stdClass Object ( [id] => 1307437 [title] => Rentanje odjeće zaživjelo je i u Hrvatskoj, a za to je ‘kriva‘ domaća influencerica: ‘Tek sad postajem svjesna...‘ [alias] => rentanje-odjece-zazivjelo-je-i-u-hrvatskoj-a-za-to-je-kriva-domaca-influencerica-tek-sad-postajem-svjesna [catid] => 489 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otkako je Hrvatska ušla u sastav Europske unije, neke su se stvari za potrošače bitno promijenile. Na primjer, s novim pravilima kupci odjeće su dobili neke prednosti da, na primjer, kupe nekakav odjevni komad, donesu ga kući, haljinu isprobaju pred svojim ogledalom, cipele prošetaju po kući i onda ako im se ne sviđa, sve to mogu vratiti u dućan i čak dobiti natrag svoj novac. Bio je to nevjerojatan skok pogodnosti, jer sve do tog vremena kupnja je bila po sistemu "taknuto-maknuto", što si kupio - kupio si. Povratka nije bilo osim ako se nešto pokidalo, otpala potpetica s cipele, onda su potrošači morali ganjati šefove dućana, inspekcije, dokazivati da nisu krivi, da je greška u proizvodnji itd.

I, eto, blagodati novih pravila u Europskoj zajednici vrlo brzo su kod nas pali na plodno tlo, a neodgovornim, možemo čak reći i bezobraznim kupcima su se otvorile mogućnosti za zloupotrebu potrošačkih prava - kupiš nešto, malo nosiš i vratiš. Onda oni drugi kupci dođu u dućan i vide na novoj odjeći ostatke pudera za lice u najblažem slučaju, a u najgorem, nova odjeća s vješalice nosi nečiji neugodni miris ili tuđi grozni parfem.

Kad se kao kupac suočite s nošenom "novom" odjećom u dućanu, naljutite se, a bome ljuti su i trgovci koji nisu znali kako izići na kraj s tim bezobrazlukom. Neki su uveli svoja pravila da novac ne vraćaju, već da vraćenu odjeću možete zamijeniti, jer govorili su da su mnoge žene na ovakav način rješavale svoj styling za određene, naročito svečane prilike. Drski kupci su tako trgovačke kuće pretvorili u iznajmljivače odjeće i prije nego što je ikome palo na pamet pokrenuti takav posao.

---

image

Kupiti ili unajmiti, pitanje je sad...

/Shutterstock
---

Oduvijek se nešto iznajmljivalo i unajmljivalo. Za cijenu godišnje članarine posuđujemo knjige, iznajmljuju se vozila, zadnjih sezona i bicikli, motocikli, romobili... a odavno su mladenke imale priliku iznajmiti vjenčanicu, pa nema razloga da se ne otvori mogućnost najma i druge odjeće. Ne baš svakodnevne, jer zbilja ne bi ni imalo smisla svaki dan nešto unajmiti za otići na posao.

O iznajmljivanju svečanije odjeće razmišljala je Matea Miljan Rafaj već prije nekoliko godina. U posao je ozbiljno zakoračila prije tri godine, kad je pokrenula brand "Rent4Style". Nakon trogodišnjeg iskustva, Matea danas kaže da nema osjećaj da je prošlo toliko vremena.

- Od samog starta je sve bilo dinamično, uzbudljivo i izazovno. Rast i napredak su svakako vidljivi, ovo je posao koji gradim u jedan veliki biznis. Zadovoljna sam jer su naše žene, djevojke prepoznale rentanje kao nešto što već sada postaje više od trenda, postaje navika za koju želim da je usvoji gotovo svaka žena.

Matea je bila prva u Hrvatskoj, a danas se s rentanjem odjeće različitih stilova bave i neki drugi brandovi. Kako je prva probila led, prošla je kroz početničke muke, a bilo je pogrešaka. No, kad se okrene iza sebe, prilično je zadovoljna.

---

image

"Puno je kotačića koji moraju biti podmazani da bi sve funkcioniralo", priznaje pionirka rentanja odjeće u Hrvatskoj

---

- Tako je, tek sada sam svjesna kakav kotač sam pokrenula i ponosna sam što sam bila hrabra krenuti prva u to. Pogreške bih nazvala izazovima, njih je bilo i bit će. Nemam neki projekt koji mogu prekopirati tako da svaki korak poslovanja gradim sama, učim na greškama, gledam što mogu još bolje i drukčije da cijeli proces funkcionira što lakše. Puno je tu kotačića koji moraju biti podmazani da bi pogon funkcionirao.

