StoryEditorOCM
Tehnologijaraketa Falcon 9

Ruska svemirska agencija čestitala američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a

Piše HINA
31. svibnja 2020. - 14:20

Ruska svemirska agencija Roskozmos, koja je dugo jedina bila kadra prevesti kozmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) čestitala je u nedjelju američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a.

SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla Sjedinjenih Država.

- Želio bih pozdraviti svoje američke kolege, izjavio je u videosnimci objavljenoj na Twitteru Roskozmosa kozmonaut Sergej Krikaljev, ravnatelj ruske svemirske agencije za letove s posadom.

Američki astronauti u posljednjih devet godina kretali su u orbitu ruskom raketom Sojuz otkako su 2011. obustavljena lansiranja američkih svemirskih brodova.

NASA je stoga morala surađivati s Rozkosmosom kako bi prevozila svoje astrounatue na ISS, no uspješno jučerašnje lasniranje donijelo je prekretnicu.

- Uspjeh ove misije donijet će nam nove mogućnosti koje će koristiti cjelokupnom međunarodnom programu letova s posadom, dodaje se.

U kontekstu rastućih napetosti i zmeđu Rusije i zapadnih zemlja zadnjih godina, ISS je rijedak primjer međunarodne suradnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 01:59