StoryEditor
TehnologijaKLJUČNI ‘CTRL‘

Izumio je najvažniju komandu, bez koje bi svatko tko radi za kompjuterom radio duplo više! Adio, šjor Tesler, nećemo vam zaboraviti...

Piše Hina
20. veljače 2020. - 11:37
Ilustracija/Shutterstock

Američki informatički inženjer Lawrence Tesler, izumitelj naredbi "cut/copy & paste" koje su mnogima olakšale korištenje kompjutorskih programa za obradu teksta, umro je u 75. godini.

Vijest o njegovoj smrti objavila je tehnološka tvrtka Xerox u kojoj je Tesler neko vrijeme radio.

"Naredbe cut/copy&paste, find&replace i druge izumio je Larry Tesler, nekadašnji istraživač u Xeroxu", izvijestila je američka kompanija.

"Vaš je radni dan lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama. Larry je umro u ponedjeljak i molimo Vas da nam se pridružite u oplakivanju njegovog odlaska", poručili su iz Xeroxa.

Tesler je rođen 1945. godine u Bronxu, diplomirao je na sveučilištu Stanford, a specijalizirao se za interakciju ljudi i kompjutora. Radio je u Amazonu, Appleu, Yahoou i Xeroxovom istraživačkom centu u Palo Altu.

Nekadašnje izrezivanje i lijepljenje

Na ideju o naredbi 'cut/copy & paste' (izreži/kopiraj & prilijepi) navodno je došao potaknut nekadašnjom praksom obrade teksta izrezivanjem pojedinih dijelova i lijepljenjem na mjesta koja bi autori odnosno urednici ocijenili prikladnijima.

"Tesler je autor naredbi 'cut, copy & paste a objedinio je stručno znanje o kompjutorima s kontrakulturnom vizijom da bi kompjutori trebali biti razumljivi svima", objavio je na Twitteru Muzej povijesti kompjutora u Silicijskoj dolini.

Naredbe su ušle u široku primjenu zahvaljujući Appleu koji ih je 1983. godine ugradio u softver na kompjutoru Lisa i na prvom Macintoshu.

Tesler je 1980. godine radio za Apple, kamo ga je iz Xeroxa doveo Steve Jobs.

U Appleu je proveo 17 godina, između ostalog i kao glavni znanstvenik.

Naknadno je osnovao inovativnu tehnološku kompaniju za obrazovanje a povremeno je radio i na razvoju tehnologija za poboljšanje korisničkog iskustva u Amazonu i Yahoo-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 05:45