StoryEditor
Trendobavezno isprobati!

Najukusniji srodnik pizze za kojeg nikad niste čuli: hrskava pogača punjena sirom, šunkom i drugim divotama oduševit će vas na prvu, evo recepta

Piše PSD
17. siječnja 2020. - 00:05

Za tradicionalno gruzijsko jelo khachapuri (hačapuri) možda niste čuli, ali varijante ovog ukusnog kruha sa sirom vjerojatno ste probali. Peciva sa zapčenim sirom na vrhu njegova su najpriprostija verzija.

Hačapuri izgleda kao otvorena pogača s ukusnim sastojcima u sredini, podsjeća pomalo i na pizzu, ali zapravo je riječ o nečemu sasvim drugome. Najpoznatije je jelo u Gruziji , tradicionalno pripravljeno sa sirom, jajima i maslacem. Postoje različite vrste, čak i one s mozzarellom i feta sirom, no najpoznatija je ona s tradicionalnim gruzijskim sulgunijem ili imeritskim sirom, piše Tasteatlas.

Budući da su gruzijski sirevi poznati po svojem specifičnom ukusu i hranjivosti, a manjem sadržaju masti, ovo jelo važi kao samostalno, "glavno jelo", nije tek pekarski proizvod. Kombinacija s jajem svakako je najpopularnija, no možete tijesto puniti po želji.

Naročito ako niste ljubitelj sirovih jaja, jer u primarnoj varijanti upravo to je završni korak u stvaranju ukusne pogače sa sirom i maslacem. Gruzijski kruh možete napuniti i šunkom, pršutom, uz dodatak tikvica i rajčice, poslužiti ga s jajem ili gljivama. Ako uz njega pripremite salatu, imate odličan pun obrok po želji.

Hačapuri ćete naći u svim državama bivšeg Sovjetskog Saveza, često se priprema u Rusiji i Ukrajini, a najpopularnija je tamo verzija sa šunkom i sirom. Postoje otvorene i zatvorene varijante kruha sa sirom.

Od hrpe recepata koje smo pronašli na internetu, ovaj nas je najviše zaintrigirao:

Sastojci:​

Za tijesto 

- 520 g glatkog brašna

- 10 g instant kvasca

- 25 g šećera

- 5 g soli

- 140 g maslaca

- 250 ml mlijeka

- 1/3 šalice tople vode



Za nadjev:

- kozji sir po želji

- ribana mozzarella (1 šalica)

- razmućeno jaje

- pršut/ panceta

- nasjeckani ružmarin

- nekoliko kriški rajčice

Priprema:

Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol, dodajte maslac i miksajte nastavkom za tijesto na najmanjoj brzini. Ulijte mlijeko i vodu i miksajte još 4 minute. Pojačajte brzinu i miksajte još par minuta, dok tijesto ne bude sasvim glatko.

Prebacite tijesto u posudu, nauljite ga i prekrijte plastičnom folijom te ostaviti sat do sat i pol da se digne. Podijelite zatim smjesu na 4 komada koje ćete rukama oblikovati u manje oblike nalik lađici. Neka tijesto bude debljine 1-2 cm. 

Na svaki komad stavite nadjeve po želji. Kozji sir, mozzarellu, nekoliko feta pršuta ili pancete, a na vrh rajčicu i ružmarin. Rubove tijesta premažite razmućenim jajem i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stuopnjeva oko pola sata.

Pršut možete dodati i naknadno, ako ne želite da bude hrskav i zapečen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 16:03