StoryEditor
TrendTajni party

Bili smo na ekskluzivnom balu pod maskama u srcu Palače: možda ćete prepoznati nekog od veličanstveno maskiranih uzvanika...

Piše Tea Sumić Miletić
25. veljače 2020. - 12:31
Paun Paunović/Hanza Media

Dok su drugi Splićani dotjerivali svoje kostime za večerašnju proslavu karnevala, sinoć je u samom srcu Palače održan ekskluzivni bal pod maskama. 'Tajni' party na kojeg se moglo ući samo s posebnim pozivnicama priređen je u preuređenoj palači Cindro u Krešimirovoj ulici na pola puta između Peristila i Pjace.

Na istom su se mjestu kroz povijest održavale čuvene karnevalske svečanosti, a o maskembalima iz slavne dvorane ogledala u tom zdanju izvještavali su brojni putopisci onoga vremena pa je bilo za očekivati da će i ovaj party u određenom smislu prizivati duh nekadašnjih zabava.

A tako je i bilo. Veličanstvene maske djelovale su kao s filmskog seta, dok su svjetla, dim i ogledala dali dodatnu dozu mističnosti cijeloj atmosferi.

U našoj fotogaleriji vidjet ćete kako je bilo na samom početku partyja dok su uzvanici još pristizali, a video koji donosimo u nastavku dočarat će vam kako je bilo nakon što se zabava zahuktala. Možda ćete prepoznati nekog od maskiranih uzvanika, no mi vam ne smijemo otkriti tko je to.

Obećali smo.


A kad već spominjemo splitske maskembale kroz povijest, hajdemo se malo podsjetiti kako je to izgledalo. Prema knjizi povjesničara umjetnosti Gorana Borčića 'Splitski krnjevali', objavljenoj u nakladi Etnografskog muzeja, proslava karnevala u Splitu je trajala danima, a pod maskama su guštali kako pučani, tako i plemići.

Da su se stvarno dobro znali zabaviti svjedoči podatak da se splitski krnjaval smatrao drugim najboljim iza onog u Nici, čuvenog u Europi onoga doba.

Kako bilježi Borčić, polovicom 19. stoljeća, točnije 1865. godine, krabuljni plesovi u Splitu su održavani u kazalištu, Casinu, palači Milesi na Voćnom trgu, palači Tartaglia, palači Cindro i po drugim privatnim kućama u gradu i Velom Varošu, najviše se iščekivala zabava u Bajamontijevu kazalištu gdje se priređivala tombola i plesali kvadrilja, žiger, albo, pajacet, prižunera, kontradanca talijana i violetta alla dišperada te posebno monfrina. 

Najbolje organizirani plesovi krabulja priređivani su u 'Sali Imperator' u Bosna ulici, gdje bi i 'mrtvi balali', a u drugoj polovici 19. stoljeća bili su izuzetno dobro posjećeni balovi u Sali Diana' na Kruševića guvnu.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 21:19