StoryEditor
Trenddivlji, a odličan

Nigdje nema kvasca? Ne očajavajte, i sami ga lako možete napraviti: evo recepta koji je sve zaludio, dobit ćete probavljiviji i ukusniji kruh

20. ožujka 2020. - 22:40
shutterstock 693691408

A gdje je nestao kvasac? Pomamu za piletinom donekle razumijemo, priča se da kokošja juhica krijepi bolesne te da ni zdravima nije na odmet u ovakvim situacijama, jasno nam je i zašto je jeftini, izdašni krumpir vrlo tražena roba, no ovo s kvascem stvarno nam nije 'bistro', s obzirom da se svi još uvijek vrlo ležerno šetuckaju okolo, a i sve su trgovine otvorene pa nije problem kupiti kruh.

No okej, kad ga nema, treba ga izmisliti, a to je već odavno napravila simpatična Slovenka po imenu Anita Šumer, koju na Instagramu prati preko 70 tisuća ljudi. Izdala je i knjigu još simpatičnijeg naslova, 'Kvasomanija' (a našu malu prepisku završila pozdravom 'srdačan kvasasti pozdrav'). Dakle, jasno vam je, žena je pravi stručnjak za kvasac, a dok očekujemo da nam podrobno odgovori na pitanja o najboljem kruhu iz domaće radinosti, ovako za prvu ruku nam je otkrila kako i sami možemo uzgojiti 'starter'.

Starter ili divlji kvasac puno je zdravija i probavljivija inačica pekarskog kvasca, a riječ je zapravo o vrlo jednostavnoj fermentiranoj mješavini brašna i vode. Jedini problem kod divljeg kvasca je što vam za uzgajanje treba nekoliko dana, no prednost mu je što ga možete uzgajati i imati zauvijek, samo ga morate paziti. Kao da vam je kućni ljubimac.

Osim brašna i vode trebat će vam staklenka s poklopcem i dobra vaga. Što se tiče brašna, možete uzeti obično pčenično, no najbolji rezultati postižu se s raženim, jer na njemu živi najviše mikroorganizama koji se u pravim uvjetima rado prihvate fermenriranja.

Evo postupka.

PRVI DAN:

Pomiješajte 20 g brašna s 20 g vode, stavite u staklenku i na nju samo prislonite poklopac. Ostavite na toplome mjestu, no ne u blizini grijaćih tijela. Ako vam je u kući prohladno, možete ju zamotati u dekicu. Kasnije tijekom dana još jednom promiješajte mješavinu.

DRUGI DAN:

U staklenku dodajte još 20 grama brašna i 20 grama vode i dobro promiješajte. Kasnije pomiješajte još jednom.

TREĆI DAN:

Dodajte 30 grama brašna i 30 grama vode. Promiješajte dva puta u danu.

U staklenci bi se sada trebali pojaviti znakovi aktivnosti. Smjesa bi trebala malo narasti i kiselo mirisati.

ČETVRTI DAN:

Pola smjese izlijte (možete ju upotrijebiti za palačinke ili slično tijesto). Postupite isto kao i trećeg dana.

PETI DAN:

Postupite kao i prethodnog dana (pola odlijte i dodajte navedenu količinu brašna i vode). Dobro promiješajte.

ŠESTI DAN:

Ponovite isti postupak.

SEDMI DAN:

Kvasac je gotov.

A evo i kako ga koristiti. Za manji kruščić od 300 grama brašna dovoljno vam je 100 grama divljeg kvasca i 200 grama vode. Želite li veći kruh, uhvatite se matematike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 18:28