Kad je počela s iznajmljivanjem, Matea Miljan Rafaj je najprije krenula od vlastitog iskustva, od sebe i svoje kolekcije svečane odjeće. Najprije je iznajmljivala svoju odjeću.

- Tako je, krenula sam sa svojim haljinama jer sam poučena prijašnjim iskustvima u poslovanju i nekim padovima odlučila ispitati tržište pa tek onda ići dalje. Mislim da je to bilo najbrže ispitivanje koje je u roku od tjedan dana pokazalo: idemo dalje!

Pitate li se kakav je asortiman branda "Rent4Style", odmah ćemo reći da je naglasak na haljinama, nikako običnim, nego svečanim. Matea dodaje da ima i nešto odijela, ali planovi su veliki i tko zna dokle će doći garderoba Mateinog branda. Trenutno pomažu i sami klijenti, prema potražnji se vidi što se traži.

---

image

"Većina se odjeće vrati u odličnom stanju" kažee nam Matea

---

Zanimalo nas je kako izgleda garderoba branda "Rent4Style", mi smo je zamislili poput kazališne, možda manjeg asortimana, ali...

- Ja to zovem prostorom iako je showroom pun haljina i podsjeća na dnevni boravak, jer želim da nam je svima lijepo i ugodno.

I sada ono što će možda neke potencijalne klijente najviše zanimati - riječ je o održavanju odjeće. Što se sve dogodi i kakva se odjeća vrati, je li čista, oprana, ispeglana...

- Iskustva su svakakva, veći dio haljina vraća se u odličnom stanju dok je dio oštećen. "Magija" ovog posla je spasiti takvu situaciju, a velike štete naplaćujemo.

Na koncu recimo i to da brand "Rent4Style" upravo kreće prema novoj, višoj stepenici.

---

image

Ovu se godinu, priznaje nam Matea, usredotočila na organizaciju, a za iduću ima nove planove...

---

- Rijetko to ističem, ali u ponudi imamo naše vlastite haljine. To ću shvatiti ozbiljno tek kada vani bude cijela kolekcija, a bit će svakako. Ove godine ću posložiti organizacijski dio do najsitnijeg detalja, a iduću čuvam za nove ideje.

Odjeću danas iznajmljuju i neki drugi brandovi, poput haljina.hr ili "Noema", a kako danas stvari stoje, mogao bi to postati trend za budućnost. Jer, već smo svjesni da je branša proizvodnje odjeće jedan od najvećih zagađivača na svijetu. Podsjetimo da je odjeća proizvedena od plastičnih vlakana drugi najopasniji izvor mikroplastičnih čestica.

NakonSvi zeleni i osviješteni ljudi gledaju kako smanjiti toliko prekomjerne odjeće i što učiniti s "planinama" stare odjeće u brazilskoj pustinji i tko zna gdje sve još. Europski parlamentarci donose i mjere kako bi ovu ekološku krizu doveli u podnošljive okvire. U EU parlamentu se čuo i konkretan podatak da se godišnje odbaci nevjerojatnih 11 kg odjeće po osobi, a odjevni predmeti se nose u prosjeku svega 7-8 puta.

---

image

Nakon dva-tri nošenja haljina, ma kako lijepa bila, postaje "već viđena"...

/Shutterstock
---

Rekli bismo da se svečane haljine odjenu dva, tri puta. Zar nismo u pravu? Nakon dva ili tri nošenja, takva je haljina "već viđena", a možda je u međuvremenu i izišla iz mode, pa poslije samo zauzima mjesto u ormaru. Možda je takva haljina skupo plaćena, što situaciju čini još težom, jer nije lako odreći se oprave u koju je uloženo previše novca. Iznajmljivači odjeće u takvoj situaciji dođu kao spasonosno rješenje. Kao prvo, haljina se iznajmi za puno manji novac nego što bi bila plaćena u dućanu.

