StoryEditor
Trendpokora

‘Odreći se kave i cigareta nije neka posebna stvar‘: počela je korizma, ove ju godine iskoristite na puno bolji način, naši stručnjaci otkrivaju kako

26. veljače 2020. - 14:20
Shutterstock

Počela je korizma, a za mnoge to znači da je kucnuo trenutak da se nečeg odreknu. Cigarete, kava i čokolada najčešće se nađu na crnoj listi. Jeste li ih se i vi odrekli? Jeste li ponosni na sebe? Mislite li da ćete tu pokoru izdržati svih 40 dana? Niste jedini koje smo na ovu temu zasuli pitanjima, istim povodom zatražili smo komentar od onih koji možda bolje od nas znaju čega bismo se trebali odreći.

Čim smo joj spomenuli odricanje u korizmi, splitska nutricionistkinja Dragana Olujić zavapila je kako je to jako loša ideja.

- Odricanje od određene namirnice potpuno je kontraproduktivno! Stres odvajanja od hrane koju volimo više nam šteti nego što će nam to odricanje donijeti koristi - objašnjava nutricionistkinja te odmah dodaje da se ovo ne odnosi na alkohol i da bi svima preporučila da se njega, kao i cigareta, odreknu i to ne samo u korizmi.

Pitamo koji bi onda bio pametniji pristup.

- Ono što bih svakome savjetovala umjesto odricanja od određene namirnice ili namirnica je post. Jednom do dva puta tjedno tijekom korizme odradite post i puno ćete napraviti za svoje zdravlje. Poželjno bi bilo da vam korizma bude poticaj i temelj za uvođenje te navike pa da ju zadržite i kad prođe tih 40 dana - poručuje Dragana Olujić te daje upute kako provesti ovakvu vrstu posta.

Jednom do dva puta u sedam dana trebalo bi, dakle, 'pošteno otpostiti' cijeli dan. To znači piti vodu i čajeve te više puta tijekom dana pijuckati po decilitar soka od cikle, mrkve i jabuke. Naravno, domaćeg, svježe cijeđenog.

Griješe li oni koji se odriču kave i čokolade, pitamo još našu sugovornicu.

- Uvijek kad primijetimo da nas neka namirnica neodoljivo privlači treba ispitati razloge koji se iza toga kriju. Puno je bolji pristup utvrditi zašto smo ovisni o, recimo, čokoladi i sltkišima - poručuje Dragana Olujić našim čitateljima.

O odricanju u korizmi zanimljiv stav ima psihologinja Nada Šalinović. Primijetila je kako je žrtva koju radimo u korizmi odričući se stvari kojih se uobičajeno odričemo zapravo vrlo sebična te zbog toga nije u skladu sa smislom korizme.

- Odrečući se čokolade, kave, cigareta i tome sličnog radimo dobro sebi, usmjereni smo na svoju korist i dobrobit. Odricanje na taj način imalo bi smisla možda kad bismo novce koje nismo potrošili na te svoje male poroke spremali sa strane i na kraju donirali u dobrotvorne svrhe ili dali nekome kome je potrebna pomoć - objašnjava psihologinja.

- Nije neka posebna stvar nečeg se odreći, puno je bolje i važnije učiniti dobro djelo. Na taj ćete način puno bolje pokazati kršćanski duh - zaključuje naša sugovornica.

Ako želite i sami iskušati ovakav malo drugačiji pristup korizmi, uz navedene savjete razmotrite još nekoliko ideja. Možda ne bi bilo loše odreći se ponašanja kojima štetimo sebi i okolini. Umjesto da se odričete, obavežite se usvojiti zdravije navike te na njih nagovorite bližnje. Period od Čiste sride do Cvjetnice sasvim je dovoljan za stvaranje zdravih navika koje možete usvojiti za cijeli život.

Odlučite li se na takav potez, budite nježni prema sebi, ali i odlučni. Počnite lagano, ali budite ustrajni. Uvedite nekoliko manjih promjena koje će vam, kad se sve zbroji, podići kvalitetu života.

Ako se baš želite odreći nečega, odaberite neku lošu naviku i iskoriostite korizmu samo kao uvod u 'zbogom zauvijek'. 

Izdvojeno

11. srpanj 2020 04:55