
Jeste li kao dijete obožavali onaj hrskavi čokoladni preljev na sladoledu iz slastičarnice? Nažalost, danas ih većina nudi tek čokoladne umake iz bočice, koji ostaju tekući čak i kad vam od hladnoće sladoleda trnu zubi. Za sve nas obožavatelje onog 'pravog', koji se na kuglici sladoleda stvrdne u preukusnu 'kapicu', iskopali smo ovaj recept.
Uistinu je jednostavan za pripremu, a može se neko vrijeme očuvati u hladnjaku. Jasno, ako ga uopće preostane.
Možete ga koristiti ne samo za umakanje sladoleda u kuglicama ili domaćih sladoleda na štapiću nego i kao preljev po sladoledu u zdjelici. Otkrit ćemo vam i malu tajnu: odlično funkcionira i kao čokoladna glazura na kolaču.
Hrskavi čokoladni preljev za sladoled
225 g čokoladnih kapljica ili nasjeckane čokolade
110 g maslaca ili kokosovog ulja
Stavite sastojke u staklenku i zagrijte ih oko minute u mikrovalnoj pećnici ili ih otopite na 'banjamariji' pa prebacite u staklenku.
Pričekajte par minuta da se sastojci prožmu i umak je spreman za prelijevanje po sladoledu ili za umakanje sladoleda u kornetu. Čim se ohladi postat će hrskav, kao preljev iz slastičarnice.
Ostatak sačuvajte u staklenci i držite u hladnjaku, a prije ponovne upotrebe zagrijte 30 sekundi u mikrovalnoj ili stavite u posudu s vrelom vodom.