StoryEditor
Trendnovi stil

Kovrče su ponovno u trendu, a savjeta za kovrčanje nikad nije bilo više: pronašli smo najbolje trikove, neće vam trebati ni figaro ni bakini uvijači

22. svibnja 2020. - 10:20
Shutterstock

Jedna stvar, kada je prirodna kosa u pitanju, zajednička je većini žena, a gotovo uvijek veže se uz ono što nemamo, a što uporno želimo.

Ravna ili kovrčava kosa pitanje je ukusa i stila, no rijetko koja žena barem jednom u životu nije poželjela isprobati kako joj pristaje 'ona druga opcija'. Neke žene s kovrčavom kosom tako peglu za ravnanje svojih prirodnih lokni smatraju izumom stoljeća, dok bi one s ravnom kosom sve dale da im umjetne lokne izdrže barem do kraja večeri.

U koju god skupinu spadale, sigurno ste već spoznale da ovaj tip promjene frizure, osim kratkotrajnog lijepog vizualnog efekta, podrazumijeva i pogubne posljedice na kvalitetu vaše kose, posebno jer ovakvi tretmani zahtijevaju korištenje alata poput pegle ili figara za kosu. I dok za sve kovrčave žene, koje žele postati ravne, još uvijek nije otkriveno idealno rješenje kako novi stil postići bez topline, druga kategorija djevojki može početi slaviti. Tako je, loknice možete postići bez korištenja štetnih aparata, a evo i kako.

U krevet s pletenicama

Jedna od najjednostavnijih metoda kako postići ujednačene lagane valove je uz pomoć nekoliko debljih pletenica. Za dulju postojanost frizure, pletenice je najbolje raditi na svježe opranoj kosi. No prije samog pletenja, bitno je pripaziti na nekoliko detalja.

Za dugotrajniju i stiliziraniju frizuru, na opranu i vlažnu kosu nanesite malo pjene za kosu te prstima probajte obuhvatiti što više pramenova. Kosu prosušite, ali ne do kraja te ispletite nekoliko pletenica, ovisno u debljini vala koji želite. Za neuredni stil, ispletite nekoliko pletenica različitih debljina, a za srednje uvijene valove, ispletite dvije deblje pletenice u stilu riblje kosti.

S pletenicama je preporučljivo spavati, a ujutro ih je dovoljno samo lagano raščešljati s češljem širokih zubaca.

Želite li izbjeći vidljive prijelaze, koristite male gumice za vezanje koje neće ostaviti tragove, a početni dio pletenice uz tjeme ostavite malo labavijim kako bi prijelazi valova izgledali prirodnije.

Imate li laganu kosu koja ne može dugo vremena zadržati formu, poslužite se lakom za kosu te valove stilizirajte kako bi vam izdržali cijeli dan. Isti postupak možete ponoviti i sljedeću večer.

Trik iz djetinjstva

Trik s krpicama za kosu sve smo otkrile još kao djevojčice, a ako ste ga kojim slučajem zaboravile, vrijeme je da se prisjetite ove jednostavne, a učinkovite metode.

Kao i u slučaju s pletenicama, kosa je idealna za kovrčanje krpicama kada je svježe oprana, ali ne skroz suha. Dio s pjenom za kosu poželjan je i u ovom slučaju, a za ovu frizuru trebat će vam i nešto tkanine. Krpice možete same izraditi i to od stare majice ili najlonki, a koliko će vam ih trebati ovisi o gustoći vaše kose kao i obujmu valova koje želite imati.

Krpice je najbolje izrezati nešto dulje od same kose, budući da ćete ih na kraju morati vezati, a debljina nek im bude barem nekoliko centimetara kako bi jednostavnije mogle držati pramen kose. Osim starih najlonki i pamučne majice, za ovu frizuru možete se poslužiti i duguljastim spužvicama koje su se također pokazale djelotvornima.

Opranu, prosušenu i raščešljanu kosu razdijelite na pramenove (deblje ako želite veće valove i tanje za sitne loknice) te krenite s motanjem krpica. Vrh duguljaste krpice prislonite uz pramen od tjemena ili sredine, ovisno odakle želite da vam krenu valovi, te ga omotajte oko krpice. Omotani pramen i krpicu potom zarolajte u malu pundžicu te krajeve krpice zavežite kako bi držali pramen. Isto napravite i s preostalim pramenovima, a za bolji učinak predlažemo da i s ovom frizurom prespavate.

Krpice se jednostavno skidaju, a ako vam lokne budu previše kratke ili skupljanje, jednostavno prebacite kosu naprijed i dobro je raščešljajte. Loknice će se tako opustiti i dobiti idealnu formu.

Afro stil

Za jako malo kovrče, koje nalikuju na afro frizuru, možete se poslužiti trikom sličnim krpicama, no umjesto tkanine trebat će vam plastične slamke. Postupak nije baš ekološki, no rezultat je vizualno jako efektna frizura.

Postupak kovrčanja kose slamkama gotovo je isti kao i prethodni, no za ovaj stil trebat će vam nešto više vremena jer će pramenovi koje ćete namotavati na slamku biti znatno tanji. Pramenove na slamku motajte od korijena do vrha, a potom krajeve slamke zavežite.

Predlaže se spavati s ovom frizurom, no kako ćete na glavi imati 'plastičnu instalaciju' bilo bi dobro da se zaštite nekom maramom kako se ne biste u noći uboli na neku od slamki ili kako ne biste oštetili jastučnicu.

Još jedan trik s najlonkama

Osim za krpice, stare najlonke možete koristiti za još jednu metodu kovrčanja kose, a trebat će vam samo gornji dio starih najlonki, koji inače ide oko struka. Također, za ovaj način, možete koristiti i deblju, ali labaviju traku za kosu.

Ovom metodom postići ćete ujednačene velike valove, po uzoru na holivudski stil, a ponovno je preporučljivo da je kosa svježe oprana jer tada najbolje poprima novu formu.

Trakicu ili odrezane najlonke navucite preko počešljane kose kao da stavljate obruč oko glave. Krenuvši s prednjim pramenom, s donju stranu ga provucite preko trakice, a svaki sljedeći pramen dodajite prethodnima i ponavljajte postupak provlačenja. Kada dovršite jednu stranu, krenite s drugom, a kada se pramenovi spoje, izgledat će vam kao da ste od kose napravili 'roladu' oko glave.

S trakicom na glavi provedite noć, a ujutro jednostavno izvucite pramen po pramen kose i lagano ih raščešljajte, Za dugotrajniju formu, poslužite se lakom za kosu.

Valovi s plaže

Omiljene valove s plaže također lako možete napraviti bez puno preparata, posebice onih koji oštećuju vlasi. Sve što će vam trebati za ovaj stil jest sprej od samo tri sastojka koji lako možete napraviti kod kuće. U bočicu s raspršivačem ulijte 2 dcl tople vode te dodajte žličicu soli i pola žličice kokosova ulja. Zatvorenu bočicu dobro protresite i mućkajte dok se sol ne otopi.

Sprej za valove s plaže možete koristiti na suhoj i mokroj kosi, a nakon što ga nanesete, prstima zgužvajte kosu i sačekajte da se osuši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 05:13