StoryEditor
Trenduvijek posebna

Jedan detalj na Josipi Lisac privukao nam je pažnju na dodjeli nagrada Porin: upečatljivi komad nosi potpis prepoznatljive dalmatinske dizajnerice

Piše Tea Sumić Miletić
19. svibnja 2020. - 16:45
Željko Hajdinjak/Hanza Media/ilustracija

Ovogodišnji Porin, karantenski, iz studija, bio bi potpuna muka za gledanje da nije Josipe Lisac. Barem nama, za vas ne znamo. Ne samo zbog toga što smo konačno doživjeli vidjeti kako ta neponovljiva umjetnica prima zasluženi Porin za životno djelo, nego i zbog Josipe same.

Žena je to koja bi oživjela i najdosadniji kadar, uvijek zanimljiva i nova, a ipak prepoznatljiva.

image
Kristina Devetak/HRT

Ni ovog nas puta nije razočarala pojavom, premda je, kako i priliči, zbog skromne studijske dodjele, a vjerojatno i zbog cijele otužne situacije u kojoj smo se svi skupa našli, odustala od ekstravagantnih kreacija.

Pojavila se decentno dotjerana, no ipak posebna, s upečatljivim nakitom.

Upravo nam je on privukao pažnju, a uskoro smo dobili potvrdu kako se i u ovom slučaju radi o dizajnerskim komadima. Jedan je s potpisom Grubić Designa, drugi s potpisom Ide Stipčić Jakšić.

Kako nam je, iz svoje bračke karantene, ispričala dizajnerica, diva je njenu ogrlicu sama odabrala za prošlog posjeta Galeriji Jakšić.

Ogrlica je dio kolekcije, a kako nam je Stipčić Jakšić objasnila, napravljena je od zanimljivog minerala rutila.

Rutil ili rutil kremen odnosno rutil kvarc odlikuje se osobitom strukturom čiji igličasti kristali na zanimljiv način lome svjetlo. Zbog čega ga se u prošlosti smatralo simbolom Venere i njene zlatne kose ili Amora i njegovih ubojitih ljubavnih strelica.

- Komad koji je Josipa odabrala posebno je zanimljiv jer su iglice osobite nijanse pa mineral na crnoj podlozi djeluje kao da je metal. A zapravo na oglici, osim lančića, ima sasvim malo srebra - ispričala nam je dizajnerica koja s Josipom surađuje još od početka 90-ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 15:41