Drugo, neće stajati u ormaru i koristit će se više od spomenutih europskih sedam ili osam puta. Treće, haljina neće završiti ni u brazilskoj pustinji ni u kontejneru iza kuće. Kao četvrto, možemo reći da bi iznajmljivanje odjeće moglo smanjiti toliku proizvodnju, ali ovaj zadnji razlog više možemo gledati utopijski budući da je snaga ekološki osviještenih neusporediva s moći tekstilne industrije.

Ali, treba nekako početi.

---

Europski parlament je početkom lipnja izglasao Izvješće o strategiji EU-a za održive i kružne tekstilne proizvode, a europarlamentarka Biljana Borzan nas je tom prilikom podsjetila da se proizvodnja odjeće od 2000. do 2015. godine udvostručila, a trajnost proizvoda se smanjila za trećinu.

Takva situacija je neodrživa i EU pokreće niz inicijativa kako bi se smanjila potrošnja, kazala je Borzan te dodala da se u Izvješću poziva na uvođenje digitalne putovnice preko koje ćemo lako saznati relevantne podatke o proizvodu: na primjer gdje je i kada je napravljen, od kojih materijala, i može li se reciklirati.

Ono što je važno s ovom EU odlukom jest da se pozivaju na zabranu spaljivanja neprodane i vraćene tekstilne robe na razini Unije. Ovakav prijedlog nije slučajan s obzirom da su se do sada velike količine viška odjeće te zaliha koje se ne mogu prodati, pa i ono što je vraćeno, jednostavno uništavali, iako je riječ o potpuno upotrebljivim tekstilnim proizvodima.

- Trenutačno se u okviru novih pravila o ekodizajnu pregovara zabrana uništavanja neprodane robe. Brendovi koji se povezuju s takvom praksom su H&M i Zara te Amazon radi porasta online trgovine, ali i luksuzni brendovi poput Burberryja, kako bi zadržali visoke cijene svojih proizvoda. Prema nekim procjenama, samo u Njemačkoj se godišnje uništi neprodane robe u vrijednosti od sedam milijardi eura, kaže Borzan.

Borzan objašnjava da zbog "fast food" načina funkcioniranja modne industrije i do 35 posto globalne mikroplastike ispuštene u oceane potječe iz sintetičkih tekstilnih proizvoda, a između 200 i 500 tisuća tona svake godine uđe u globalni morski okoliš.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => više od trenda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => više od trenda 2 0 6806 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-13 08:52:15 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-18 10:42:46 [modified_by] => 3194 [publish_up] => 2023-07-17 19:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 489 [1] => 406 ) [catCatalogMode] => 0 [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [theme] => default [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catFeaturedItems] => 1 [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Stil [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [catOrdering] => publishUp [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Rentanje odjeće zaživjelo je i u Hrvatskoj, a za to je 'kriva' domaća influencerica: 'Tek sad postajem svjesna...' [metakey] => unajmljivanje odjeće, iznajmljivanje odjeće, rentanje odjeće, matea miljan rafaj, povrat odjeće [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25284766.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25084669.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25084672.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25084677.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25085739.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25085740.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, privatni album","","","","\/Shutterstock","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u201dPuno je kota\u010di\u0107a koji moraju biti podmazani da bi sve funkcioniralo\u201d, priznaje pionirka rentanja odje\u0107e u Hrvatskoj<\/p>","

\u201dVe\u0107ina se odje\u0107e vrati u odli\u010dnom stanju\u201d ka\u017eee nam Matea<\/p>","

Ovu\u00a0se godinu, priznaje nam Matea, usredoto\u010dila na organizaciju, a za idu\u0107u ima\u00a0nove planove...<\/p>","

Kupiti ili unajmiti, pitanje je sad...<\/p>","

