StoryEditorOCM
StilNIJE KONFEKCIJA

Jeste vidjeli što je Baby Lasagna odjenuo za svoj pir? Elizabeta je imala top subverzivni detalj, pogledajte fotografije

26. listopada 2024. - 19:29

Kad smo prvi put uopće čuli za Baby Lasagnu u veljači ove godine i poslušali njegov singl koji je, i ptice na grani znaju kako, upao na Doru, vidjeli smo tipa s izblajhanom kratkom plavom kosom i sa ružičastim naočalama.

Kad je ta fotografija koja je pratila audio snimku poprimila obličje i pokret, umaškog glazbenika gledali smo u bijelim platnenim hlačama, "martama" na nogama, u košulji čipkanih rukava i s izblajhanom frizurom podignutom u varijante "irokeze", a kad je, nakon trijumfalnog nastupa na Eurosongu 2024. osvojio sve, na festivalskim nastupima ovoga ljeta skako je u kratkim hlačama i "military" jaknama.

U videospotu za svoj posljednji objavljeni singl, "Biggie Boom Boom", Marko Purišić pojavio se u lijesu i u odijelu na prugice, čini se onom istom u kojemu se danas vjenčao sa svojom voljenom Elizabetom.


Ako i nije navlas isto, onda je jako slično i očito mu je priraslo srcu. Ili, još vjerojatnije, srcu njegove sada već supruge, koja se ionako brine za sve njegove stylinge, pa se, zacijelo, pobrinula i za ovaj najsvečaniji, vjenčani.

Baby Lasagni ovo odijelo dobro pristaje, stil je to koji je oduvijek simbolizirao sve što je nekonvencionalno, "off", pa i pomalo "opako", ako bismo povlačili paralelu s popularnošću "pinstripes" uzorka u 20-im i 30-im godinama prošlog stoljeća među njujorškim gangsterima.

image
Pixsell

Inače, iza uzorka prugica je duga povijest, u srednjem vijeku su, primjerice, bile namijenjene onima koji su u društvu izopćeni i neprihvaćeni - klaunovi i zabavljači, prostitutke, kriminalci, odnosno svi oni koji izlaze iz linija "pravilnog" društva. Za vrijeme Francuske revolucije nosile su se u znak prosvjeda, a u Americi su pak uz zvijezde simbolizirale slobodu. Tek u 18. stoljeću prugice postaju stalna postava europske mode.

Friška supruga Baby Lasagne, Elizabeta Ružić (ne znamo je li sada Ružić - Purišić), odjenula je ženstvenu, romantičnu vjenčanicu s čipkom, volanima i detaljima od perli, uz koju je ponijela vjenčani buket od tamnocrvenih ruža, stavljajući i u ovoj prigodi svoj svoj snažan "gotic" pečat.

image

Baby Lasagna je odijenuo odijelo iz videospota za posljednji singl, Elizabeta je bila raskošna i pomalo ‘subverzivna‘

Pixsell

Stilski je ostala dosljedna sebi i izborom "choker" ogrlice. Iako mnogi ove ogrlice, jako popularne u punk i rock kulturi, povezuju s grungeom 90-ih, choker ogrlice su se na sceni pojavljivale i odlazile s nje kroz stotine godina. 

Tijekom vremena nosile su brojna značenja, od zaštite do statusa. U današnje vrijeme "čokerice" općenito simboliziraju nekonformizam ili pobunu.

Vintage draguljarka Susan Caplan, primjerice, za Financial Times je ovaj tip nakita ovako definirala: "Choker orglica je povezana sa svime, od moći i nasilja do ženstvenosti i bogatstva."

Osobito s modernim vezama sa subverzivnim 70-ima, pa 90-ima, choker ogrlice istovremeno izazivaju osjećaj grubog prkosa i meke ženstvenosti. Upravo tako izgledaju i na Lasagninoj Elizabeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. listopad 2024 20:49