StoryEditor
Trendmislite dugoročno

Održiva garderoba apsolutni je trend, a pametno kupovanje nije jedini put do nje: uz pravilno pranje i kombiniranje, bitno je i mišljenje vašeg bivšeg

28. travnja 2020. - 11:39
Shutterstock

'Kupuj manje, biraj manje, i potrudi se da traje', riječi su jedne od najpoznatijih modnih dizajnerica današnjice i aktivistice u borbi za ljudska prava - Vivienne Westwood, a svojim motom ova vatrena modna revolucionarka progovara o onome s čime se globalni pokret 'Fashion Revolution' bori već godinama - etikom proizvodnje i održivošću odjeće.

Prošli tjedan bio je obilježen događanjima u organizaciji 'Fashion Revolution' pokreta, a u ime zapanjujuće statistike o količini odjeće koja se svakodnevno proizvede u svijetu, kupi i u konačnici baci, pokušali smo otkriti kako i sami možemo pridonijeti ekološkoj svijesti i održivosti odjeće. Iako će se učini minornim, sjetite se da puno malih mikro svjetova tvore jedan veliki svemir i ne bojte se svojim primjerom dati drugima ideju kako da se pokrenu. 

Kako bi znali od kud krenuti i kako svoju garderobu učiniti održivom, otkriti ćemo vam neke od savjeta poznatih svjetskih stručnjaka za održivost, a s ovim promjenama pripremite se na malo detaljnije čitanje etiketa i malo razumniju kupnju, pranje i slaganje odjeće.

Pranje odjeće

Stručnjak za održivost tvrtke Techstyler Brooke Roberts-Islam prvi korak u održivom odnosu prema odjeći vidi u učestalosti pranja iste. 

- Moj prvi savjet, kada je u pitanju ekološka održivost odjeće, jest da ju rjeđe perete. Energetski štedni fond pokazao je da pranje odjeće čini 60-80% ukupnog utjecaja odjeće na okoliš, tako da ako želite učiniti razliku i postati ekološki svjesniji, razmislite o tome da ne perete svoju odjeću nakon svakog nošenja. Također, preporučljivo je prati odjeću na nižim temperaturama kada god je to moguće, jer tako više štedimo energiju i uvijek je sušiti na prirodan način, a ne u električnim sušilicama. 

Ušteda energije znači smanjenje izgaranja nafte i plina i, u konačnici, smanjenje doprinosa porastu globalnih temperatura koje uzrokuju klimatske promjene, kaže Roberts-Islam.

Organizirajte garderobu!

Veleposlanica održivosti Venetia Falconer savjetuje da svoju garderobu uvijek održavate urednom kako biste znali što posjedujete, nosili to i osjećali koliko vam zapravo odjeće treba.

- Organizirajte svoj ormar i pazite na ono što imate kako biste mogli proslaviti komade koje volite. Kada vidite što sve imate u svome ormaru, bit ćete i maštovitiji u kombiniranju, pa ćete imati i manju potrebu za dodatnom kupnjom. Manje može biti više, posebice kada je lijepo složeno, zaključuje Venetia.

Test s bivšim dečkom

Koliko ste samo puta kupili zanimljivi komad odjeće koji nikada niste obukli, pa čak ni etiketu s njega skinuli. Ja - poprilično. 

Sljedeći put kada ne budete sigurni trebali vam zaista neki komad odjeće i hoćete li se u njemu dobro osjećati, isprobajte trik osnivačice luksuzne održive platforme Reve en Ver - Core Hilts.

- Jedan od najsigurnijih, ali najučinkovitijih načina kako znati treba li vam novi komad odjeće jest da se zapitate: Želim li naletjeti na bivšeg dečka u ovoj haljini i bih li se osjećala dobro pri tome? Ako je odgovor ne, jednostavno nemojte kupiti taj komad, zaključuje Cora.

Organski pamuk

Nia Jones savjetuje da uvijek, kada možete, izbjegavate materijale od mikro vlakana budući da ona zagađuju okoliš te da kao alternativu odaberete organski pamuk. Ugodniji je na koži, ljepše izgleda i još je pri tome ekološki prikladniji.

Nikada ne bacajte odjeću u smeće!

Vratimo se na misao Vivienne Westwood: 'Kupuj manje, biraj manje, i potrudi se da traje'.  Prilikom kupnje odjeće, budite sigurni da ćete je nositi kako ona ne bi vrlo brzo završila na nekom odlagalištu, a prije no što je zamijenite - popravite je. 

- Male pukotine, rupe i gumbi koji nedostaju lako se mogu popraviti, samo se morate sprijateljiti se sa svojim krojačicom, a odjeća koja vam se više ne sviđa - jednostavno je poklonite, savjetuje Vivviene.

Postavljajte pitanja!

Prilikom kupnje odjeće, pokušajte se što više informirati - o brendu, materijalima, načinima i mjestu proizvodnje. Stvorite sliku o komadu odjeće kojeg želite nositi i budite sigurni da želite predstavljati tu ideju. Ovakvim postupcima, zasigurno ćete rezimirati broj nepoželjnih komada odjeće u vašoj garderobi, a pri tome vam ništa neće nedostajati, tvrde Wicker Wings Belinda i James Yu.

Kombinirajte!

- Otkrijte vezu koju imate s odjećom koju već posjedujete, predlaže Jemma Finch. Novim kombinacijama udahnut ćete 'život' starim komadima odjeće i shvatit ćete da zaista ne trebate ništa novo kupiti.

Mislite dugoročno!

Impulzivna kupnja nešto je na što smo se sve nekada spotaknule, no koliko smo zapravo puta odjenule te skupe trendi komade kojima nismo mogle odoljeti?

Prilikom kupnje odjeće, trebali bismo misliti na više stvari, a jedna od njih je i koliko često i dugo bismo neki komad mogli nositi. Također, dobro je uložiti u odjeću koja je sačinjena od kvalitetnih materijala te će kao takva biti praktična za višegodišnje nošenje.  Dizajnerica Henrietta Rix ima svoj način postizanja održivosti odjeće:

-  Ne slijedim trendove kada dizajniram, a uvijek koristim visokokvalitetne materijale kako bi odjeća koju stvaram mogla dugo vremena biti nošena. Sviđa mi se ideja da se moja odjeća nosi neovisno o tome je li u modi, zaključuje Rix.

Kvaliteta je bitna

Kreativni direktor tvrtke Ninety Percent Ben Matthews smatra da bismo ritam mode trebali 'usporiti' želimo li doprinijeti održivosti. 

Ispred kvantitete svakako bismo trebamo misliti na kvalitetu - i materijala i samog dizajna. Trendovski komadi koji su rezervirani za jednu sezonu nikako nisu 'prijatelji 'održivosti, a prilikom sljedeće kupnje svakako pokušajte predvidjeti koliko dugo biste mogli nositi ono što odabirete.

Etiketa sve otkriva

Kada je riječ o kupovini odjeće u 2019. godini, većina eko elemenata transparentno su prikazani na etiketi, a neki brendovi otišli su i korak dalje te su naveli elemente od smanjenja vode do recikliranog pamuka za izradu odjeće kako bi osvijestili potrošače u donošenju informirane odluke prilikom kupnje. 

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 09:43