
Još samo nekoliko dana dijeli nas do najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa. Uz jaja i šunku, uskršnji doručak podrazumijeva i sirnicu, pincu odnosno slatki kruh. Na spomen sirnice zamirisalo nam je odmah na maminu kuhinju, ribani limun i naranču te aromu ruže i ruma. Mljac!
Prijašnjih godina većina nije morala brinuti za sirnicu jer su one uvijek uskršni specijalitet za kojeg se dobrovoljno prijavljuju sve naše mame i bake. Njihovi recepti su dobro čuvana tajna, kao i sitni trikovi zbog kojih im se sirnice uvijek savršeno dignu i ispeku.
Što je to Uskrs bez sirnice i odlaska kod svojih, mnogi su pomislili posljednih dana, s bojazni kako će ove godine očigledno morati prvi puta samostalno u svojim domovima pokušati napraviti sirnicu. Preduhtitrili smo vaše pretraživanje po stranicama s receptima i od Brune Vučak, Splićanke s korijenima iz Dalmatinske zagore, studentice francuskog jezika i kroatistike, “pokupili” dva odlična recepta za uskršnji slatki kolač - jedan tradicionalni a drugi veganski.
Bruna je kuhati počela prije 5 godina kada se zbog studija preselila u Zagreb, odnosno počela sama sebi kuhati.
-Sve je krenulo s doručkom koji mi je do tada, kao jednoj srednjoškolki, bio nezamisliv. Otkrila sam zobene pahuljice, a ostalo je povijest. Kako to već biva, ako ne fotkaš hranu, kao da je nisi ni pojeo, pa je logičnim slijedom događaja nastao i Instagram profil Yumyumparadise, na kojemu svakodnevno dijelim recepte posljednje tri godine.
Bruna je nedavno smislila recept za ukusnu vegansku sirnicu koji nam je otkrila. Teško nam je odabrati koja je ukusnija, vulgaris ili vegan verzija, zato probajte obje.
Sirnice nisu komplicirane za napraviti, jedina mana im je da treba jako puno vremena i miješanja tijesta da ih se pripremi. S obzirom da smo ove godine svi u svojim kućama za Uskrs vremena ćemo imati na pretek.
SIRNICA VULGARIS
Sastojci:
550 g manitoba brašna (može i obično glatko ili pirovo bijelo)
1 vrećica suhog kvasca
2 vanilina šećera
80-100g šećera
1-2 prstohvata soli
200 ml mlijeka
50 ml ulja
1 jaje
3 žumanjka
50 g otopljenog maslaca
korica 1 limuna
korica 1 naranče
sok ½ naranče
1 žlica ruma
1 čep arome vanilije
1 žumanjak za premazivanje i šećer u kocki
Priprema:
Pomiješati sve suhe sastojke (brašno, kvasac, šećere, sol. Dodavati ostale sastojke (jaje, žumanjke, koricu limuna i naranče, sok naranče, ulje, rum, vaniliju, maslac otopiti u mikrovalnoj pa u njega dodati mlijeko da se i ono ugrije prije dodavanja u tijesto.
Miksati s nastavkom za tijesta 10-12 minuta, tijesto prebaciti na pobrašnjenu podlogu (ne previše, čisto da se ne lijepi) i oblikovati ga rukama da bude glatko pa ga vratiti u lagano nauljenu posudu te ga staviti da se diže u pećnici na 50 stupnjeva cca 1 sat.
Mora se udvostručiti (može se dizati i izvan pećnice, na toplom, ali tada će mu trebati cca 3 sata). Dignuto tijesto premijesite i podijelite na dva jednaka dijela (ja ih stavim na vagu tako da mi sigurno budu jednake veličine kad se ispeku). Oba dijela oblikovati u lijepe glatke kugle (tijesto treba podvlačiti prema unutra kako bi se stvorio glatki vanjski dio i čvrsta kugla. Pritom ne dodavati previše brašna!)
Posudu za pečenje obložiti pek papirom pa na njega staviti kugle te ih prekriti krpom i vratiti u pećnicu na 50 stupnjeva da se dižu još cca 35 minute. Kada ih izvadite pojačajte pećnicu na 180 stupnjeva. Sirnice zarezati nožem u križ, premazati ih razmućenim jajem i posuti sitnim šećerom u kocki.
Staviti ih u zagrijanu pećnicu, čim porumene (za cca 5min) prekriti ih pek papirom da ne pocrne (može vam se činiti da nisu još dovoljno rumene, ali bez brige, uhvatit će još boje i ispod papira do kraja pečenja). Peći ih 30-35 minuta, napraviti test čačkalicom (mora izaći suha kada ju zabodete).
SIRNICA OD BATATA
Sastojci:
450 g pirea od batata
450 g pirovog bijelog brašna
7g suhog kvasca
20 g ulja
1 vanilin šećer
prstohvat soli
80 g javorovog sirupa
korica jedne naranče
korica jednog limuna
sok ½ naranče
1 čep arome vanilije
1 žlica ruma
bademovo mlijeko za premazivanje i šećer za dekoraciju
Priprema:
Za 450g gotovog pirea trebat će vam nešto više od 500g sirovog batata. Pomiješajte sve sastojke i miksajte nastavkom za tijesto 10-12 minuta. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i kratko premijesiti, pa staviti u pećnicu na 50 stupnjeva da se diže cca 45min.
Kada se tijesto udvostručilo, opet ga kratko premijesite, podijeliti na dva dijela pa svaki dodatno premijesite i oblikujte u lijepu kuglu. Vratite u pećnicu na 50 stupnjeva da se diže još nekih 15-20 minuta. Sirnice zarezati nožem u križ, premazati mlijekom i posuti šećerom, za to vrijeme pećnicu pojačati na 180 stupnjeva.
Peći cca 30 minuta, prekriti ih papirom za pečenje da ne potamne previse. Pustiti da se skroz ohlade prije rezanja.