StoryEditor
TrendPojeli ste sirnice?

Neka su iz Kine, ne možemo im odoljeti! Želji za slatkim udovoljite hrskavim desertom s neodoljivim umakom, svi su poludjeli za ovom kombinacijom

Piše Trend
12. travnja 2020. - 19:03
Shutterstock

Ovi su dani u znaku sirnica i pletenica, no tko može zabraniti mašti da odluta u nekom drugom smjeru... Ako ste svoje sirnice pojeli ili vam se jednostavno prohtjelo nešto drugo, razveselite se churrosima, hrskavom poslasticom u kojoj uživa cijeli latinski svijet.

Vrlo ih je lako napraviti, sastojke vjerojatno već imate pri ruci, a sigurni smo da će vam se svidjeti. Pomalo 'bacaju' na spoj naših fritula i kroštula, a prema jednoj teoriji Portugalci su ih donijeli iz Kine.

Premda smo trenutno podozrivi prema svemu što dolazi iz tog smjera, churrose nemojte držati na distanci. Poslužite ih s gustim čokoladnim ili karamel-umakom, a lijepo će se slagati i s kremom od vanilije. U nedostatku navedenog, napravite malo rjeđi puding, no lijepo će ići i uz kavu s mlijekom. 

Hrskavi churrosi s umakom od čokolade

Sastojci:

250 ml vode

2 žlice šećera

100 g maslaca

200 g brašna

3 jaja

1 vanilin šećer

naribana korica limuna i naranče

malo soli

Za umak:

200 mililitara vehnja za kuhanje

100 mililitara mlijeka

200 grama čokolade

Za posipanje:

šećer pomiješan s cimetom

Priprema:

U posudu stavite vodu, maslac, šećer i vanilin šećer. Kad uzavre, neka kuha dok se maslac ne otopi. Maknite s vatre pa umiješajte brašno u koje ste dodali sol – sve odjednom! Energično miješajte drvenom žlicom dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Prohladite 2-3 minute neprestano miješajući kako se na vrhu ne bi uhvatila korica.

U toplo tijesto dodajte jedno po jedno jaje. Svako jaje dobro umiješajte i kad se potpuno upije u tijesto, dodajte sljedeće. Tijesto će na kraju biti glatko, gusto i svilenkasto. Pokrijte i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Tijesto stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom promjera 1-2 cm.

Istiskujete tijesto dužine 10 cm direktno u duboko, zagrijano, ali ne pregrijano ulje. Prerežite ga oštrim nožićem ili škarama ili jednostavno otkinite prstima. Početnicima u kuhinji bit će najlakše tijesto istiskivati na pobrašnjenu tacnu pa ga stavljati u ulje.

Nemojte pržiti više od 3 do 4 trakice odjednom. Churrosi su brzo gotovi, za minutu. Kad dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi izvadite ih šupljikavom žlicom na papirnati ubrus.

Pospite ih šećerom u kojeg ste dodali cimet.

Za umak od čokolade stavite sve sastojke u posudu i topite na laganoj vatri, povremeno miješajući, dok ne dobijete gladak i sjajan umak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. siječanj 2021 02:42