StoryEditorOCM
Spiza plusjednostavno, a super

Čokoladni kolač bez vaganja i gnjavaže: Doris radi savršeno sočnu slasticu, a ne koristi šećer, mlijeko, jaja ni pšenicu

Piše T. S. M.
4. listopada 2024. - 08:10

Imate dvije banane na izmaku snaga? Šteta ih je baciti! Iskoristite ih za kolač po receptu koji smo dobili od Doris Valković, naše poznate blogerice iza profila foodoris. Ako ste pomislili da je riječ o još jednom banana breadu, odnosno "kruhu" od banane, pogriješili ste.

Doris nam je otkrila kako se sa dvije banane, kakaa, malo ulja i pirovog brašna te još par dodataka za bolji okus mogu napraviti sočni brownie kolači.

Ako ste, pak, sad promislili da priprema takvog kolača iziskuje puno truda i vještine, opet ste u krivu. Ljepota recepta koji nam je Doris dala upravo je u jednostavnosti, uz dodatni bonus što ne predviđa korištenje jaja, mlijeka, šećera ni pšenice. Čak ne trebate ni vagati sastojke.

image
Privatni album

Brownie od banane

Sastojci:

2 jako zrele banane srednje veličine
1/4 šalice ulja po želji (stavila sam kokosovo, može i drugo ulje ili otopljeni maslac)
1 žličica ekstrakta vanilije
1 šalica + 2 žlice biljnog mlijeka po želji (150 ml)
 2 žlice sirupa od datulje (može i agavin ili javorov sirup)
1 šalica bijelog pirovog brašna (ja sam stavila 3/4 šalice pirovog i 1/4 šalice heljdinog brašna no ako ne volite heljdino brašno može samo pirovo)
 prstohvat soli
1/3 šalice kakaa u prahu
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 šalice čokoladnih kapljica ili komadića tamne čokolade

Priprema:

Nauljite kalup za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

U zdjeli zgnječite bananu te dodajte sve mokre sastojke i dobro pomiješati.

Dodajte suhe (osim čokolade), promiješajte te dodajte pola količine čokoladnih kapljica i još jednom kratko promiješajte.

Prebacite smjesu u kalup, posipajte preostalim čokoladnim kapljicama i stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 25 minuta odnosno dok čačkalica ne izađe suha (bit će ok i ako ima malo mrvica na sebi).

Pustite da se ohladi prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 08:12