StoryEditor
Trendukusno i zdravo

‘Nakon što sam ih napravila doma, kupovne sam prekrižila‘: naša novinarka otkriva recepte za tri top namaza i trikove s kojima ne možete pogriješiti  

Piše Ivana Tolj
21. veljače 2020. - 19:17
Shutterstock

Sigurno ste mnogo puta u svojoj kuhinji poželjeli isprobati neki kulinarski eksperiment i pripremiti domaći namaz koji je istodobno i ukusan i niskokaloričan, no sve je ostalo na željama i idejama te ste se u konačnici poslužili kupovnom verzijom spomenutog proizvoda. 

I sama sam ranije znala biti lijena za takve pothvate, no kada sam jednom probala pripremiti namaze kod kuće, nije mi više palo na pamet kupiti gotovi proizvod. Osim što su mi namazi iz moje kuhinje bili ukusniji, znala sam i točno što je u njima smiksano.

Među najčešćim opravdanjima za kupnju gotovog proizvoda tako su se našli manjak ideja, nedostatak vremena, kupovno je jeftinije i manje komplicirano, no jednom kada sami pokušate pripremiti namaz kod kuće, sve te izjave past će u vodu.

Bilo da organizirate zabavu za obitelj ili prijatelje, romantičnu večeru za partnera ili ste pak raspoloženi za pripremu nečeg slasnog i zdravog samo za sebe, ovi namazi vaše će sendviče i brze zalogajčiće podignuti na jednu novu razinu okusa i mirisa. U nastavku vam predlažem tri recepta za pripremu namaza koje često i sama pripremam, a vi sami odlučite kojeg ćete prvog isprobati. Najbolje od svega je što su ova jela prikladna i za vegetarijance, a svojoj prehrani mogu ih prilagoditi i osobe koje ne toleriraju gluten.

Tapenada

Tapenada je namaz od maslina i kapara kojeg će svi ljubitelji mediteranske kuhinje jednostavno obožavati. Ovo lagano i zdravo jelo možete kombinirati s raznim namirnicama, jesti ga uz slane krekere ili kao prilog raznim jelima. Za sočnu tapenadu bitno je pogoditi dobar omjer kapara i maslina, no najbolje je po svom ukusu odrediti koji okus će prevladati. Ja ju spremam na ovaj način:

Sastojci:

- 200 grama zelenih ili crnih maslina bez koštica (osobno ne kupujem otkoštene masline već ih sama čistim, tako su mi ukusnije)
- 3-4 žličice kapara
- 1 filet slanih srdela
- sok od polovice limuna i malo naribane korice (prethodno limun dobro operite u toploj vodi)
- 4-5 žlica maslinovog ulja
- papar i sol po potrebi
- nekoliko listova svježeg bosiljka

Priprema:

Usitnite masline, kapare i slane srdele ručnim mikserom ili u blenderu. Dodajte sok od limuna, limunovu koricu i listove bosiljka  te nastavite miksati. Kada se svi sastojci usitne, nastavite smjesu miješati dodajući maslinovo ulje te sol i papar po potrebi. Homogenu smjesu prebacite u zdjelicu, ukrasite listom bosiljak i poslužite uz prepečeni kruh.

P.s. Kako vam se ne bi dogodila moja početnička greška, imajte na umu da su kupovne masline već dovoljno slane zbog tekućine u kojoj se nalaze. Stoga svakako probajte smjesu prije no što je dodatno začinite kako vam u konačnici ne bi bila preslana.

Namaz od tikve

Jedna od mojih omiljenih namirnica je tikva, a tu titulu stekla je jer mi nudi nebrojno mogućnosti pripremanja. Jedan od način na koji je posebno volim konzumirati jest u formi namaza. Pomalo slatkasta nota namaza od tikve otkrit će vam jednu potpuno novu verziju kućnog sendviča, a moći ćete ga poslužiti i kao prilog uz neka druga jela.

Sastojci:

- 500 grama tikve 
- žlica do dvije maslinovog ulja 
- bućino ulje
- bućine sjemenke
- sol i papar
- sezam i peršin

Priprema:

Tikvu ogulite, očistite od sjemenki i narežite na kockice ili ploškice. Možete ju skuhati ili ispeći u pećnici. Osobno biram ovu drugu opciju i to na masnom papiru nekih 20 minuta na oko 200 stupnjeva.

Komadiće tikve pri tome blago začinim maslinovim uljem i solju. Kada vam se pečeni ili kuhani komadići tikve ohlade, prebacite ih u blender, pomiješajte sa žlicom maslinovog i žlicom bućinog ulja te izmiksajte. Smjesu miksajte dok ne postane homogena tu ja začinite sezamom, bućinim sjemenkama i peršinom.

P.s. Komadićima tikve za poseban ukus možete dodati i komadiće batata. Namaz će dobiti na punoći i posebnosti ukusa.

Humus

Humus nazivaju i najzdravijim namazom na svijetu, a svoju popularnost stekao je jer se svojim okusom savršeno uklapa u različite kuhinje. Osobno ga obožavam u kombinaciji s mladim sirom i cherry rajčicama. 

Priprema ovog namaza možda će zahtijevati odlazak u kupovinu po namirnice koje vjerojatno nemate u hladnjaku, no nemojte da vas to obeshrabri. Jednom kada pripremite svoj domaći humus, nikada se više nećete odlučiti za kupovnu verziju.

Sastojci:

- 250 grama kuhanog slanutka (možete kupiti i gotovi u konzervi)
- 2-3 žlice tahini paste ili paste od sezama
- pola svježe iscijeđenog limunovog soka
- 2-3 češnja češnjaka
- žlica maslinovog ulja
- sol i papar
- peršin
- začini po želji: kumin, kurkuma, crvena paprika...

Priprema:

Večer prije pripreme, slanutak namočite u vodi. Ujutro ga procijedite te ga skuhajte u slanoj vodi u koju ste dodali žličicu soda bikarbone koja će spriječiti moguću kasniju nadutost izazvanu slanutkom.

Slanutak kuhajte otprilike pola sata, potom ga ocijedite, ali vodu u kojoj se kuhao sačuvajte za kasnije. Po želji, ogulite mu kožicu. Osobno to radim iako postupak iziskuje nešto vremena.

U blender dodajte tahini pastu, češnjak, sok od limuna i kumin. Sve dobro izmiksajte, a po potrebi dodajte i malo vode u kojoj se kuhao slanutak. Smjesi dodajte kuhani slanutak i nastavite miksati dok ne dobijete homogenu pastu.

Dodajte malo maslinovog ulja, peršina i začina po želji, a ako vam je namaz pregust, dodajte mu još malo vode.. Kada je humus gotov začinite ga sezamom i peršinom. 

P.s. Iako će vam se činiti jednostavnije kupiti gotovi slanutak, kada ga sami pripremite bit ćete puno zadovoljniji svojim angažmanom oko ovog jela, a i sami okus bit će vam zanimljiviji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 17:56