Nakon dva-tri no\u0161enja haljina, ma kako lijepa bila, postaje \u201dve\u0107 vi\u0111ena\u201d...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","41:37","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1201","hd_25284766_1920.jpg":"1920x1080","k_25284766_1280.jpg":"1280x1280","k_25284766_1024.jpg":"1024x1024","k_25284766_640.jpg":"640x640","k_25284766_480.jpg":"480x480","k_25284766_340.jpg":"340x340","k_25284766_220.jpg":"220x220","o_25284766_1280.jpg":"1280x800","o_25284766_1024.jpg":"1024x640","o_25284766_640.jpg":"640x400","o_25284766_480.jpg":"480x300","o_25284766_340.jpg":"340x212","o_25284766_220.jpg":"220x137","h_25284766_1280.jpg":"1280x854","h_25284766_1024.jpg":"1024x683","h_25284766_640.jpg":"640x427","h_25284766_480.jpg":"480x320","h_25284766_340.jpg":"340x227","h_25284766_220.jpg":"220x147","pp_25284766_1280.jpg":"1280x1628","pp_25284766_1024.jpg":"1024x1303","pp_25284766_640.jpg":"640x814","pp_25284766_480.jpg":"480x611","pp_25284766_340.jpg":"340x432","pp_25284766_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25084669_1920.jpg":"1920x1080","k_25084669_1280.jpg":"1280x1280","k_25084669_1024.jpg":"1024x1024","k_25084669_640.jpg":"640x640","k_25084669_480.jpg":"480x480","k_25084669_340.jpg":"340x340","k_25084669_220.jpg":"220x220","o_25084669_1280.jpg":"1280x1920","o_25084669_1024.jpg":"1024x1536","o_25084669_640.jpg":"640x960","o_25084669_480.jpg":"480x720","o_25084669_340.jpg":"340x510","o_25084669_220.jpg":"220x330","h_25084669_1280.jpg":"1280x854","h_25084669_1024.jpg":"1024x683","h_25084669_640.jpg":"640x427","h_25084669_480.jpg":"480x320","h_25084669_340.jpg":"340x227","h_25084669_220.jpg":"220x147","pp_25084669_1280.jpg":"1280x1628","pp_25084669_1024.jpg":"1024x1303","pp_25084669_640.jpg":"640x814","pp_25084669_480.jpg":"480x611","pp_25084669_340.jpg":"340x432","pp_25084669_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25084672_1920.jpg":"1920x1080","k_25084672_1280.jpg":"1280x1280","k_25084672_1024.jpg":"1024x1024","k_25084672_640.jpg":"640x640","k_25084672_480.jpg":"480x480","k_25084672_340.jpg":"340x340","k_25084672_220.jpg":"220x220","o_25084672_1280.jpg":"1280x1920","o_25084672_1024.jpg":"1024x1536","o_25084672_640.jpg":"640x960","o_25084672_480.jpg":"480x720","o_25084672_340.jpg":"340x510","o_25084672_220.jpg":"220x330","h_25084672_1280.jpg":"1280x854","h_25084672_1024.jpg":"1024x683","h_25084672_640.jpg":"640x427","h_25084672_480.jpg":"480x320","h_25084672_340.jpg":"340x227","h_25084672_220.jpg":"220x147","pp_25084672_1280.jpg":"1280x1628","pp_25084672_1024.jpg":"1024x1303","pp_25084672_640.jpg":"640x814","pp_25084672_480.jpg":"480x611","pp_25084672_340.jpg":"340x432","pp_25084672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25084677_1920.jpg":"1920x1080","k_25084677_1280.jpg":"1280x1280","k_25084677_1024.jpg":"1024x1024","k_25084677_640.jpg":"640x640","k_25084677_480.jpg":"480x480","k_25084677_340.jpg":"340x340","k_25084677_220.jpg":"220x220","o_25084677_1280.jpg":"1280x1920","o_25084677_1024.jpg":"1024x1536","o_25084677_640.jpg":"640x960","o_25084677_480.jpg":"480x720","o_25084677_340.jpg":"340x510","o_25084677_220.jpg":"220x330","h_25084677_1280.jpg":"1280x854","h_25084677_1024.jpg":"1024x683","h_25084677_640.jpg":"640x427","h_25084677_480.jpg":"480x320","h_25084677_340.jpg":"340x227","h_25084677_220.jpg":"220x147","pp_25084677_1280.jpg":"1280x1628","pp_25084677_1024.jpg":"1024x1303","pp_25084677_640.jpg":"640x814","pp_25084677_480.jpg":"480x611","pp_25084677_340.jpg":"340x432","pp_25084677_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25085739_1920.jpg":"1920x1080","k_25085739_1280.jpg":"1280x1280","k_25085739_1024.jpg":"1024x1024","k_25085739_640.jpg":"640x640","k_25085739_480.