StoryEditor
TrendNikad bolje

Nalakirali ste nokte, a već sutradan izgledaju iskrzano? Možda ste preskočili par ključnih koraka, donosimo trikove za kućnu manikuru iz snova

Piše J. V.
2. ožujka 2020. - 15:45
Shutterstock

Koliko puta vam se dogodio sljedeći scenarij: potrošili ste sat vremena na lakiranje noktiju i oni uistinu izgledaju savršeno. Opalite par fotografija, malo im se još divite, pokazujete ih ukućanima. Je li upravo ovo najljepša manikura koju ste si ikad priuštili? Mislite da jest. 

Čekali ste, naravno, dovoljno dugo, ležali nepokretni dok se lak nije osušio. Pa niste od jučer. No isto tako čim ste ušli pod tuš, krenuli kuhati kavu ili narezati komad sira za salatu, manikura je počela sličiti na nokte nalakirane lijevom nogom prošlog utorka.

Kako to?

Neki kažu da bez salonske manikure scenarij naprosto mora tako izgledati. No ima i onih među nama koji se kunu u trikove koje na društvenim mrežama dijele beauty stručnjaci, neki od njih provjereno pomažu. Produljuju trajnost laka, donose sjaj kao iz salona. Sve što vam treba? Nekoliko vrsta laka, jedna turpija i malo - strpljenja.

1. "Režite" turpijom

Ako ste ikada u ruke uzeli škare za nokte, vjerojatno ste nekad i potpuno uništili nokat koji ste htjeli skratiti. Naročito ako ste to pokušavali izvesti rukom koja nije dominantna. Stoga će svaki ekspert za uređivanje noktiju savjetovati da nokte kratite postepeno, i to koristeći turpiju. Nikako onu metalnu iz setova za manikuru, već kvalitetnu papirnatu. Rekli smo vam da će vam trebati strpljenja...

2. Prvo podlak

Nakon što ste uredili zanoktice (nedavno smo pisali o njihovoj njezi) te odstranili sav preostali lak s nokta, potrebno je nanijeti prvi sloj. No ako to bude "obični" lak u boji, riskirate da nanos ne bude pravilan, kao i da nokat poprimi pigment laka. Stoga zaštitite njegovu površinu jednim slojem podlaka.

Prije nego nalakirate ovaj prozirni sloj zaštite i njege (možete koristiti i lak za učvršćivanje), prebrišite nokte papirnatom maramicom kako biste odstranili eventualnu prljavštinu i mast s površine. Bazni lak naći ćete u svakoj drogeriji, kao i prozirne formule za njegu nokta, a sve služe podjednako dobro kao podloga laku u boji, sprječavaju listanje i produljuju trajnost.

3. Sloj ili dva

Odabrali ste lak u boji, stoga i snosite posljedice. Budite pripravni da će vam jake roze i crvene nijanse, jednom kad se iskrzaju, djelovati jako neuredno na rukama, dok bi "nude" nijanse mogle biti pun pogodak. Nanesite prvi sloj nakon što ste pričekali da vam se baza osuši minimalno 15 minuta i zatim čekajte sljedećih 15. Ah, strpljenje...

Prema formuli laka procijenite je li vam dovoljan jedan ili dva sloja. Gušće ni ne pokušavajte "poduplati", bez da ste ih prethodno prorijedili s nekoliko kapi acetona. Lak prije nanošenja obavezno treba protresti.

4. Nadlak

Nakon što su se svi prethodni slojevi u potpunosti osušili, nanesite nadlak. Iako na nekima stoji kako ubrzavaju sušenje, savjetuje se da ipak pričekate s njegovim nanošenjem, kako bi se sve zajedno kvalitetno "zapečatilo" na nokat. 

Čak i nakon što se sve osuši, s radnjama koje uključuju vodu (pranje i sušenje kose, pranje suđa) pričekajte i do nekoliko sati, a pripazite i tijekom presvlačenja, naročito obuvanja. 

Nokte bez obzira na lak sljedećih dana nastojte prije spavanja njegovati mješavinom kvalitetnih ulja i kreme za ruke. 

#MANIKURA#NOKTI

Izdvojeno

26. svibanj 2020 01:10