina: prevenira oštećenje kože nastalo nakon sunčanja, smanjuje tamnije pigmentacije na koži te crvenilo nakon kozmetičkih ili laserskih tretmana.

Karakteristika starenja je nakupljanje grešaka nastalih nakon dugotrajnih izlaganja sunčevom svjetlu te grupiranje pigmenta u nakupinama. Tako je mlada koža uvijek ravnomjerno pigmentirana, no sa starenjem dolazi do karakterističnih pigmentiranih mrlja na mjestima koja su dugotrajno izlagani Suncu, a to su lice, vrat, dekolte i šake.

C vitamin djeluje kao jaki antioksidans i vrlo je često dodavan kremama nakon sunčanja kako bi se poništilo ili odgodilo štetno djelovanje. Pored navedenog, C vitamin je važan u proizvodnji vezivnog tkiva u koži budući djelotvorno potpomaže djelovanje pojedinih enzima prilikom njegovog stvaranja.

Dakle, djeluje pomlađujuće, kaže nam liječnica.

Iz vašeg iskustva, biste li rekli da slični serumi zaista mogu pomoći u slučaju mrlja i hiperpigmentacija?

- Za sada je dokazano ispitivanjima da C vitamin djeluje kao jaki antioksidans i potpomaže izbjeljivanju tamnijih pigmentacija. Postoje i drugi preparati koji su deklarirani da izbjeljuju kožu, no to nisu kozmetički proizvodi i njih se ne nalazi u parfumerijama i drogerijama, nego isključivo u ljekarnama, jer su koncentracije aktivnih tvari više nego što je to dopušteno u kozmetičkom pripravku.

Biste li serum pripisali za korištenje ujutro ili navečer? Što bi mu u rutini njege lica trebalo prethoditi, a što koristiti nakon njega?

- Za njegu kože s C vitaminskim serumom valja naglasiti da je C vitamin kao formulacija nestabilan. Dolazi na tržištu u dva oblika: otopljen u vodenim mediju i otopljen u masnijem mediju (lipidima). Pored toga, C vitamin brzo gubi djelotvornost ukoliko je izložen zraku i svjetlu. Stoga neke formulacije gube djelotvornost nakon par sati od otvaranja, pa serumi i kreme sa C vitaminom moraju biti propisno pakirani bez mogućnosti dodira sa zrakom i zaštićeni od svjetla. Tek kao takav može se isporučiti na kožu i pretpostaviti da je djelotvoran.

Masnija formulacija ne iritira kožu, bolje štiti kožu od ultraljubičastih zraka i djeluje protuupalno. Valja naglasiti da uzimanjem viših količina C vitamina na usta nikada se ne može postići visoka koncentracija C vitamina u koži kao što je to slučaj sa kremama ili serumskim pripravcima. No, upitno je koliko duboko u kožu može ući pojedina od formulacija sa C vitaminom. Takva ispitivanja do sada nisu objelodanjena.

Imate li iskustva s efektivnošću određenih marki? Koji brend, po vašem mišljenju, ima najbolje serume s vitaminom C?

- Navođenje bilo kakvog imena ne bi bilo u redu, no, navedene činjenice da pakiranje formulacije mora biti dobro zaštićeno od svjetla i oksidacije. To znači tamno smeđe staklo ili metalna tuba sa pumpicom ili uskim vratom koji onemogućavaju dodir sa zrakom i posljedično tome oksidaciju i manjak djelotvornosti. Ima formulacija i u vidu malenih elastičnih kapsula koje se lako otvore neposredno pred upotrebu.

Bi li u korištenju seruma s vitaminom C trebalo pripaziti na njegovo djelovanje s nekim drugim sastojcima? Benzoilperoksid prema nekim izvorima može poništiti učinkovitost.

- Da, treba naglasiti da određeni pripravci, ako se istovremeno stavljaju na kožu, mogu umanjiti djelotvornost C vitamina. Primjerice benzoil peroksid kada dođe na kožu se razlaže na benzojevu kiselinu i vrlo aktivni kisik koji lako oskidira C vitamin i čini ga tako nedjelotvornim.

Stoga se C vitamin koristi u vidu seruma na koži ili pak kreme kao podloga ili samostalna njega kože koja stari ili je pigmentirana. Sve druge formulacije koje bi mogle djelovati na oksidaciju i smanjenu djelotvornost C vitamina (benzoil peroksid, derivat A vitamina retinol) se koriste odvojeno i pri tom se odgađa primjena C vitamina na kožu.

image
Ante Čizmić/Hanza Media

Dakle, ne biste preporučili serum s vitaminom C u kombinaciji s retinolom?

- Primjena C vitamina i retinola nije kontraindicirana, no istovremena primjena oba preparata (mislim pri tom jedan iznad drugog) se ne preporuča upravo zbog smanjene djelotvornosti zbog oksidacije obe formule. C vitamin djeluje kao antioksidans na retinol, no pri tom se C vitamin mijenja. Stoga ako je preporučeno koristiti C vitamin i derivat A vitamina, savjetuje se odvojena primjena; C vitamin serum ujutro uz dobru zaštitu od UV zračenja (visok SPF), a retinol noću.

Valja naglasiti da su oba preparata izrazito osjetljivi na UV svjetlo, a pri tom retinol može jače iritirati kožu pa se stoga preporuča isklučivo noću. Ovu kombinaciju može se preporučiti koži koja stari ili ima mrljaste tamnije pigmentacije koje se javljaju s godinama i to isključivo tijekom jeseni i zime. U proljeće treba biti jako oprezan, jer počevši s ožujkom jedan dio sunčevog zračenja je jače i može nam raditi neugodne nuspojave.

Postoje li još neki proizvodi (kreme, maske) s vitaminom C koje biste preporučili?

- Postoje kreme i serumi i to one koje možemo kupiti u ljekarni. Tako nam je zagarantiranao da je preparat propisno uskladišten te da nam osoba koja nam ga prodaje zna o mogućem međudjelovanju pojedinih krema koje koristimo. C vitaminski serum obično koristimo u pakiranjima koja se priprave za jedan tjedan, a u pakiranju su tri bočice. Naime, zbog nestabilnosti se nakon otvaranja suhi dio s aktivnom tvari miješa te tada se dobija količina dostatna za jedan tjedan. Tri bočice u pakiranju znači da tretman bi trebao trajati oko tri tjedna.

Onda se može napraviti pauza pa nakon mjesec ili dva ponovi se tretman. Postoje i formulacije u vidu malenih kapsulica koje se lako otvore tako da se na kožu stavi upravo takva jedna doza, a formulacija je dobro zatvorena od UV i zraka.

item - id = 1003109
related id = 0 -> 1001769
related id = 1 -> 1056524
related id = 2 -> 1007521
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 04:31