StoryEditor
Trendorgazmi i ‘tripanje‘

‘Šterika‘ s mirisom vagine prema ovome je mala maca: pogledali smo prvu sezonu Goop Laba, serije Gwyneth Paltrow koju svi obožavaju mrziti

12. veljače 2020. - 10:55
Netflix/Everett/Profimedia

'Vijest' da je Gwyneth Paltrow u prodaju pustila svijeću s mirisom svoje vagine bila je nevjerojatno dobra reklama za njen novi projekt, serijal Goop Lab. Prije nego je uopće na Netflixu prikazana prva epizoda javnost se uskomešala zbog navodno kontroverznog sadržaja.

No niti svijeća miriše kao njena vagina (osim ako joj 'ona' vonja na bergamot, citrusne note, apsolut cedra i ružu iz Damaska, a to su mirisne note navedene na pakiranju skandalozne šterike), niti joj je serijal osobito šokantan. Bar ne iz razloga koje bi se moglo očekivati.

Nakon što sam odgledala sve do sad objavljene nastavke, nisam toliko pod dojmom pseudoznanstvenih metoda koje je promovirala, kao ni činjenice da ih je uopće išla promovirati, koliko zbog načina na koji je to napravila. Ali dajte da najprije napišem nešto o kurama i tretmanima prikazanima u seriji.  

A to i to su, iz epizode u epizodu, psilocibinske gljive (je, one što 'pucaju'), snowga (joga na snijegu nakon koje slijedi plivanje u ledom okovanom jezeru), poduka iz masturbacije, 'vampirski' tretman lica, tretman 'somatske energije' (koji, hm, iscjeljuje tijelo i dušu) te, šećer na kraju, stupanje u kontakt s duhovima preminulih članova obitelji. Ispecite kokice i uživajte. 

U prvoj epizodi Gwynethin tim leti na Jamajku i uzima 'čarobne gljive'. Tijekom 'psihoaktivne psihoterapije' vidimo ih kako se smiju, plaču, znoje kao svinje i pričaju pi***rije. Kažu da im je to pomoglo da se riješe emocionalnih trauma - odrastanja bez oca, obiteljske tragedije, depresije - i da ih je jako zbližilo. Eto ideje za još jedan film u stilu Mamurluka.

Snowgom protiv stresa

U drugoj epizodi na redu je šok terapija u svrhu otpuštanja stresa, ovog puta na jezeru Tahoe. Da, još jedna fensi destinacija, a fensi je i terapeut, Wim Hof umjetničkog imena Iceman. Želite li iskusiti njegovu metodu, pripremite 1,350 kuna i dobit ćete deset grupnih video lekcija, domaći rad i skripticu. Nemojte se sad požuriti baciti u ledenu vodu. 'Iceman' kaže da je to opasno bez snowge. Stvarno.

Tema treće epizode je ženska seksualnost, koju gledateljima približava 'seks edukatorica' Betty Dodson. A približava je, itekako, i Gwynethinim asistenticama, jednoj pogotovo. Nemojte ovu epizodu gledati u društvu djece ni roditelja, a pozvoni li vam poštar, ugasite zvuk. Sve sam vam rekla.

Kad Gwyneth pumpa sklekove

Evo i one epizode s tretmanom pomlađivanja putem ubrizgavanja vlastite krvi. Meni je ipak najšokantnija bila spoznaja da Gwyneth može odraditit 30 sklekova. Ženskih, ali ipak 30. I to tek nakon što je odradila ciklus energetskog disanja ili kako su to već nazvali. Molim vas, pričekajte malo da odradim i ja jedan đir, malaksala sam od tipkanja.

Peta epizoda donosi nešto što onako na prvu izgleda kao egzorcizam. Kiropraktičar i praktičar nečega što se naziva 'energy healing' prelazi rukama desetak centimetara iznad tijela svojih pacijenata, a oni se grče, izvijaju i proizvode uznemirujuće zvukove. Nemojte se čuditi ako vam susjedi počnu kucati na vrata.

Ekipa iz Goopa u šestoj epizodi sudjelujue na radionici medija po imenu Laura Lynne Johnson. Medij(ica?) ih uči da jedni drugima vide aure, prenosi im poruke od preminulih članova obitelji, nakratko dođe do zbrke kad misli da 'očitava' jednu curu, a poruke su stigle od umrlih predaka druge, svi plaču, otpuštaju se emocionalne traume i stres i to je manje-više to.

Stanlio i Olio

Moram priznati da mi je, na trenutke, bilo zabavno gledati kako se Gwynethine asistentice bacaju po snijegu, 'itaju' u ledenu vodu i 'tripaju' na gljivama. Bilo mi je zabavno kao što mi je kao maloj bilo zabavno gledati Stanlija i Olija ili 'Tomiđerija'. Ali kako su epizode odmicale i metode postajale s jedne strane delikatnije, a s druge potencijalno privlačnije osobama s ozbiljnim zdravstvenim emocionalnim i psihičkim problemima, nekako mi je prisjela zabava.

Jer, premda na početku svake epizode desetak sekundi stoji upozorenje da prikazani sadržaj ne treba shvatiti kao medicinski savjet, lako ga je zaboraviti nakon što idućih pola sata nasmiješeni, preplanuli ljudi iz Kalifornije ponavljaju koliko im se život promijenio nabolje nakon što su isprobali neki od spomenuti tretmana.

Miševi gospođe Paltrow

Još kad 'uberete' kako su perfidno znanstveni podaci zamješani s neznanstvenima i kako se neke činjenice elegantno zaobilaze, shvatite koliko je sve pažljivo osmišljeno ne bi li kontroverzne metode učinili manje spornima te time prikladnijima za eksploataciju.

'Šterika' s mirisom vagine prema ovome je, zgodne li usporedbe, mala maca.

Ali to je sve nekako bilo za očekivati pa i nema mjesta šoku i nevjerici, posebno ako za predstavljene metode već znate, a zna svatko tko je gledao Na rubu znanosti i barem sporadično pratio lifestyle portale. Ono što me nekako najviše 'snervalo', moram vam priznati, je to što se u Goop Labu samo Gwynethine asistentice ponašaju kao laboratorijski miševi.

Dok se one javno sramote pred kamerama, gospođa Paltrow fino i pristojno, premda se pri tom trudi djelovati cool i opušteno, sjedi i ćakula s terapeutima. Eto, 'ajde, odradila je jedan 'vampirski' tretman lica. Neš' ti, pa Kardahsianica je to napravila puno prije nje u svom showu. E, da, i dala je da joj se tretira energetski pojas koji okružuje tijelo. Je, stvarno, dala je.

To što ga vi ne vidite nije njen problem. 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 07:13