StoryEditor
TrendOpća zbunjoza

Nema otkazivanja unutar 24 sata, nema ni standardnih cijena? Evo kako je Brexit utjecao na online kupnju, trgovci se vade na ‘period prilagodbe‘

Piše J. V.
31. siječnja 2020. - 20:06
Shutterstock

Posljednji je dan siječnja 2020. godine, dan kada šoping ovisnici preispituju svoje navike online kupnje. Barem dio onih koji robu ne nabavlja isključivo u najbližem šoping centru.

Svemu je, pogađate, kriv britanski Brexit i činjenica da velika većina tvrtki ima sjedište upravo u Velikoj Britaniji. Sada kad su izašli iz Europske unije, Britanci su poprilično zakomplicirali stvari onima koji su navikli uživati sve blagodati sigurnosti kupovanja unutar Unije.

Blaga je utjeha činjenica da prekid s Europom Britanci nisu obavili naglo - slijedi "period prilagodbe" koji će trajati sve do posljednjeg dana tekuće godine. 

No već sljedeći put kad u vašu košaricu spremite željene stvari, prije nego posegnete za karticom, provjerite koliko su se odredbe unutar tvrtke od koje kupujete promijenile. Neka vas period prilagodbe ne zavara, čini se da samo ostavlja prostor za one koji još uvijek nisu utvrdili nove odredbe.

S druge strane, kupci su se razmazili - unutar Europske unije, naime, imate pravo u bilo kojemu trenutku odustati od kupovine i dobiti povrat novca za odgođenu pošiljku ili oštećenu robu. Cijeli niz prava koja uključuju i opciju da prijavite bilo što što nije po propisu, kao i da se predomislite u "cooling periodu" te otkažete narudžbu neće se više odnositi na kupnju od tvrtki sa sjedištem u Velikoj Britaniji.

Uza sve to, cijene bi se mogle mijenjati.

Dok se funta ne stabilizira i ponovno ne krene rasti, neke stranice pišu kako će kupci s adresom u Europskoj uniji značajno štedjeti ako budu kupovali u dolarima ili eurima - ovu praksu moći ćete isprobati uskoro, no nije najpouzdanija. Savjetujemo da prije kupnje naprosto provjerite razlikuje li se na stranici cijena iskazana u funtama i eurima i koja je od ponuđenih niža.

Maloprodajni gigant ASOS među rijetkima je na vrijeme obavijestio kupce o novim uredbama, u priopćenju na svojoj službenoj stranici. No i oni pišu kako će "u dogledno vrijeme ipak biti primorani izvršiti dodatne promjene", uzdajući se upravo u period prilagodbe u kojemu će se odredbe dodatno utvrditi na razini države.

image
Asos screenshot

Što se cijena na ASOS-u tiče, pišu kako "se trude svim kupcima ponuditi one kompetitivne", no ne odgovaraju na pitanje hoće li s rastom funte i one rasti.

"Kao rezultat Brexita, neće biti promjena po pitanju dostave. Poduzeli smo svaku moguću mjeru kako bi vaše šoping iskustvo ostalo nepromijenjeno", poručuju s ASOS-a.

Slično poručuju i ostali online servisi, tako da (zasad) promjena nema. Upamtite samo da će smanjenje cijena (naročito odjeće, dok će one elektronike rasti) biti kratkoga vijeka te nas uskoro uz rast funte može očekivati njihov - rast.

I, za kraj, o narudžbi promislite i dvaput. Moguće da su dosadašnju europsku praksu besplatnog otkazivanja i povrat anovca neke tvrtke bazirane u Britaniji jednostavno prestale, u skladu s novim "momentima", primjenjivati.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 04:21