StoryEditorOCM
Slatkosavršen spoj

Štrudel postaje još sto puta bolji kad mu se doda i ovaj sastojak. Radi čuda za okus, a kolač čini predivno hrskavim

Piše T. S. M.
25. srpnja 2024. - 08:10

U sezoni smo mladih jabuka koje je najslađe jesti "onako", uživajući u svježem okusu i predivnoj hrskavosti. Ipak, sladokusci neće odoljeti a da ovo slasno voće ne ubace u kolače, a štrudel je jedna od najpopularnijih opcija. Ili ste vi od onih koji su slabi na višnje?

Za što god se odlučili, vjerujemo da ćete uživati, a kako bi to zaista bilo tako, nudimo vam jedan mali trik. Uobičajenoim sastojcima za štrudel trebat ćete dodati još jedan. Dobro vam je poznat iz recepata za neke druge vrste kolača i vjerojatno ga imate, a ako ga nemate, lako ćete ga napraviti.

Trebat će vam kako bi okus štrudela bio još bolji, ali ne samo zbog toga - spriječit će curenje nadjeva, a pored toga će se pobrinuti da kore budu savršeno pucketave.

image
Shutterstock

Jeste li već pogodili o čemu je riječ? Nekoć se u sličnu svrhu koristila prezla, ali s vremenom smo se svi razmazili pa je prezla zamijenjena - mljevenim keksom. 

Ako ćete raditi štrudel od jabuka, neka keks bude u stilu Petit Beurrea, a ako ćete koristiti višnje, bolje će vam odgovarati amaretti ili čajni kolutići.

Štrudel s keksom

Sastojci:

1 kg voća
500 g tankih kora za pite
100 g keksa
75 g maslaca
2-4 žlice šećera
1 vanilin šećer
šećer u prahu

Priprema:

Obradite voće kako je potrebno (jabuke naribajte, a ako koristite višnje očistite ih od koštica) pa ga pomiješajte s vanilim šećerom i običnim šećerom prema svom ukusu. 

Maslac otopite na laganoj vatri. Kekse sameljite. Odvojite 8 žličica mljevenog keksa, ostatak pomiješajte s voćem.

Raširite prvu koru, poprskajte je maslacem pa je prekrijte isućom korom. Koru poškropite maslacem i pospite žličicom mljevenih keksa pa je prekrijte trećom korom. Koru poškropite maslacem i pospite žličicom keksa pa na nju nanesite 1/4 nadjeva i zamotajte ‘štrudel. Prebacite ga u posudu za pečenje i premažite maslacem.

Ponovite s ostatkom kora, maslaca, keksa i nadjeva pa stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva oko 35 minuta.

Pečeni štrudel ohladite pa pospite šećerom u prahu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. rujan 2024 08:08