StoryEditorOCM
Stilevo što se nosi

Splitski frizeri otkrili su nam najveće trendove: naglasak je na jednoj tehnici, a muškarci su počeli nositi - trajne

Piše Gabrijela Radanović
29. ožujka 2023. - 08:30

S proljećem svi osjetimo određenu želju za promjenom, za nečim novim, svježim, zanimljivijim, a ta se želja kod mnogih očituje kroz promjenu frizure. Prije odlaska frizeru nije se loše malo uputiti u trendove, razmisliti o mogućnostima i doći s jasnom idejom, stoga smo provjerili što nam je ovog proljeća u điru. Ono što smo najprije primijetili za vrijeme razgovora s Ivanom Durdovom Dudom, vlasnikom splitskog frizerskog salona "Mič Style", jest da su, kad je riječ o ženskim frizurama, one strogo i uredno podšišane pale u drugi plan. Dakle, ako ste razmišljali o sveprisutnom bobu, ali vam je želja ići ukorak s trendovima, zaboravite na klasične varijante ravnog i preciznog donjeg ruba, a isto imajte na umu i ako se odlučite za neki drugi tip frizure - sad je sve u znaku slojeva.

- Ove su godine u trendu slojevite frizure različitih dužina, uglavnom su šišane tako da su naprijed kraće, a straga duže. Pri tome se koriste razne kombinacije šiški kako bi se naglasak stavio na lice i na taj ga se način otvorilo te ujedno bolje naglasilo prirodnu teksturu kose - objašnjava nam Ivan te dodaje kako je na stilove puno utjecala pop-kultura pa sad mnoge cure žele nositi frizuru kakvu ima Jenna Ortega, čija je serija "Wednesday" protekle zime bila veliki hit.

image
Mič Stajling

Kako nas je uputio, među stilovima koji su jako traženi su "the mixie", što je kombinacija poznate slojevito šišane kratke "pixie" frizure i "mulleta", kolokvijalno poznate i pod nazivom "fudbalerka" te "shaggy bowl cut", kombinacija nestašne i raščupane "shag" i "bowl" frizure, odnosno "tećice", frizura našeg djetinjstva.

- U trendu su još frizure koje Amerikanci vole slikovito nazivati "octopus cut", "butterfly cut" i "the box bob", a svima im je zajedničko ono što sam na početku istaknuo, da su slojevite i šišane tako da otvaraju lice - navodi meštar Duda.

Što se tiče boja, uputio nas je, ove su sezone vrlo jednostavne, pomalo jednolične - čiste smeđe, bakrene, blond tonovi, bez izleta u neprirodne nijanse kakvih smo se nagledali prethodnih godina, a s povratkom 90-ih vratila nam se i crna s plavičastim odsjajem.

image
Profimedia

Utjecaj 90-ih primjetan je i po pitanju muških frizura, dodaje naš sugovornik, pa ove sezone i muškarci nose lagano naglašene "mullet" dužine i različite varijacije taper tehnika kod kraćih i srednje dužih formi. Prilično zanimljiv detalj otkrio nam je na samom kraju razgovora - među muškom populacijom zaživjela je "trajna", odnosno njezine moderne inačice. Čini se da zaista nitko više ne želi nositi ravnu kosu.

Najnoviji trendovi, tehnike šišanja i brojni drugi noviteti manifestiraju se u većem dijelu domaće frizerske struke, ali bi vrlo brzo mogli zavladati na gradskim šetnicama, pogotovo među mladom populacijom, kazala nam je splitska frizerka Senada Vidaković, vlasnica salona "Alba Rosa", koja intenzivno posjećuje domaće i svjetske festivale te znanja primjenjuje na svojim klijenticama i klijentima koji imaju apsolutno povjerenje u nove tehnike stiliziranja i bojenja.

image
Julien De Rosa/Afp/Profimedia/Julien De Rosa/afp/profimedia

Nijansa boje lješnjaka nove generacije oduševit će sve pripadnice ljepšeg spola jer u korijenu je prirodna hladna dubina koja pomaže da dužine dođu do izražaja i čine se svjetlijima. Na dužinama se aplicira idealna toplo-hladna kombinacija koja se na svjetlu presijava tako da je ne možete svrstati u samo jednu boju, što daje osjećaj pramenova na dužinama.

