StoryEditorOCM
Stilmodni trend

Ponovo su top, ali stručnjaci upozoravaju žene: ‘Nemojte ih nikako nositi cijeli dan. Riskirate infekciju!‘

Piše L.G/JL
13. rujna 2024. - 21:58

Kultni odjevni predmet, kožne hlače, vraćaju se na velika vrata. No stručnjaci upozoravaju da taj modni trend može biti vrlo opasan - pogotovo za žene.

‘Ljudi često pretpostavljaju da koža, s obzirom na to da je prirodni materijal, diše, ali nije tako‘, rekla je urologinja dr. Masarat Jilani za Newsweek.

‘Kožne hlače možda izgledaju dobro, ali ne dopuštaju da zrak slobodno cirkulira oko vašeg tijela, stvarajući toplo i vlažno utočište za bakterije baš na onom mjestu na kojem ih nikako ne želite‘, rekla je.

To posebno utječe na žene, koje su ionako u povećanom riziku od gljivičnih infekcija poput soora.

image
/Shutterstock

‘Kožne hlače mogu pridonijeti povećanom riziku od infekcija urinarnog trakta, osobito ako ste im već skloni‘, rekla je Jilani.

Infekcije urinarnog trakta obično ne predstavljaju značajnu prijetnju našem zdravlju, ali postaju sve teže za liječenje jer bakterije postaju sve otpornije na lijekove, prenosi Jutarnji list. 

Samo u 2019. godini je u SAD-u zabilježeno 237.000 smrtnih slučajeva povezanih s ovim infekcijama. Povrh toga, kožne hlače su jako stisnute oko područja zdjelice, što je stresno za uretru i mokraćni mjehur.

‘Osim što izaziva nelagodu, ovo može doprinijeti povećanom nagonu za mokrenjem prije nego što vam se mjehur napuni, što nije dobro za zdravlje mjehura‘, rekla je Jilani.

Također, značajan dio dostupnih hlača koje izgledaju kao koža zapravo nisu izrađene od prave kože, što ove probleme može dodatno pogoršati.

image
/Shutterstock

‘Iako nije prozračna tkanina, prirodna je koža ipak bolja od umjetne kože, koja je najčešće izrađena od plastike poput PVC-a ili poliuretana‘, kaže Jilani. ‘Ovi materijali zadržavaju toplinu i vlagu na tijelu, povećavajući rizik od infekcije i iritacije.‘

No ipak postoje načini da budete u trendu, a da time ne ugrozite svoje zdravlje.

‘Ako želite uklopiti kožu u svoju garderobu, razmislite o kožnim torbicama, jaknama ili suknjama, koje će omogućiti više protoka zraka od kožnih hlača‘, savjetuje Jilani. Ipak, ako baš jako volite kožne hlače, ne morate ih se potpuno odreći.

‘Ako nosite kožne hlače, nosite ih samo kratko, a ne cijeli dan. Nošenje hlača od prirodne kože po nekoliko sati, osobito po hladnijem vremenu, sigurno je u kombinaciji s pamučnim donjim rubljem‘, kaže Jilani.

image
/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 22:04