jpg":"480x480","k_25085739_340.jpg":"340x340","k_25085739_220.jpg":"220x220","o_25085739_1280.jpg":"1280x853","o_25085739_1024.jpg":"1024x682","o_25085739_640.jpg":"640x426","o_25085739_480.jpg":"480x320","o_25085739_340.jpg":"340x226","o_25085739_220.jpg":"220x146","h_25085739_1280.jpg":"1280x854","h_25085739_1024.jpg":"1024x683","h_25085739_640.jpg":"640x427","h_25085739_480.jpg":"480x320","h_25085739_340.jpg":"340x227","h_25085739_220.jpg":"220x147","pp_25085739_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085739_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085739_640.jpg":"640x814","pp_25085739_480.jpg":"480x611","pp_25085739_340.jpg":"340x432","pp_25085739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25085740_1920.jpg":"1920x1080","k_25085740_1280.jpg":"1280x1280","k_25085740_1024.jpg":"1024x1024","k_25085740_640.jpg":"640x640","k_25085740_480.jpg":"480x480","k_25085740_340.jpg":"340x340","k_25085740_220.jpg":"220x220","o_25085740_1280.jpg":"1280x853","o_25085740_1024.jpg":"1024x682","o_25085740_640.jpg":"640x426","o_25085740_480.jpg":"480x320","o_25085740_340.jpg":"340x226","o_25085740_220.jpg":"220x146","h_25085740_1280.jpg":"1280x854","h_25085740_1024.jpg":"1024x683","h_25085740_640.jpg":"640x427","h_25085740_480.jpg":"480x320","h_25085740_340.jpg":"340x227","h_25085740_220.jpg":"220x147","pp_25085740_1280.jpg":"1280x1628","pp_25085740_1024.jpg":"1024x1303","pp_25085740_640.jpg":"640x814","pp_25085740_480.jpg":"480x611","pp_25085740_340.jpg":"340x432","pp_25085740_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7418866 Threads: 2 Questions: 1597116929 Slow queries: 4740728 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110448663 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 489 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/stil ) ) [link] => /mozaik/stil/rentanje-odjece-zazivjelo-je-i-u-hrvatskoj-a-za-to-je-kriva-domaca-influencerica-tek-sad-postajem-svjesna-1307437 [printLink] => /mozaik/stil/rentanje-odjece-zazivjelo-je-i-u-hrvatskoj-a-za-to-je-kriva-domaca-influencerica-tek-sad-postajem-svjesna-1307437?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 723662 [name] => unajmljivanje odjeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-17 21:00:31 [main_article_id] => 0 [alias] => unajmljivanje-odjece [link] => /tag/unajmljivanje-odjece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 723663 [name] => iznajmljivanje odjeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-17 21:00:31 [main_article_id] => 0 [alias] => iznajmljivanje-odjece [link] => /tag/iznajmljivanje-odjece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 723664 [name] => rentanje odjeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-17 21:00:31 [main_article_id] => 0 [alias] => rentanje-odjece [link] => /tag/rentanje-odjece ) [3] => stdClass Object ( [id] => 641783 [name] => matea miljan rafaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 12:46:07 [main_article_id] => 0 [alias] => matea-miljan-rafaj [link] => /tag/matea-miljan-rafaj ) [4] => stdClass Object ( [id] => 718412 [name] => povrat odjeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-02 08:39:06 [main_article_id] => 0 [alias] => povrat-odjece [link] => /tag/povrat-odjece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => više od trenda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Rentanje odjeće zaživjelo je i u Hrvatskoj, a za to je ‘kriva‘ domaća influencerica: ‘Tek sad postajem svjesna...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25284766.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25284766.jpg [title] => Shutterstock, privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25084669.jpg [title] =>

