
Tražite li ideju za efektnu slasticu koja će vam upotpuniti blagdanski stol i dosta vam je više kupovnih čokoladnih jaja koja su ionako puna šećera i zasićenih masnoća, nudimo vam top rješenje: svoje slatke pisanice napravite sami i to prema receptu koji smo dobili od Lucije Prpić. Evo i zašto.
Lucija, koju možete pratiti na Instagramu, radi prava mala slatka čuda - ali bez šećera. Ove uskrsne pisanice samo su još jedan u nizu sjajnih recepata koje nam je dosad otkrila, a dodatni im je plus što sadrže i jako malo ugljikohidrata.
"Po želji možete dodati i kakao u smjesu, ali imajte na umu da u tom slučaju je potrebno dodati ipak malo više zaslađivača da sve skupa ne bude previše gorko.Od smjese ispadne 10-12 jaja srednje veličine. Ovisno o veličini kuglica, svaka kuglica ima između 3,6 – 4,1 g ugljikohidrata", poručila je Lucija.
Uskrsne pisanice
Sastojci:
80 g bademovog brašna
40 g kokosovog brašn
90 g glatkog kikiriki maslaca (nezaslađenog)
30 g ksilitola u prahu ili 10-tak kapi tekuće stevije
1 žličica arome vanilije
prstohvat soli
1-2 žlice mlijeka
150 g bijele čokolade (zaslađene zaslađivačem)
1 žlica kokosovog ulja
1-2 kapi prehrambene boje po izboru
1 žlica kakao praha
1 žlica vode
Priprema:
1. U mikrovalnoj ili na pari otopite kikiriki maslac, kokosovo ulje i vaniliju. U međuvremenu sve suhe sastojke (kokosovo i bademovo brašno, sol, zaslađivač) pomiješajte. Nakon što se maslac i ulje otopilo i povezalo dodajte ih u suhe sastojke.
2. Rukama ili mikserom sve skupa povežite i krenite oblikovati jaja. Tijekom oblikovanja moguće da će vam se smjesa polagano mrviti jer će kokosovo upiti svu tekućinu pa slobodno dodajte 1-2 žlice mlijeka.
Ja sam oblikovala kuglice da svaka ima 25 g. Ispalo ih je 12.
3. Kuglice ostavite da se dobro ohlade (40-tak minuta u hladnjaku ili 20-tak u zamrzivaču).
4. U međuvremenu otopite čokoladu i kokosovo ulje na pari ili u mikrovalnoj. Dodajte boju po želji i umočite svako jaje. Kada se čokolada ohladila i stisnula, uz pomoć kista svako jaje poprskajte smjesom vode i kakaa.
5. Čuvajte na hladnom mjestu, najbolje u hladnjaku.
Komentari (0)
Komentiraj