StoryEditor
Trendputne Anti-preporuke

Planirate putovanje? Ovo su destinacije koje bi trebalo - zaobilaziti! Poharali su ih turisti, smještaj je preskup... evo gdje je pametnije putovati

Piše Marija Čović
13. veljače 2020. - 09:09

Nebrojene su preporuke kamo bi u ovoj godini trebalo otići na odmor, ali ima i odredišta koja bi iz različitih razloga trebalo izbjegavati. Ne radi se samo o područjima zahvaćenima ratovima ili prirodnim katastrofama, nego i lokacijama koje su "poharali" turisti i gdje se pristup skupo naplaćuje te drugim sličnim razlozima.

Island

Island je doživio golemi turistički bum posljednjih pet godina, od 2015. bilježi 80 posto više turista, povećanje je to s 1,3 milijuna na 2,32 milijuna posjetitelja.

Prošle godine je jedno vrijeme bio zatvoren kanjon Fjaðrárgljúfur zbog golemog broja posjetitelja, a mnogi su za problem optužili Justina Biebera, koji je taj kanjon prikazao u svom videu za singl "I'll Show You" 2015. godine.

Broj posjetitelja spektakularnog kanjona gotovo se udvostručio od 2017. na 2018. godinu sa 150.000 na 282.000, a danak je platila bogata vegetacija.

Machu Picchu

Najslavnija peruanska atrakcija, Machu Picchu, grad koji su Inke sagradili u 15. stoljeću na 2430 metara nadmorske visine, mnogima je na životnoj listi želja, ali je postao toliko popularan da su uvedena stroga vremenska razdoblja kako bi se spriječio dolazak previše turista.

Posjetitelji se moraju pojaviti u naznačenom terminu ili će biti vraćeni natrag, dnevno ovu fantastičnu lokaciju posjećuje oko pet tisuća turista, što je dvostruko više od broja koji UNESCO preporučuje za ovu lokaciju sa svoje liste zaštićene svjetske baštine.

image
Machu Picchu

Žestoko protivljenje izazvali su planovi za izgradnju međunarodne zračne luke u blizini Machu Picchua, a ako vas put ipak odvede u Peru, možda bi bolje bilo posjetiti njegov sjeverni dio, koji obilazi manje turista. Tamo se nalazi Kuelap, koji nazivaju "Machu Picchu sjevera"...

Komodo

Na indonezijskom otoku Komodo, gdje se mogu vidjeti istoimeni zmajevi, najveći svjetski gušteri, umjesto potpunog jednogodišnjeg zatvaranja za turiste odlučili su masno naplaćivati dolazak.

Umjesto dosadašnje ulaznice od deset dolara uvodi se princip članstva koje će koštati tisuću dolara.

Bit će uvedene dvije razine članstva, premium članovi moći će posjetiti otok Komodo, dok će ostali moći posjetiti ostale otoke u sklopu nacionalnog parka Komodo, na kojima zmajevi također obitavaju.

image
Komodo

Detalji tek trebaju biti razrađeni, a bit će uvedena i stroža regulacija plovidbe kruzera tim područjem.

Nizozemska

Nizozemska turistička zajednica odlučila je prestati aktivno promovirati svoju zemlju kao poželjnu destinaciju zbog previše turista. Prekrasni Amsterdam, koji je proglašen najprijateljskijim gradom, ima milijun stanovnika, a godišnje ga posjeti 17 puta više turista.

No, nije daleko Rotterdam, koji nudi sažeto nizozemsko iskustvo, a turistički dolari su mu potrebniji nego Amsterdamu.

Brugge

Na listi mjesta koja bi ove godine trebalo zaobići je belgijski Brugge, premda se radi o iznimno šarmantnom gradu s kanalima, popločanim ulicama i srednjovjekovnom arhitekturom. Upravo to i jesu razlozi koji privlače horde turista, a gradski oci čupaju kosu.

Gradonačelnik Dirk De Fauw je prošle godine najavio niz mjera kojima će se boriti protiv pretjeranog priljeva turista i "disneyfikacije" grada.

Među tim mjerama je ograničavanje broja kruzera na dva istovremeno u luci, zabrana svih reklamnih kampanja kojima se ohrabruju dnevni posjetitelji...

Rim i Venecija

Na listi lokacija koje bi ove godine trebalo izbjeći su dvije talijanske popularne destinacije – Rim i Venecija.

Rim već godinama pati zbog svoje popularnosti, njegove najveće atrakcije privlače rijeke turista u proljetnim i ljetnim mjesecima, što je rezultiralo nizom mjera i kazni kojima se turiste pokušava držati na uzdi.

Primjerice, svatko tko poželi oponašati Anitu Ekberg u sceni filma "La Dolce Vita" i umočiti makar samo noge u vodu Fontane di Trevi, riskira globu do 240 eura, a Španjolskim stepenicama se ne smije vući kufer s kotačićima.

Veneciju također uništavaju horde turista, kojih godišnje dolazi oko 30 milijuna, jednako kao i poplave koje su sve češće i žešće.

Donesena je odluka i o naplaćivanju ulaznica od 2,5 do deset eura za dnevne izletnike koji stižu u slavni grad u laguni na sjeveru Jadrana, a žestoko se lupa i po džepu turista koji krše uvedena pravila ponašanja.

image
Venecija

Stanovnici Venecije žestoko se bore protiv golemih kruzera koji stižu u njihov grad, a onima koji ipak žele posjetiti ovaj prekrasni grad preporučuje se da izbjegavaju dolazak kruzerima, da Trg sv. Marka posjete samo jednom i odsjedaju na okolnim otocima.

#PUTOVANJA#PUTOVANJA, SAVJETI

Izdvojeno