”Puno je kotačića koji moraju biti podmazani da bi sve funkcioniralo”, priznaje pionirka rentanja odjeće u Hrvatskoj

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25084672.jpg [title] =>

”Većina se odjeće vrati u odličnom stanju” kažee nam Matea

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25084677.jpg [title] =>

Ovu se godinu, priznaje nam Matea, usredotočila na organizaciju, a za iduću ima nove planove...

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25085739.jpg [title] =>

Kupiti ili unajmiti, pitanje je sad...

/Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25085740.jpg [title] =>

Nakon dva-tri nošenja haljina, ma kako lijepa bila, postaje ”već viđena”...

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otkako je Hrvatska ušla u sastav Europske unije, neke su se stvari za potrošače bitno promijenile. Na primjer, s novim pravilima kupci odjeće su dobili neke prednosti da, na primjer, kupe nekakav odjevni komad, donesu ga kući, haljinu isprobaju pred svojim ogledalom, cipele prošetaju po kući i onda ako im se ne sviđa, sve to mogu vratiti u dućan i čak dobiti natrag svoj novac. Bio je to nevjerojatan skok pogodnosti, jer sve do tog vremena kupnja je bila po sistemu "taknuto-maknuto", što si kupio - kupio si. Povratka nije bilo osim ako se nešto pokidalo, otpala potpetica s cipele, onda su potrošači morali ganjati šefove dućana, inspekcije, dokazivati da nisu krivi, da je greška u proizvodnji itd.

I, eto, blagodati novih pravila u Europskoj zajednici vrlo brzo su kod nas pali na plodno tlo, a neodgovornim, možemo čak reći i bezobraznim kupcima su se otvorile mogućnosti za zloupotrebu potrošačkih prava - kupiš nešto, malo nosiš i vratiš. Onda oni drugi kupci dođu u dućan i vide na novoj odjeći ostatke pudera za lice u najblažem slučaju, a u najgorem, nova odjeća s vješalice nosi nečiji neugodni miris ili tuđi grozni parfem.

Kad se kao kupac suočite s nošenom "novom" odjećom u dućanu, naljutite se, a bome ljuti su i trgovci koji nisu znali kako izići na kraj s tim bezobrazlukom. Neki su uveli svoja pravila da novac ne vraćaju, već da vraćenu odjeću možete zamijeniti, jer govorili su da su mnoge žene na ovakav način rješavale svoj styling za određene, naročito svečane prilike. Drski kupci su tako trgovačke kuće pretvorili u iznajmljivače odjeće i prije nego što je ikome palo na pamet pokrenuti takav posao.

---

image

Kupiti ili unajmiti, pitanje je sad...

/Shutterstock
---

Oduvijek se nešto iznajmljivalo i unajmljivalo. Za cijenu godišnje članarine posuđujemo knjige, iznajmljuju se vozila, zadnjih sezona i bicikli, motocikli, romobili... a odavno su mladenke imale priliku iznajmiti vjenčanicu, pa nema razloga da se ne otvori mogućnost najma i druge odjeće. Ne baš svakodnevne, jer zbilja ne bi ni imalo smisla svaki dan nešto unajmiti za otići na posao.

O iznajmljivanju svečanije odjeće razmišljala je Matea Miljan Rafaj već prije nekoliko godina. U posao je ozbiljno zakoračila prije tri godine, kad je pokrenula brand "Rent4Style". Nakon trogodišnjeg iskustva, Matea danas kaže da nema osjećaj da je prošlo toliko vremena.

- Od samog starta je sve bilo dinamično, uzbudljivo i izazovno. Rast i napredak su svakako vidljivi, ovo je posao koji gradim u jedan veliki biznis. Zadovoljna sam jer su naše žene, djevojke prepoznale rentanje kao nešto što već sada postaje više od trenda, postaje navika za koju želim da je usvoji gotovo svaka žena.

Matea je bila prva u Hrvatskoj, a danas se s rentanjem odjeće različitih stilova bave i neki drugi brandovi. Kako je prva probila led, prošla je kroz početničke muke, a bilo je pogrešaka. No, kad se okrene iza sebe, prilično je zadovoljna.

---

image

"Puno je kotačića koji moraju biti podmazani da bi sve funkcioniralo", priznaje pionirka rentanja odjeće u Hrvatskoj

---

- Tako je, tek sada sam svjesna kakav kotač sam pokrenula i ponosna sam što sam bila hrabra krenuti prva u to. Pogreške bih nazvala izazovima, njih je bilo i bit će. Nemam neki projekt koji mogu prekopirati tako da svaki korak poslovanja gradim sama, učim na greškama, gledam što mogu još bolje i drukčije da cijeli proces funkcionira što lakše. Puno je tu kotačića koji moraju biti podmazani da bi pogon funkcionirao.

Kad je počela s iznajmljivanjem, Matea Miljan Rafaj je najprije krenula od vlastitog iskustva, od sebe i svoje kolekcije svečane odjeće. Najprije je iznajmljivala svoju odjeću.

