StoryEditor
Tehnologijaveliki uspjeh

Astronauti SpaceX-a i NASA-e pristali na Međunarodnu svemirsku stanicu: uskoro će se pridružiti američkoj i ruskoj posadi koja je već na ISS-u

Piše PSD
31. svibnja 2020. - 17:26
AFP PHOTO/NASA TV

Nakon 19 sati putovanja, američki astronauti Doug Hurley i Bob Behnken pristali su u misiji NASA-e i SpaceX-a na Međunarodnu svemirsku stanicu ISS.

image
AFP PHOTO/NASA TV

Raketa Falcon 9, u vlasništvu privatne tvrtke SpaceX Elona Muska jučer je s Floride u 15 sati i 22 minute po lokalnom vremenu lansirana u Zemljinu orbitu, nakon čega se bez problema spustila na zemlju, a kapsula Crew Dragon s američkim astronautima nastavila je put prema stanici ISS. Astronauti su sretno sletjeli na stanicu ISS, no tek nakon provjera curenja i tlaka moći će se pridružiti ruskoj i američkoj posadi koja je već na ISS-u.

image
Brendan Smialowski/AFP

Za Sjedinjene Američke Države i Muskovu kompaniju SpaceX ovo je povijesni uspjeh, a zanimljivo je da su Hurley i Behnken prva dva astronauta NASA-e koja su u posljednjih devet godina u svemir poletjela s američkog tla. Jučer su astronauti na Međunarodnu svemirsku postaju poletjeli s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

Uspješna misija je ostvarenje glavnog cilja NASA-e, kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine: "ponovno slanje u svemir američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".

Doug Hurley i Bob Behnken na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana, pomažući posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

Podsjetimo, ruska svemirska agencija Roskozmos, koja je dugo jedina bila kadra prevesti kozmonaute do Međunarodne svemirske stanice (ISS) čestitala je danas američkoj tvrtki SpaceX na uspješnom lansiranju broda do ISS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 10:04