Naglasila je kako izrazito njegovana kosa ima poseban sjaj koji nakon lagane termičke obrade djeluje kao da je potrošeno više vremena na frizuru, a zapravo boja i njega zaokružuju priču i štede vrijeme koje trošimo na stiliziranje kose.

U Francuskoj sve je više popularan trend prirodnih efekata zato se radi meki "balayage" koji se tonira s "mock" tonerom kako bi se dobila lijepa i sjajna nijansa. Ističe kako je u trendu "bixie" frizura, mješavina bob i "pixie" frizure, preoblikovana kako bi se dobila moderna kratka frizura koja se može transformirati prema vlastitim željama.

image
Geoffroy Van Der Hasselt/Afp/Profimedia/Geoffroy Van Der Hasselt/afp/profimedia

Naša sugovornica Senada, inače poznata po svojoj prepoznatljivoj bakrenoj boji kose, naglasila je popularnost začinjene bakrene bundeva boje koja ističe hrabrost i karakter.

Sada se više traže frizure prirodnih valova i tekstura te frizure koje ističu autentičnost i individualnost osobe. Time frizure postaju "hodajuće" i originalno umjetničko djelo. Od splitske majstorice frizure doznajemo kako je slojevito šišanje itekako in, od "wolf cuta" do "shaga" i "mulleta" iliti moderne "fudbalerke". Svjetske trendove naši splitski frizeri vrlo brzo preslikaju na svoje klijentice i klijente, što će se vrlo brzo moći uočiti i na splitskoj Rivi.

‘Hairstyle News Festival‘, najveće regionalno događanje posvećeno isključivo razvoju frizerske struke, održano je proteklog vikenda u Opatiji. Za 20 godina postojanja pripremljen je istinski frizerski spektakl, a Opatija je postala hub frizerske kreativnosti, razmjene znanja, strasti i ljubavi prema kosi.
- Na ovom skupu okupit će se vlasnici i voditelji poslovanja u frizerskim salonima, zaposlenici frizerskih salona, učenici i nastavnici strukovnih frizerskih škola, zastupnici svjetskih frizerskih kuća, stručni časopisi i druge publikacije… Očekuje se regionalna koncentracija sudionika frizerske struke u cilju njezina usavršavanja. Uz jake domaće edukatore i akademije, ove godine dovodimo i posebne goste iz Velike Britanije, Francuske, Španjolske, Bugarske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine - najavio nam je uoči festivala Denis Vidović, direktor festivala ‘Hairstyle News‘.
Kroz bogate programe Cut&Style i Colorama predstavljene su poznate akademije koje će sudionike upoznati s najnovijim stilističkim trendovima i tehnikama te inovacijama u šišanju i bojenju kose, a posebno jke zasjalo područje muškog frizerstva i barberinga.
Nastupili su poznati domaći i strani timovi kao što su Fulir Barbershop, Polyboy Academy, Salon by Marko Stanzl, Barbershop Ritual, Brivska Akademija, Depot tim, Tonino Barbieri i Ivan Duda Education. Okrugli stol ‘Bradata aukcija‘: jučer, danas, sutra! bio je posvećen netipičnoj, a iznimno uspješnoj splitskoj humanitarnoj akciji koja je dio globalne akcije Movember. Sudionici okruglog stola bili su organizatori ‘Bradate aukcije‘ Marko Sučić & Siniša Šunjić te gosti Tonkica Sinovčić (u ime Županijske lige protiv raka), Goran Milaković (suorganizator i domaćin) i Laura Visković (marketing). Na okruglom stolu o budućnosti barberinga raspravljali su Matija Ptić u svojstvu moderatora, a gosti su mu bili Ivan Durdov Duda iz Splita, Edis Osmanović iz Ljubljane i Alen Demirović iz Sarajeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 08:52