StoryEditor
Trendoskarovka briljira

Američka priča s vrlo interesantnim lekcijama za Hrvatsku: pogledali smo seriju s Cate Blanchett, kao stvorena je za doba podizanja srednjeg prsta

27. lipnja 2020. - 19:36

Prikazivanje serije "Gospođa Amerika", s dvostrukom oskarovkom Cate Blanchett, HBO je rastegao sve do kraja lipnja – posljednja, deveta epizoda emitirala se baš jučer. Slučajno ili ne, HBO je na taj način s američkom serijom pripremio teren za nadolazeće hrvatske izbore početkom srpnja, čija je kampanja u punom (ti)jeku. Naime, ususret izborima potegnula su se neka pitanja o kojima "Mrs. America" zbori – ženska prava, pravo na pobačaj, ravnopravnost spolova...

Zbog toga malčice ipak precijenjena (nije sad baš neko remek-djelo), ali svakako kvalitetna i intrigantna "Gospođa Amerika" postaje još interesantnija, gotovo pa serija trenutka, barem u Hrvatskoj, u vrijeme fokusiranja na maternice, pokazivanja srednjeg prsta, apeliranja za vraćanje žena na "tvorničke (Božje) postavke" i tome slično.

Gledajući seriju mogli biste prepoznati neke hrvatske konzervativce iz političkog života (konzervativke pogotovo) koji napadaju maternice, liberalne slobode, demokraciju.

"Nikad nas neće shvatiti ozbiljno, mi smo hodajuće maternice", zaključi u jednoj sceni serije Gloria Steinem (Rose Byrne).

Gloria je bila aktivistica radikalnog feminističkog pokreta sedamdesetih i borila se za ratifikaciju Amandmana o jednakim pravima za oba spola (akt znan po akronimu E.R.A.) koji 2020. još uvijek nije ratificiran u čitavoj Americi.

Zajedno s odvjetnicom Bellom Abzug, prvom crnom kongresmenkom Shirley Chisholm, predvodnicom drugog vala feminizma Betty Friedan i republikanskom aktivisticom Jill Ruckelshaus (glume ih redom Margo Martindale, Uzo Aduba, Tracey Ullman i Elizabeth Banks), Steinem se zalagala za pravo na pobačaj itd. te vodila bitku protiv ultrakonzervativki na čelu s Phylis Schlafley (Blanchett), desničarkom vječno zamrznutog osmijeha na licu.

Kućanice protiv feministica

"Ne zaboravi se smiješiti", jedna je od parola preteče današnjih zagovornica konzervatizma u seriji koja, dakle, pokazuje koliko je u Hrvatskoj na snazi natražnjačka politika s raspravama o ženskoj ravnopravnosti kakve nas vraćaju 50 godina unatrag, u sedamdesete, ako ne i koju dekadu ranije. Gloria i ekipa opisuju Phylis kao "right wing nut from Illinois".

Je li opis "ludača" pretjeran ili ne, žena je definitivno desničarka nazadnih stavova i davala je sve od sebe da zatre progresivne ideje na temu ženske emancipacije feministica koje se žele "osloboditi doma i majčinstva".

Ona je smatrala da je oslobođenje "kod kuće" i zalagala se za tradicionalnu američku familiju i instituciju braka usput žrtvujući i vlastitog sina gaya za više političke ciljeve, a otvorila je i vrata Bijele kuće za konzervativnog predsjednika Ronalda Reagana i neposredno utrla put Donaldu Trumpu.

Bitka između ove zatucane antifeministice i njezinih (očajnih) kućanica naoružanih pitama od borovnica s jedne strane te Steinem i slobodoumnih feministica s druge prerasta u pravi "žena-je-ženi-vučica" rat.

"Ovo je naš Vijetnam", kaže Gloria u seriji koja u formi društvene kronike jedne epohe govori o ratovanju protiv "unutrašnjih neprijatelja", moći, pravima, ideologiji, revoluciji, histeriji, istinama i lažima, svemu onome što je još uvijek aktualno u političkom djelovanju ne samo u Americi.

Sedamdesete su audiovizualno dočarane odlično. Hit-pjesme epohe, zrnata slika, scenografija i kostimografija, sve je to odrađeno za svaku pohvalu. Prilično filmična serija stilski evocira filmove sedamdesetih s potpisom Alana Pakule i Sidneyja Lumeta, a u rukovođenju brojnim (ženskim) likovima i članovima glumačkog ansambla ugleda se na Roberta Altmana.

Schlafley je glavni lik, no struktura serije kreatorice Dahvi Waller ("Kućanice", "Momci s Madisona") daje propisnu minutažu i njezinim protivnicama.

Svaka od devet epizoda posvećena je većinski jednom ženskom liku i naslovljena po njoj, s tim da ne zapostavlja ni ostale. Glumice su izvrsne (tu je i Sarah Paulson kao Phylisičina prijateljica), počevši od Blanchett u nanovo slojevitoj izvedbi. Catein lik ćete voljeti mrziti, ali njezinu ulogu samo voljeti, a seriju treba (sa)gledati kao lekciju iz povijesti u sadašnjosti. Lekciju koja se, eto, još nije naučila i usvojila.

SERIJA: Mrs America; drama; SAD, 2020. KREATORICA: Dahvi Waller ULOGE: Cate Blanchett, Rose Byrne OCJENA: ****

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 07:23