- Tako je, krenula sam sa svojim haljinama jer sam poučena prijašnjim iskustvima u poslovanju i nekim padovima odlučila ispitati tržište pa tek onda ići dalje. Mislim da je to bilo najbrže ispitivanje koje je u roku od tjedan dana pokazalo: idemo dalje!

Pitate li se kakav je asortiman branda "Rent4Style", odmah ćemo reći da je naglasak na haljinama, nikako običnim, nego svečanim. Matea dodaje da ima i nešto odijela, ali planovi su veliki i tko zna dokle će doći garderoba Mateinog branda. Trenutno pomažu i sami klijenti, prema potražnji se vidi što se traži.

---

image

"Većina se odjeće vrati u odličnom stanju" kažee nam Matea

---

Zanimalo nas je kako izgleda garderoba branda "Rent4Style", mi smo je zamislili poput kazališne, možda manjeg asortimana, ali...

- Ja to zovem prostorom iako je showroom pun haljina i podsjeća na dnevni boravak, jer želim da nam je svima lijepo i ugodno.

I sada ono što će možda neke potencijalne klijente najviše zanimati - riječ je o održavanju odjeće. Što se sve dogodi i kakva se odjeća vrati, je li čista, oprana, ispeglana...

- Iskustva su svakakva, veći dio haljina vraća se u odličnom stanju dok je dio oštećen. "Magija" ovog posla je spasiti takvu situaciju, a velike štete naplaćujemo.

Na koncu recimo i to da brand "Rent4Style" upravo kreće prema novoj, višoj stepenici.

---

image

Ovu se godinu, priznaje nam Matea, usredotočila na organizaciju, a za iduću ima nove planove...

---

- Rijetko to ističem, ali u ponudi imamo naše vlastite haljine. To ću shvatiti ozbiljno tek kada vani bude cijela kolekcija, a bit će svakako. Ove godine ću posložiti organizacijski dio do najsitnijeg detalja, a iduću čuvam za nove ideje.

Odjeću danas iznajmljuju i neki drugi brandovi, poput haljina.hr ili "Noema", a kako danas stvari stoje, mogao bi to postati trend za budućnost. Jer, već smo svjesni da je branša proizvodnje odjeće jedan od najvećih zagađivača na svijetu. Podsjetimo da je odjeća proizvedena od plastičnih vlakana drugi najopasniji izvor mikroplastičnih čestica.

NakonSvi zeleni i osviješteni ljudi gledaju kako smanjiti toliko prekomjerne odjeće i što učiniti s "planinama" stare odjeće u brazilskoj pustinji i tko zna gdje sve još. Europski parlamentarci donose i mjere kako bi ovu ekološku krizu doveli u podnošljive okvire. U EU parlamentu se čuo i konkretan podatak da se godišnje odbaci nevjerojatnih 11 kg odjeće po osobi, a odjevni predmeti se nose u prosjeku svega 7-8 puta.

---

image

Nakon dva-tri nošenja haljina, ma kako lijepa bila, postaje "već viđena"...

/Shutterstock
---

Rekli bismo da se svečane haljine odjenu dva, tri puta. Zar nismo u pravu? Nakon dva ili tri nošenja, takva je haljina "već viđena", a možda je u međuvremenu i izišla iz mode, pa poslije samo zauzima mjesto u ormaru. Možda je takva haljina skupo plaćena, što situaciju čini još težom, jer nije lako odreći se oprave u koju je uloženo previše novca. Iznajmljivači odjeće u takvoj situaciji dođu kao spasonosno rješenje. Kao prvo, haljina se iznajmi za puno manji novac nego što bi bila plaćena u dućanu.

Drugo, neće stajati u ormaru i koristit će se više od spomenutih europskih sedam ili osam puta. Treće, haljina neće završiti ni u brazilskoj pustinji ni u kontejneru iza kuće. Kao četvrto, možemo reći da bi iznajmljivanje odjeće moglo smanjiti toliku proizvodnju, ali ovaj zadnji razlog više možemo gledati utopijski budući da je snaga ekološki osviještenih neusporediva s moći tekstilne industrije.

Ali, treba nekako početi.

---

Europski parlament je početkom lipnja izglasao Izvješće o strategiji EU-a za održive i kružne tekstilne proizvode, a europarlamentarka Biljana Borzan nas je tom prilikom podsjetila da se proizvodnja odjeće od 2000. do 2015. godine udvostručila, a trajnost proizvoda se smanjila za trećinu.

