StoryEditor
TrendNeugodna pojava

Muče li vas ‘maskne‘? Nošenje zaštitnih maski mnogima je izazvalo probleme s prištićima - ali na sasvim neočekivanom mjestu

Piše Jelena Vrcelj
26. lipnja 2020. - 10:55

Oni koji su tijekom određenog perioda u životu bili prisiljeni boriti se s nepoželjnom pojavom akni, mogu nažalost potvrditi kako prištići ne biraju mjesto gdje će se pojaviti. Duž čeljusti, prema nekim izvorima, upućuje na hormonske promjene kao mogući uzrok, na obrazima bi krivac mogla biti nepravilna prehrana, no što kad se nečistoće upale duž obrva?

Jedan je to od problema s kojima se u posljednje vrijeme suočavaju mnogi. Zašto, pitate se? Pa, sada već možemo reći da se koronavirus upleo i u najsitnije djeliće naših svakodnevica, a nošenje maski mora imati i neke posljedice. Naročito ljeti, a već ste dobro pretpostavili, one nisu nimalo ugodne.

Tako se i upalni procesi poviše obrva pripisuju upravo pretjeranom korištenju zaštitnih maski. Budući da nekima zaposlenje i svakodnevni život nalažu upravo to, postoje savjeti koje bi im dermatolozi napomenuli, a kojih se mogu (početi) pridržavati.

No, najprije raščistimo ovu pojavu koja mnogima na prvu djeluje zbunjujuće. Nije li logično da se upale stvaraju na području koje maska - prekriva?

Prema pisanju portala Mind Body Green, odgovor je negativan. Naime, gdje god postoje pore, u kombinaciji s pretjeranom količinom masti, znoja i prljavštine, može se stvoriti i prištić. Nošenje maske utječe ne samo na njihovu pojavu oko usta, nosa i na bradi, već zbog toga što se znoj i isparavanje od disanja nakuplja oko očiju i na čelu, tumači dermatologinja Loretta Ciraldo, stvaraju se upale i oko obrva.

Budući, drugim riječima, da dah putuje prema gore, izaziva poveću količinu nakupljenoga znoja i vlage, posljedično i začepljenih pora upravo oko obrva. Čuli ste za novonastali naziv "maskne"? To bi bile akne izazvane dugotrajnim nošenjem maske, a njima se u posljednje vrijeme pridodaju i "problemi" na spomenutom, malo i neočekivanom, području.

Kad razmislite o tome, ima smisla. Noseći masku, čitavo vam je lice ugrijano, a protok zraka smanjen. To nipošto ne znači da biste trebali prestati nositi masku, dapače! No postoje koraci koje možete poduzeti kako ne biste izazvali pretjeranu štetu na koži, naročito ako ste ionako skloniji stvaranju akni i imate masniji tip lica.

1. Čistite lice redovito

Ako ste to prije sebi i mogli dozvoliti, više nije na snazi. Lijeganje u krevet sa šminkom, ili pak preskakanje večernje rutine ako ste čitav dan proveli u kući, ne dolazi u obzir. Redovito čišćenje jedino je što će vaše opterećene pore potencijalno osloboditi neestetskih upalnih procesa.

Obratite veću pozornost na područje oko obrva. Očistite ga blagim ekfolijantom i njegujte kao i ostatak lica. 

2. Birajte proizvode

Ako nosite make up, pobrinite se da ne pretjerujete na dane kada znate da će vam velik dio proteći u nošenju maske. Naročito pazite na to da vam pore mogu disati ispod količine proizvoda - ako na obrve inače stavljate gel, bolje bi bilo da preskočite i lagano ih popunite olovkom.

Bilo koji proizvod na bazi voska također se ne preporučuje, kao ni popularni sapuni za oblikovanje obrva. Okrenite se proizvodima na bazi pudera, praha ili u olovci.

3. Ne vježbajte s maskom na licu

Ionako se ljeti ne preporučuje. Ukoliko možete, vježbajte na otvorenom, a ako ste korisnik teretane ili dvorana za fitness, pobrinite se da poštujete odredbe o držanju razmaka i pravilnoj higijeni.

#MASKNE#ZAŠTITNE MASKE#AKNE

Izdvojeno

07. srpanj 2020 23:37