Jeste li čuli za težački haiku "Suve smokve i orasi, mi smo braća siromasi"? Suve su smokve nekoć spašavale Dalmaciju od gladi, bilo da su služile kao laka poputbina ili marenda, bilo da ih se mijenjalo za druge namirnice ili prodavalo. Nekoć siromaška spiza, u novije su vrijeme ponovno na cijeni, ali ovog puta zbog svog moćnog sastava (sadrže kalcij, željezo, vitamin K...). Popularnost im raste i zbog toga što su zgodna zamjena za šećer u slasticama.
Upravo su suhe smokve jedan od glavnih sastojaka kuglofa u koji idu još i bademi, čokolada, brašno i maslac koji se može zamijeniti uljem (mi bismo dodali: "Neka bude maslinovo, bit će sočniji"). Šećera ide sasvim malo i to upravo zahvaljujući smokvama.
Recept nam je poslala Sandra Suhor Galiot koju možete pratiti na Instagramu.
"Kolač je za prste polizati, kod nas je doma odmah nestao", povjerila nam je majstorica za slatko te dodala da se ista slastica može peći u obliku kuglofa ili u obliku klasičnog kolača.
Kuglof sa smokvama i bademima
Sastojci:
200 g suhih smokava
200 g brašna
200 ml mlijeka
100 g mlijevenih badema
100 g tamne čokolade
100 g maslaca ili ulja
50 g šećera
1 jaje
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
Priprema:
Sameljite smokve, čokoladu i bademe. Izmiksajte jaje sa šećerom, pa dodajte ostatak mokrih sastojaka. Potom ih spojite s suhim sastojcima te u smjesu umiješajte smokve, čokoladu i bademe.
Smjesa treba biti gustoće koja omogućava lako ulijevanje u kalup.
Sve pecite na 180°C dok čačkalica ne bude suha (otprilike 40 do 50 minuta).
Komentari (0)
Komentiraj