Takva situacija je neodrživa i EU pokreće niz inicijativa kako bi se smanjila potrošnja, kazala je Borzan te dodala da se u Izvješću poziva na uvođenje digitalne putovnice preko koje ćemo lako saznati relevantne podatke o proizvodu: na primjer gdje je i kada je napravljen, od kojih materijala, i može li se reciklirati.

Ono što je važno s ovom EU odlukom jest da se pozivaju na zabranu spaljivanja neprodane i vraćene tekstilne robe na razini Unije. Ovakav prijedlog nije slučajan s obzirom da su se do sada velike količine viška odjeće te zaliha koje se ne mogu prodati, pa i ono što je vraćeno, jednostavno uništavali, iako je riječ o potpuno upotrebljivim tekstilnim proizvodima.

- Trenutačno se u okviru novih pravila o ekodizajnu pregovara zabrana uništavanja neprodane robe. Brendovi koji se povezuju s takvom praksom su H&M i Zara te Amazon radi porasta online trgovine, ali i luksuzni brendovi poput Burberryja, kako bi zadržali visoke cijene svojih proizvoda. Prema nekim procjenama, samo u Njemačkoj se godišnje uništi neprodane robe u vrijednosti od sedam milijardi eura, kaže Borzan.

Borzan objašnjava da zbog "fast food" načina funkcioniranja modne industrije i do 35 posto globalne mikroplastike ispuštene u oceane potječe iz sintetičkih tekstilnih proizvoda, a između 200 i 500 tisuća tona svake godine uđe u globalni morski okoliš.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, privatni album /Shutterstock /Shutterstock

”Puno je kotačića koji moraju biti podmazani da bi sve funkcioniralo”, priznaje pionirka rentanja odjeće u Hrvatskoj


”Većina se odjeće vrati u odličnom stanju” kažee nam Matea


Ovu se godinu, priznaje nam Matea, usredotočila na organizaciju, a za iduću ima nove planove...

/Shutterstock

Kupiti ili unajmiti, pitanje je sad...

/Shutterstock

Nakon dva-tri nošenja haljina, ma kako lijepa bila, postaje ”već viđena”...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/stil/rentanje-odjece-zazivjelo-je-i-u-hrvatskoj-a-za-to-je-kriva-domaca-influencerica-tek-sad-postajem-svjesna-1307437 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ac5a406abd9e997a6375ebb7d7e99f9271e899ba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Rentanje+odje%C4%87e+za%C5%BEivjelo+je+i+u+Hrvatskoj%2C+a+za+to+je+%E2%80%98kriva%E2%80%98+doma%C4%87a+influencerica%3A+%E2%80%98Tek+sad+postajem+svjesna...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Frentanje-odjece-zazivjelo-je-i-u-hrvatskoj-a-za-to-je-kriva-domaca-influencerica-tek-sad-postajem-svjesna-1307437 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fstil%2Frentanje-odjece-zazivjelo-je-i-u-hrvatskoj-a-za-to-je-kriva-domaca-influencerica-tek-sad-postajem-svjesna-1307437 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => više od trenda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Stilviše od trenda

Rentanje odjeće zaživjelo je i u Hrvatskoj, a za to je ‘kriva‘ domaća influencerica: ‘Tek sad postajem svjesna...‘

Piše Olgica Grizelj-Ivić
17. srpnja 2023. - 21:00

Otkako je Hrvatska ušla u sastav Europske unije, neke su se stvari za potrošače bitno promijenile. Na primjer, s novim pravilima kupci odjeće su dobili neke prednosti da, na primjer, kupe nekakav odjevni komad, donesu ga kući, haljinu isprobaju pred svojim ogledalom, cipele prošetaju po kući i onda ako im se ne sviđa, sve to mogu vratiti u dućan i čak dobiti natrag svoj novac. Bio je to nevjerojatan skok pogodnosti, jer sve do tog vremena kupnja je bila po sistemu "taknuto-maknuto", što si kupio - kupio si. Povratka nije bilo osim ako se nešto pokidalo, otpala potpetica s cipele, onda su potrošači morali ganjati šefove dućana, inspekcije, dokazivati da nisu krivi, da je greška u proizvodnji itd.

I, eto, blagodati novih pravila u Europskoj zajednici vrlo brzo su kod nas p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 06:38